Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ










Τα συμπτώματα της Όμικρον θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα :

  1. Ρινική καταρροή
  2. Ξηρό λαιμό
  3. Πονοκέφαλο
  4. Κόπωση
  5. Φτέρνισμα

Μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορωνοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό, ενώ  αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να πραγματοποιήσει ένα μοριακό τεστ 

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι σπάνιο σύμπτωμα.

Σύμφωνα με τη Μirror, στην Αγγλία οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ένα παράξενο σύμπτωμα μπορεί να είναι κοινό σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα μετάλλαξη. Αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι η απώλεια της όρεξης.







Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον. 

Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, δηλωνει η παραλλαγή Δέλτα χρειάστηκε 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την Αλφα

Η Ομικρον χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Δέλτα”. Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα.

Αρα : Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων , ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει, πρόσθεσε ο καθηγητής.







Σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί έως τώρα για την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης Covid-19, φαίνονται να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τις πρώτες εργαστηριακές όχι κλινικές μελέτες. Οι αρχικές προδημοσιεύσεις των επιστημόνων αναφέρουν ενδείξεις από τα εργαστηριακά πειράματα τους ότι η Όμικρον είναι ανθεκτική πλήρως ή εν μέρει, απέναντι ουσιαστικά σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, σύμφωνα με το Nature.

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία, που προετοιμάζονται για το επερχόμενο νέο επιδημικό κύμα κρουσμάτων λόγω της Όμικρον, πιθανώς να μην μπορούν να ποντάρουν στα μονοκλωνικά αντισώματα, τουλάχιστον στον βαθμό που το έκαναν έως τώρα. Τα αντισώματα αυτά είναι τεχνητές απομιμήσεις φυσικών αντισωμάτων και προορίζονται συνήθως για ασθενείς υψηλού κινδύνου για βαριά Covid-19.

Ήδη μερικές εταιρείες που παράγουν τέτοια αντισώματα, όπως η αμερικανική Regeneron, παραδέχονται ότι τα προϊόντα τους έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές. 








Με βάση τις έως τώρα δημοσιεύσεις ερευνητών, μόνο δύο μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να διατηρούν κάποια αποτελεσματικότητα κατά της Όμικρον: το sotrovimab της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Vir Biotechnology και της βρετανικής GSK, καθώς και το DXP-604 που τώρα περνάει από κλινικές δοκιμές στην Κίνα και αναπτύχθηκε από τις κινεζικές εταιρείες BeiGene και Singlomics. 

Μερικές θεραπείες βασίζονται σε ένα μόνο μονοκλωνικό αντίσωμα, ενώ άλλες σε ένα κοκτέιλ από περισσότερα τέτοια αντισώματα. 

Όλα πάντως προσδένονται στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού, μειώνοντας έως 85% την πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρή νόσο. 

Όμως η Όμικρον έχει πολλαπλές μεταλλάξεις στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, κάτι που εξασθενεί ή αναιρεί τη δράση των συγκεκριμένων θεραπειών, σε βαθμό μεγαλύτερο από τους αρχικούς φόβους των επιστημόνων. 

Δεν περιμέναμε να δούμε τέτοια αλλαγή στην αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων, 

δήλωσε ο ιολόγος Ολιβιέ Σβαρτς του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι.

Από την άλλη, τα αντιικά χάπια της Pfizer Paxlovid, ένας συνδυασμός των nirmatrelvir και ritonavir και της Merck molnupiravir, τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα, αναμένεται να είναι αρκετά αποτελεσματικά κατά της Όμικρον, καθώς έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης. 

Ειδικά το Paxlovid, με βάση την ανακοίνωση της Pfizer στις 14 Δεκ έχει αποτελεσματικότητα 89% στην αποτροπή της νοσηλείας και του θανάτου στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, αρκεί η χορήγηση της θεραπείας να γίνει λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.










Μια άλλη πρόκληση, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο δρα Ρατζές Γκάντι του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, θα είναι οι γιατροί να διακρίνουν έγκαιρα αν ένας νοσηλευόμενος ασθενής έχει μολυνθεί από Δέλτα ή Όμικρον, επειδή αυτό θα καθορίσει ποιές θεραπείες είναι πιθανότερο να είναι πιο αποτελεσματικές στην περίπτωση του. Ιδεατά, οι γιατροί θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε ένα γρήγορο τεστ για την ανίχνευση της παραλλαγής. 

Χωρίς όμως αυτό το εργαλείο, θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους τυφλά, με βάση το πόσο εξαπλωμένη είναι η Όμικρον στην περιοχή τους.








https://www.kathimerini.gr/society/561646810/metallaxi-omikron-ta-pente-symptomata-kai-oi-odigies-ton-eidikon/?utm_source=push

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ

Ατομα με δύο συγκεκριμένους σωματότυπους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του   παχέος εντέρου   συγκριτικά με άτομα με ...