Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

ΤΟ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΝΑΤΡΙΟ














Οι πιο γνωστες ενώσεις νατρίου είναι το χλωριούχο νάτριο NaCl  το κοινό  αλάτι, το γλουταμινικό νάτριο , ακριβως το γευστικο ως πρόσθετο τροφίμων και η μαγειρική σόδα Na2CO3

Αποτελεί το κύριο στοιχείο των εξωκυττάριων υγρών του σώματος. Συγκεκριμένα, αποτελεί το μόριο κλειδί για τη διακίνηση υγρών μέσα και έξω στα κύτταρα, προκαλώντας είτε διόγκωση οίδημα είτε αφυδάτωση των κυττάρων, ενώ ρυθμίζει συμμετέχει και σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες όπως είναι την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. 

Η κυριότερη πηγή του Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι.



 






Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νατριο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης ενος όγκου, χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό που περιλαμβάνει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και βακτηριδια του μικροβιωματος.

https://kosmaser.wordpress.com/2012/10/04/








Οι δίαιτες πλούσιες σε αλάτι συνδέονται κυρίως με ηυξημένη 
αρτηριακή πίεση και εντευθεν επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα
Ερχεται τωρα μια , νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Advances και δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει απροσδόκητα θετική επίδραση της υψηλής πρόσληψης νατριου.









Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από το NCR-Biotech Science Cluster, που βρίσκεται στη βόρεια ινδική πολιτεία Haryana. 
Η υψηλή πρόσληψη νατριου είχε προηγουμένως σημειωθεί ότι ενθαρρύνει τη φλεγμονή. 
Μια μελέτη του 2013 σημείωσε ότι, σε ποντίκια, υψηλές ποσότητες αλατιού θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα πειραματικής αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας , νόσου μοντέλου για τη πολλαπλη σκλήρυνση 








Αλλά η φλεγμονή είναι, εκτός της αυτοανοσίας μια προστατευτική απόκριση του σώματος και η ομάδα, με επικεφαλής τον συγγραφέα καθηγητή Amit Awasthi , ήθελε να διερευνήσει εάν μια αλμυρή διατροφή θα μπορούσε να διεγείρει τη φλεγμονή στην αντικαρκινική απόκριση του σώματος.









Η ομάδα του Awasthi χορηγησε σε ποντίκια με κακοηθη όγκο μια δίαιτα χαμηλή, μέτρια, υψηλή σε αλάτι. Το μέγεθος του όγκου και η κυτταρική και μεταβολική σύνθεση παρακολουθήθηκαν στενά. 
Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι περιόρισε σημαντικά την ανάπτυξη των όγκων των ποντικών. 
Οι μειώσεις που σημειώθηκαν ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτες για την ευρωστία τους σε πολλούς τύπους όγκων. 
Αυξημένη επιβίωση και μειωμένη ανάπτυξη όγκου παρατηρήθηκε σε ποντίκια με μελάνωμα, καρκίνωμα και ακόμη και μεταστατικό καρκίνο που εξαπλώθηκε στην κυκλοφορία του αίματος.


Ο Awasthi, μιλώντας στο Technology Networks, εξήγησε ότι η ανάλυση της ομάδας έδειξε ότι τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται φυσικοι φονεις (NK) είχαν 50% αύξηση στον αριθμό των ποντικών που τρέφονταν με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. 
Αυτά τα κύτταρα λειτουργούν ως ένα είδος Αστυνομιας του ανοσοποιητικού συστήματος εντοπίζοντας κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς ή καρκινικά και καταστρέφοντάς τα.








Όλοι μιλούν για την ανοσοθεραπεία καρκίνου είπε ο Awasthi. Αυτά τα φάρμακα είναι εγκεκριμένα από τον FDA και είναι πολύ αποτελεσματικά. Αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί αυτές οι θεραπείες λειτουργούν μόνο σε ορισμένους ασθενείς. Περίπου το 30-40% αυτων ανταποκρινονται οι υπόλοιποι όχι.

Αυτές οι διαφορές στην απόκριση μεταξύ φαινομενικά ταιριασμένων ομάδων ασθενών προκάλεσαν πολλές ανησυχίες εμφανιζοντας την ιδέα του  αντίκτυπου του μικροβιώματος στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας. 
Το μικροβίωμα 

https://kosmassersinternallife.wordpress.com/2018/04/12/

είναι η κοινότητα των μικροβίων, φιλικων και μη που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας .
Ο δε μεταβολισμός των φαρμάκων από αυτά τα βακτηριδια, που διαφέρουν από άτομο σε άτομο, θα μπορούσε να έχει δραστικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητά τους.







Για να εξετάσει το μικροβίωμα των ποντικών που καταπολεμούν τον καρκίνο, η ομάδα διεξήγαγε λεπτομερή ανάλυση RNA σε δείγματα ορού και κοπράνων που ελήφθησαν από τα ποντίκια. 
Η ομάδα παρατήρησε ότι ένα βακτηριακό είδος του εντέρου, το Bifidobacterium , ήταν εμπλουτισμένο σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. 
Αξιοσημείωτα, η υψηλότερη πρόσληψη αλατιού αύξησε τη διαρροή  του εντέρου των ποντικών, που σημαίνει ότι το εμπλουτισμένο Bifido bacterium θα μπορούσε να μεταναστεύσει από το έντερο σε άλλες περιοχές του σώματος, και των όγκων. 
Μόλις μπουν σε περιβάλλοντα όγκου, αυτά τα βακτηριδια παρατηρήθηκε ότι ενεργοποιούν τα κατασταλμένα κύτταρα δολοφονους  Νatural Κiller, επιτρέποντάς τους να βελτιώσουν την αντικαρκινική τους επίθεση.

Ωστόσο, δύο σημαντικά εμπόδια παρέμειναν σε αυτό το σημείο της μελέτης:
Τα ποντίκια δεν είναι άνθρωποι. 
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επίδραση στην καταστροφή του όγκου, κακή για άλλες περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

Ευτυχώς, τα ανθρώπινα δεδομένα ήταν έτοιμα και περίμεναν την ομάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το εργαστήριο του βραβευμένου με Νόμπελ Ιάπωνα επιστήμονα Tasuku Honjo

Ο Honjo κέρδισε το βραβείο του για τη δουλειά του στη θεραπεία με αναστολείς σημείων ελέγχου αντι-PD-1 , ένα καθεστώς ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο που στοχεύει μια πρωτεΐνη που μπορεί ακούσια να σταματήσει τα κύτταρα που σκοτώνουν τον καρκίνο να κάνουν τη δουλειά τους.

Το εργαστήριο του Honjo είχε ερευνήσει γιατί ένα τόσο σημαντικό ποσοστο όσων λάμβαναν θεραπείες με αναστολείς σημείων ελέγχου δεν ανταποκρίθηκαν σ αυτές και είχε εντοπίσει ότι ένας μεταβολίτης που προέρχεται από το μικροβίωμα, το ιππουρικό οξύ, προέβλεψε θετική απόκριση στη θεραπεία.

Πήραμε τα δεδομένα και τα συγκριναμε μ εκεινα του μεταβολισμού μας, λέει ο Awasthi. Βρήκαμε ότι όταν εχουν τα ποντίκια δίαιτα  υψηλή σε αλάτι  το ιππουρικό οξύ είναι πολύ περισσοτερο παρον στον ογκο . 

Συνδέοντας δύο πράγματα, ανακαλύψαμε ότι ίσως το αλάτι χρησιμοποιεί την ίδια οδό με τα φάρμακα ανοσοθεραπείας στο ανθρώπινο περιβάλλον. 

Το Hippurate, που απελευθερώνεται από το Bifidobacterium, μπορεί να λειτουργήσει ως  αφύπνιση που επανενεργοποιεί τα κατασταλμένα φονικα κύτταρα ΝΚ.

Προχωρωντας ακόμη περισσότερο, η ομάδα του Awasthi έδειξε ότι μια δίαιτα υψηλή σε νατριο  ήταν σε θέση να μειώσει την έκφραση της ανοσοκατασταλτικής πρωτεΐνης PD-1, τον ίδιο στόχο της ανοσοθεραπείας του Honjo. 

Με βάση αυτή την παρατήρηση, η ομάδα δοκίμασε νέα προσέγγιση, χορηγώντας σε ποντίκια δίαιτα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλάτι που θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρώς το επίπεδο αλατιού στο σώμα των ποντικών με μια υποβέλτιστη δόση της ανοσοθεραπείας του Honjo. 

Εδώ, αυτό το χαμηλότερο επίπεδο αλατιού λειτούργησε ως ενισχυτικό για το καθεστώς ανοσοθεραπείας, μειώνοντας σημαντικά το μέγεθος του όγκου. 

Αυτό, επισημαίνει ο Awasthi, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σχήμα που μειώνει την αποτελεσματική δόση της εξαιρετικά δαπανηρής ανοσοθεραπείας, καθιστώντας την πιο προσιτή στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Θα μπορούσαν αυτά τα αποτελέσματα να είναι αποτέλεσμα κάποιας εγγενούς δράσης του άλατος στα φονικα κύτταρα ΝΚ; 

Ένα πείραμα που διεξήγαγε η ομάδα δείχνει ότι αυτό είναι απίθανο. Σε ποντίκια που είχε καταστραφει το μικροβίωμα τους απο καταχρηση αντιβιοτικων, τα αποτελέσματα μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε νατριο εξαφανίστηκαν  υποδηλώνοντας ότι αυτά τα βακτηριδια είναι απαραίτητα για τον υποκείμενο μηχανισμό. 

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μιας προσέγγισης που παρακάμπτει εντελώς το διαιτητικό αλάτι. 

Η ομάδα το περιέγραψε αυτό σε πειράματα όπου, αντί να αλλάξουν την πρόσληψη αλατιού, δόθηκαν σε ποντίκια που είχαν καταστρεψει το μικροβίωμα  κοπρανα από άλλα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες υψηλες σε περιεκτικότητα  νατριου. 

Αυτό απεκατέστησε την ικανότητα των ληπτών να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι ένα καθεστώς νατριου και ανοσοθεραπείας θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κλινικές δοκιμές, με στόχο ασθενείς για τους οποίους οι συμβατικές θεραπευτικές επιλογές έχουν εξαντληθεί. 

Ο Awasthi παραδέχεται ότι τα επίπεδα νατριου των ασθενών θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά σε οποιαδήποτε τέτοια δοκιμή, αλλά η μελέτη δείχνει τον δρόμο για μια νέα θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνο που είναι τόσο αποτελεσματικά όσο και εκπληκτικά νέα









Πηγη 

Rizvi, ZA, Dalal, R, Sadhu, S et al. Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μεσολαβεί στην αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων ΝΚ και της μικροχλωρίδας του εντέρου για την πρόκληση ισχυρής ανοσίας στον όγκο. Sci. Adv.  2021; 7. doi:  10.1126/sciadv.abg5016




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ..ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ..

  Συμφωνα με  την προβλέψιμη γήρανση του πληθυσμού, ο καρκίνος του προστάτη θα αυξηθει σημαντικά τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως, οπως αναφερετ...