Οι πιο γνωστες ενώσεις νατρίου είναι το χλωριούχο νάτριο NaCl το κοινό αλάτι, το γλουταμινικό νάτριο , ακριβως το γευστικο ως πρόσθετο τροφίμων και η μαγειρική σόδα Na2CO3
Αποτελεί το κύριο στοιχείο των εξωκυττάριων υγρών του σώματος. Συγκεκριμένα, αποτελεί το μόριο κλειδί για τη διακίνηση υγρών μέσα και έξω στα κύτταρα, προκαλώντας είτε διόγκωση οίδημα είτε αφυδάτωση των κυττάρων, ενώ ρυθμίζει συμμετέχει και σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες όπως είναι την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.
Η κυριότερη πηγή του Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι.
Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νατριο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης ενος όγκου, χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό που περιλαμβάνει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και βακτηριδια του μικροβιωματος.
Ευτυχώς, τα ανθρώπινα δεδομένα ήταν έτοιμα και περίμεναν την ομάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το εργαστήριο του βραβευμένου με Νόμπελ Ιάπωνα επιστήμονα Tasuku Honjo .
Ο Honjo κέρδισε το βραβείο του για τη δουλειά του στη θεραπεία με αναστολείς σημείων ελέγχου αντι-PD-1 , ένα καθεστώς ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο που στοχεύει μια πρωτεΐνη που μπορεί ακούσια να σταματήσει τα κύτταρα που σκοτώνουν τον καρκίνο να κάνουν τη δουλειά τους.
Το εργαστήριο του Honjo είχε ερευνήσει γιατί ένα τόσο σημαντικό ποσοστο όσων λάμβαναν θεραπείες με αναστολείς σημείων ελέγχου δεν ανταποκρίθηκαν σ αυτές και είχε εντοπίσει ότι ένας μεταβολίτης που προέρχεται από το μικροβίωμα, το ιππουρικό οξύ, προέβλεψε θετική απόκριση στη θεραπεία.
Πήραμε τα δεδομένα και τα συγκριναμε μ εκεινα του μεταβολισμού μας, λέει ο Awasthi. Βρήκαμε ότι όταν εχουν τα ποντίκια δίαιτα υψηλή σε αλάτι το ιππουρικό οξύ είναι πολύ περισσοτερο παρον στον ογκο .
Συνδέοντας δύο πράγματα, ανακαλύψαμε ότι ίσως το αλάτι χρησιμοποιεί την ίδια οδό με τα φάρμακα ανοσοθεραπείας στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Το Hippurate, που απελευθερώνεται από το Bifidobacterium, μπορεί να λειτουργήσει ως αφύπνιση που επανενεργοποιεί τα κατασταλμένα φονικα κύτταρα ΝΚ.
Προχωρωντας ακόμη περισσότερο, η ομάδα του Awasthi έδειξε ότι μια δίαιτα υψηλή σε νατριο ήταν σε θέση να μειώσει την έκφραση της ανοσοκατασταλτικής πρωτεΐνης PD-1, τον ίδιο στόχο της ανοσοθεραπείας του Honjo.
Με βάση αυτή την παρατήρηση, η ομάδα δοκίμασε νέα προσέγγιση, χορηγώντας σε ποντίκια δίαιτα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλάτι που θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρώς το επίπεδο αλατιού στο σώμα των ποντικών με μια υποβέλτιστη δόση της ανοσοθεραπείας του Honjo.
Εδώ, αυτό το χαμηλότερο επίπεδο αλατιού λειτούργησε ως ενισχυτικό για το καθεστώς ανοσοθεραπείας, μειώνοντας σημαντικά το μέγεθος του όγκου.
Αυτό, επισημαίνει ο Awasthi, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σχήμα που μειώνει την αποτελεσματική δόση της εξαιρετικά δαπανηρής ανοσοθεραπείας, καθιστώντας την πιο προσιτή στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Θα μπορούσαν αυτά τα αποτελέσματα να είναι αποτέλεσμα κάποιας εγγενούς δράσης του άλατος στα φονικα κύτταρα ΝΚ;
Ένα πείραμα που διεξήγαγε η ομάδα δείχνει ότι αυτό είναι απίθανο. Σε ποντίκια που είχε καταστραφει το μικροβίωμα τους απο καταχρηση αντιβιοτικων, τα αποτελέσματα μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε νατριο εξαφανίστηκαν υποδηλώνοντας ότι αυτά τα βακτηριδια είναι απαραίτητα για τον υποκείμενο μηχανισμό.
Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μιας προσέγγισης που παρακάμπτει εντελώς το διαιτητικό αλάτι.
Η ομάδα το περιέγραψε αυτό σε πειράματα όπου, αντί να αλλάξουν την πρόσληψη αλατιού, δόθηκαν σε ποντίκια που είχαν καταστρεψει το μικροβίωμα κοπρανα από άλλα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες υψηλες σε περιεκτικότητα νατριου.
Αυτό απεκατέστησε την ικανότητα των ληπτών να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.
Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι ένα καθεστώς νατριου και ανοσοθεραπείας θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κλινικές δοκιμές, με στόχο ασθενείς για τους οποίους οι συμβατικές θεραπευτικές επιλογές έχουν εξαντληθεί.
Ο Awasthi παραδέχεται ότι τα επίπεδα νατριου των ασθενών θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά σε οποιαδήποτε τέτοια δοκιμή, αλλά η μελέτη δείχνει τον δρόμο για μια νέα θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνο που είναι τόσο αποτελεσματικά όσο και εκπληκτικά νέα
Πηγη
Rizvi, ZA, Dalal, R, Sadhu, S et al. Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μεσολαβεί στην αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων ΝΚ και της μικροχλωρίδας του εντέρου για την πρόκληση ισχυρής ανοσίας στον όγκο. Sci. Adv. 2021; 7. doi: 10.1126/sciadv.abg5016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου