Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 











Μιλαμε για εναν καινουργιο ορο που μας προεκυψε με την επελαση των σοφων κινητων μας. 

Ψηφιακή αμνησία 

περιγράφει δραματικα την αδυναμία μας να ανακαλεσουμε στη μνήμη πληροφορίες που αποθηκεύουμε στα πανακριβα κινητα μας .

Το κινητό μας σε λίγα μόνο megabytes  αποθηκεύει δεκαδες  τηλέφωνα , κι έτσι το μυαλό μας απαλλάσσεται από την ευθύνη να θυμαται αυτές τις πληροφορίες. 

Εξ αλλου εκτός από αριθμούς και σημαντικές ημερομηνίες, αποθηκεύουμε  φωτογραφίες, λίστες για πράγματα που έχουμε να κάνουμε, κατι που οντως ειναι Ιδιαίτερα βολικό

Όμως, υπαρχει μια δυσαρεστη παραμετρος ό,τι δεν είναι αναγκαίο να θυμομαστε εύκολα το ξεχνάμε. 

Μην ξεχνατε τους Κηπουρους του Μυαλου μας   


https://kosmaser.wordpress.com/2021/11/02/ 

 







Ενα απλο παραδειγμα. Όσο περισσότερο επαφιέμεθα στις οδηγίες του GPS τόσο πιο πιθανό είναι να δυσκολευόμαστε να προσανατολιστούμε χωρίς αυτό, αφού οι εγκεφαλικές περιοχές που αναλαμβάνουν την πλοήγηση δεν είναι πια τόσο δραστήριες. 

Θα πηγαινε το μυαλο σας οτι η υπερβολική χρήση του GPS  επηρεάζει τον εγκέφαλό . Βρίσκοντας διαρκώς τον δρόμο μας μέσω συσκευών πλοήγησης, αδρανοποιείται ο ιππόκαμπος, που αφορά τη μνήμη και εμπλέκεται στην πλοήγηση, καθώς και ο προμετωπιαίος φλοιός, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων. 
Αντίθετα, συμβαινει με τη χρήση συμβατικών βοηθημάτων , όπως  χάρτες, που απαιτούν έναν βαθμό εμπλοκής. 

Συνεπώς, όσο περισσότερο μενουμε στις οδηγίες του GPS τόσο πιο πιθανό είναι να δυσκολευόμαστε να προσανατολιστούμε χωρίς αυτό, αφού οι εγκεφαλικές περιοχές που αναλαμβάνουν την πλοήγηση δεν είναι πια τόσο δραστήριες.

Aυτό σημαίνει ότι η μνήμη μας χειροτερεύει εξαιτίας της τεχνολογίας και ως φαίνεται να συμβαίνει στις ψηφιοποιημένες ζωές μας  χρησιμοποιούμε τη μνήμη μας διαφορετικά. 

Ετσι αντί να χρειάζεται να θυμόμαστε μια πληροφορία, χρειάζεται μόνο να θυμόμαστε πού θα τη βρούμε αποθηκευμένη. 

Η εξάσκηση της μνήμης μπορεί να μας βοηθήσει να εμπιστευόμαστε περισσότερο το μυαλό μας και να μην είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από το σημειωματάριο του κινητού μας. 

Ωστόσο, χρειάζεται να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε τα smartphones ως επέκταση της μνήμης μας. 

Ένας λόγος αφορά την υποκλοπή πληροφοριών μέσω του διαδικτύου, καθώς πολλοί δεν κάνουν χρήση λογισμικού προστασίας και δεν δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας, με συνέπεια να πανικοβάλλονται ακόμη και στη σκέψη ότι η συσκευή τους θα υποστεί βλάβη. 

Μια άλλη περίπτωση, που σίγουρα όλοι έχουμε αντιμετωπίσει, είναι όταν χάνεται το σήμα ή εξαντλείται η μπαταρία, με αποτέλεσμα να μένουμε μονάχα με όσα θυμάται απέξω το μυαλό μας. 

Ευτυχώς,  θυμόμαστε σημαντικές πληροφορίες . 

Η εξάσκηση της μνήμης μπορεί να μας βοηθήσει να εμπιστευόμαστε περισσότερο το μυαλό μας και να μην είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από το σημειωματάριο του κινητού μας. 


Να αρχισουμε να πιστευουμε στις δυνατότητες του μυαλού μας δινοντας του χρόνο να ανταποκριθεί. Μηπως την επόμενη φορά που θα τηλεφωνήσουμε στο στενο φιλο μας , να προσπαθήσουμε να πληκτρολογήσουμε τον αριθμό και να μην κοιτάξουμε τις επαφές μας; Να μην χρησιμοποιουμε την υπενθύμιση για το ραντεβού μας. Η τεχνολογία απλα  μας βοηθά, δεν μας υποκαθιστα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΑΣΤΡΕΝΕΡΙΤΙΔΑ..ΤΙ ΤΡΩΜΕ..

  Τωρα ξερουμε πλεον πως συμπτώματα γαστρεντερίτιδας είναι  διάρροια, ναυτία,  εμετός,  οξύς πόνος στην κοιλιά, πυρετός,  μυϊκοί πόνοι και π...