Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

 








Οποιον και να ρωτησεις σημερα θα σου πει πως όσο υψηλότερη HDL στο αίμα, τόσο το καλύτερο. 

Ειναι ομως ετσι, ή μηπως κατι τρεχει που μας ξεφευγει και  η πολύ υψηλή καλή χοληστερόλη μπορεί να μην είναι τόσο καλή όσο θελουμε να νομίζουμε.






Απ το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης  ερχεται  μια  μελέτη που μας λεει ότι τα υψηλά επίπεδα HDL στο αίμα μας δεν είναι πάντα καλό πράγμα. Ετσι άτομα με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης έχουν υψηλότερη  θνησιμότητα από  αυτα με φυσιολογικά επίπεδα.

Αυτο αλλάζει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την καλή χοληστερόλη. 





Συνηθως   συγχαίρουμε αυτους που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα HDL στο αίμα τους. Ισως  δεν πρέπει πλέον να το κάνουμε, λεει ο Børge Nordestgaard , καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής .

Αναλυθηκαν δεδομένα για 116.000 άτομα από την Καρδιολογική Μελέτη  και τη Γενική Μελέτη Πληθυσμού της Κοπεγχάγης, σε συνδυασμό με  στοιχεία θνησιμότητας από το  Σύστημα Καταχώρισης Πολιτών της Δανιας ,για  6 χρονια με πάνω από 10.500 θανάτους. 

Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να υπολογίσουν τη θνησιμότητα με βάση τους θανάτους και τις ιατρικές πληροφορίες που είχαν.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι  άνδρες με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα HDL στο αίμα τους είχαν 106% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εκεινους με φυσιολογικό επίπεδο HDL. 

Μεταξύ των γυναικών, το αντιστοιχο ποσοστο ηταν  68% υψηλότερο από την κανονική ομάδα. 

Το 0,4% των ανδρών και το 0,3% των γυναικών είχαν ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο HDL.

Επίσης άλλο ένα 1,9% των ανδρών είχε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι άνδρες αυτοί είχαν 36% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Η μελέτη διαπίστωσε  υπερβολική θνησιμότητα για άτομα με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα HDL στο αίμα.

Οι άνθρωποι με μέτρια επίπεδα HDL στο αίμα είχαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα. 

Προηγούμενες αμερικανικές μελέτες έχουν δείξει παρόμοιες συσχετίσεις μεταξύ καλής χοληστερόλης και υπερβολικής θνησιμότητας μεταξύ συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει αποδειχθεί υπερβολική θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό.

Ο καθηγητής Børge Nordestgaard, ο οποίος εργάζεται επίσης ως στο Τμήμα Κλινικής Βιοχημείας στο Νοσοκομείο Herlev και Gentofte, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μπορούν να αλλάξουν την αντίληψή μας για την HDL.

Φαίνεται ότι πρέπει να αφαιρέσουμε την εστίασή μας από την HDL ως έναν σημαντικό δείκτη υγείας στην έρευνα, στα νοσοκομεία και στον γενικό πληθυσμό. 

Εξετάζοντας τα επίπεδα της LDL κακής χοληστερόλης, και των τριγλυκεριδίων είναι καλύτερα γιατί  πρόκειται για εγκυρότερους δείκτες υγείας, ανέφερε.

Η μελέτη εξέτασε τη στατιστική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων θνησιμότητας και HDL, χωρις ομως  να δώσει κάποια εξήγηση γιατί άτομα με εξαιρετικά υψηλά ή χαμηλά επίπεδα HDL συνδέονται με υψηλότερη θνησιμότητα. 


Η HDL  απομακρύνει τα λιπώδη ιζήματα από τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και τα προωθεί στο ήπαρ για να απομακρυνθούν από τον οργανισμό.

Οταν η λειτουργία της διαταράσσεται και κατι τετοιο συμβαίνει όταν το άτομο είναι παχύσαρκο, έχει διαβήτη ή  άλλα νοσήματα  που προκαλούν χρόνια φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία αρχιζει ο κινδυνος.

Ως φαίνεται η HDL είναι ένας χαμαιλέοντας που αλλάζει βάσει του περιβάλλοντός του, κατι που θα μπορουσε να ερμηνευθει  πως ενα  ατομο που εχει μαθει να περπατα καθημερινα και που τρεφεται σωστα και μεσογειακα και με με αφυσικα υψηλη καλη χοληστερινη δεν εχει να φοβαται. 







Χαιρετε 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟ..

  Το ταπεινο κρεμμυδι μπορεί να μειώσει το ζαχαρο κατά 50%, σύμφωνα με σχετικη έρευνα. Ατομα με  διαβήτη  ΙΙ δεν  παράγουν επαρκή ινσουλίνη ...