Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΠΑΝΔΗΜΟ ΑΓΧΟΣ

 









Οι βενζοδιαζεπίνες  φάρμακα πρωτης επιλογης 

χρησιμοποιουνται  για τη θεραπεία καταστάσεων άγχους και διαταραχών ύπνου. 


https://ihthielaio.wordpress.com/2019/04/08/


Ενώ οι βραχυπρόθεσμες θεραπείες θεωρούνται ασφαλείς, η μακροχρόνια λήψη τους μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάρτηση και, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ηλικιωμένων, σε γνωστικές βλάβες. 








Οι μηχανισμοί με τους οποίους οι βενζο διαζεπίνες προκαλούν αυτές τις αλλαγές ήταν μεχρι προ τινος άγνωστοι. 

Ερευνητές με επικεφαλής τους 

Jochen Herms και Mario Dorostkar απτο Κέντρο Νευροπαθολογίας και Έρευνας Prion του LMU και το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (DZNE) μπόρεσαν να αποδείξουν σ ένα ζωικό μοντέλο ότι το δραστικό συστατικό 

οδηγεί στην απώλεια νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο. 








Βασικό ρόλο διαδραματίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του εγκεφάλου γνωστά ως μικρογλοία

Οι βενζοδιαζεπίνες συνδέονται με μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη,  μετατόπισης (TSPO), στην επιφάνεια των κυτταρικών οργανιδίων της μικρογλοίας. 

Αυτή η δέσμευση ενεργοποιεί τη μικρογλοία, η οποία στη συνέχεια υποβαθμίζει και ανακυκλώνει τις συνάψεις - συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. 

Πειράματα  έδειξαν ότι η απώλεια  συνάψεων σε ποντίκια που είχαν λάβει μια ημερήσια δόση βενζοδιαζεπίνης- διαζεπάμης για αρκετές εβδομάδες οδήγησε σε γνωστικές βλάβες.











Ήταν γνωστό ότι η μικρογλοία παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη των συνάψεων τόσο κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου όσο και σε νευρο εκφυλιστικές ασθένειες, λένε ο Δρ Yuan Shi και ο Mochen Cui, συν-συγγραφείς της μελέτης. 

Αλλά αυτό που μας εξέπληξε πραγματικά ήταν ότι τέτοια καλά ερευνημένα φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία.


Όταν η θεραπεία με διαζεπάμη διακόπηκε, το αποτέλεσμα παρέμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά τελικά ήταν αναστρέψιμο.









Κατά τη γνώμη των ερευνητών, η μελέτη θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διαταραχές ύπνου και το άγχος σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας.


Φάρμακα που είναι γνωστό ότι δεν έχουν δεσμευτική συγγένεια με το TSPO θα πρέπει να προτιμώνται όπου είναι δυνατόν, λένε οι συγγραφείς.








Βιβλιογραφια:  

Shi Y, Cui M, Ochs K, et al. Η μακροχρόνια θεραπεία με διαζεπάμη ενισχύει τη μικρογλοιακή καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης και μειώνει τη γνωστική απόδοση μέσω της μιτοχονδριακής πρωτεΐνης μετατοπιστή 18 kDa (TSPO). Nat Neurosci

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΕΝΔΟΚΑΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ..

  Τα ενδοκανναβινοειδή  παίζουν βασικό ρόλο στην πρόσληψη τροφής και στη χρήση ενέργειας.  Η τροποποίηση της δράσης των θα μπορούσε να βοηθή...