Τα υποπροϊόντα της μικροχλωρίδας του εντέρου κυκλοφορούν στο αίμα, ρυθμίζοντας τις φυσιολογικές διεργασίες του ξενιστή, συμπεριλαμβανομένης της ανοσίας, του μεταβολισμού και των εγκεφαλικών λειτουργιών.
Επιστήμονες από το Institut Pasteur του Université Paris Cité το Inserm και το CNRS ανεκάλυψαν ότι οι υποθαλαμικοί νευρώνες σ ένα ζωικό μοντέλο ανιχνεύουν άμεσα διακυμάνσεις στη βακτηριδιακή δραστηριότητα προσαρμόζοντας ανάλογα την όρεξη και τη θερμοκρασία του σώματος κατι που δείχνει την υπαρξη οντως διαλογου μεταξύ μικροχλωρίδας του εντέρου και εγκεφάλου, ανακάλυψη που ισως μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπευτικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Το έντερο μας είναι δεξαμενή βακτηριδιων .
Επι πλεον στοιχεια αποκαλύπτουν τον μεγαλο βαθμό αλληλεξάρτησης μεταξύ ξενιστών και μικρο χλωρίδας του εντέρου τονίζοντας τη σημασία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.
Στο Institut Pasteur, νευροβιολόγοι από τη Μονάδα Αντίληψης και Μνήμης Institut Pasteur/CNRS [1] , ανοσοβιολόγοι από τη Μονάδα Μικροπεριβάλλοντος και Ανοσίας Institut Pasteur/Inserm και μικροβιολόγοι μοιράστηκαν την τεχνογνωσία για να διερευνήσουν πώς τα βακτηριδια στο έντερο ελέγχουν άμεσα τη δραστηριότητα συγκεκριμένων νευρώνων στον εγκέφαλο.
Ενας υποδοχέας NOD2 που βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων του ανοσοποιητικού. ανιχνεύει την παρουσία πεπτιδίων, τα οποία είναι δομικά στοιχεία του βακτηριδιακού κυτταρικού τοιχώματος.
Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι παραλλαγές του γονιδίου που κωδικοποιεί τον υποδοχέα NOD2 σχετίζονται με πεπτικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Crohn, καθώς και με νευρολογικές ασθένειες και διαταραχές της διάθεσης.
Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα ήταν ανεπαρκή για να καταδείξουν μια άμεση σχέση μεταξύ της νευρωνικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο και της βακτηριακής δραστηριότητας στο έντερο. Αυτό απεκαλυφθη στη νέα μελέτη οπου οι επιστήμονες απέδειξαν το γεγονός ότι οι νευρώνες αντιλαμβάνονται άμεσα τα βακτηριδιακά πεπτίδια, ενώ αυτό το έργο πιστεύεται ότι ανατίθεται κυρίως στα κύτταρα του ανοσου.
Είναι εκπληκτικό να ανακαλύπτουμε ότι θραύσματα βακτηριδιων δρουν απευθείας σ ένα κέντρο του εγκεφάλου τόσο στρατηγικό όσο ο υποθάλαμος, ο οποίος είναι γνωστό ότι διαχειρίζεται ζωτικές λειτουργίες όπως η θερμοκρασία του σώματος, η αναπαραγωγή, η πείνα και η δίψα, σχολιάζει ο Pierre-Marie Lledo, επιστήμονας και επικεφαλής του CNRS της Μονάδας Αντίληψης και Μνήμης του Ινστιτούτου Παστέρ.
Οι νευρώνες έτσι φαίνεται να ανιχνεύουν τη βακτηριδιακή δραστηριότητα πολλαπλασιασμό και θάνατο ως άμεσος μετρητής της επίδρασης της πρόσληψης τροφής στο εντερικό οικοσύστημα.
Η υπερβολική πρόσληψη συγκεκριμένου τροφίμου μπορεί να διεγείρει τη δυσανάλογη ανάπτυξη ορισμένων βακτηριδιων ή παθογόνων παραγόντων, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την εντερική ισορροπία , λέει ο Gérard Eberl, Επικεφαλής της Μονάδας Μικροπεριβάλλοντος και Ανοσίας στο Institut Pasteur
Η επίδραση των πεπτιδίων στους υποθαλαμικούς νευρώνες και τον μεταβολισμό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό ρόλο τους και σε άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες και μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ ορισμένων εγκεφαλικών ασθενειών και γενετικών παραλλαγών του NOD2.
Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για νέες διεπιστημονικες μελετες στα σύνορα μεταξύ νευροεπιστημών, ανοσολογίας και μικροβιολογίας και, τελικά, για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις σε εγκεφαλικές ασθένειες και μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Οψομεθα.
Πηγες: Gabanyi I, Lepousez G, Wheeler R, et al. Η βακτηριακή αίσθηση μέσω του νευρωνικού Nod2 ρυθμίζει την όρεξη και τη θερμοκρασία του σώματος. Επιστήμη . 376(6590):eabj3986. doi: 10.1126/science.abj3986
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου