<Το καθημερινο περπατημα ειναι ενας τρόπος αντιμετωπισης του διαβήτη , γιατι ενεργοποίει ενα φυσικο συστημα που έχουμε, δημιουργιας νέων αιμοφόρων αγγείων σε αντικατασταση αυτων που καταστρέφονται στην πορεια του Διαβητη.
Αγγειογένεση είναι ο σχηματισμος νέων αγγειων Ο διαβήτης τωρα όχι μόνο βλάπτει τα υπάρχοντα αγγεία, αλλά εμποδίζει αυτή την έμφυτη ικανότητα αγγειογεννεσης.
Τα ενδοθηλιακά κύτταρα επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία μας και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη αυτού του νέου αιμοφόρου αγγείου.
Ποντικια με διαβήτη τύπου ΙΙ όσο και υγιή άτομα ηλικίας 50 ετών, δύο εβδομάδες ασκησης αύξησαν τα εξωσώματα που προσκολλήθηκαν στα ενδοθηλιακά κύτταρα.
Η άσκηση αύξησε επίσης την ποσότητα της ισχυρής, φυσικής αντιοξειδωτικής εξωκυτταρικής υπεροξειδικής δισμουτάσης ή SOD3.
Θα τη βρειτε στο μπροκολο
Ο ρόλος των εξωσωμάτων
Η υπεροξειδική δισμουτάση ή SOD3. είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που παράγεται από τα λεία μυϊκά κύτταρα των αγγείων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων καθώς και από τα κύτταρα των σκελετικών μυών, το οποίο μας βοηθά να διατηρήσουμε υγιή επίπεδα ενεργών ειδών οξυγόνου ή ROS.
Το ROS είναι ένα φυσικό υποπροϊόν της χρήσης οξυγόνου που αποτελεί σημαντικό κυτταρικό σήμα, επιτρέποντας μια ποικιλία λειτουργιών.
Στον διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου έχουν ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα ROS που αντίθετα εμποδίζουν σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες.
Οι ερευνητές έχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι τα εξωσώματα που κυκλοφορούν στο πλάσμα των ζωικών μοντέλων διαβήτη τύπου ΙΙ επηρεάζουν πραγματικά την αγγειογένεση όταν τοποθετούνται με ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα, καθώς και σε ένα ζωικό μοντέλο επούλωσης τραυμάτων.
Οι επιστήμονες προτείνουν ότι τα συνθετικά εξωσώματα, που ήδη μελετώνται ως μηχανισμοί χορήγησης φαρμάκων, θα μπορούσαν κάποια μέρα να λειτουργήσουν ως “μιμητές άσκησης” για να βελτιώσουν την ικανότητα των ασθενών να αναπτύσσουν νέα αιμοφόρα αγγεία όταν ο διαβήτης έχει βλάψει την έμφυτη ικανότητά τους.
Πηγη Medical Xpress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου