Το αγγειακο μας συστημα ειναι πολυτιμο και παραμελημενο.
Το βρωμιζουμε με τροφες σκουπιδια καθημερινα. Κι ομως μπορουμε να το καθαρισουμε αν αποφασισουμε ν αλλαξουμε λιγο τη ζωη μας.
Θελει αποφασιστικοτητα για να διαλεξουμε το ειδος της διατροφης μας. Ας δουμε μερικα τροφιμα.
Φασόλια: Αυξάνουν την ελαστικότητα των αρτηριών, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Έχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή που συμβάλλει στην καρδιακή νόσο.
Φακές: μοιαζουν με τα φασολια, ενώ είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, και σιδηρο εαν προσθεσουμε λιγο ατμοβρασμενο ρυζι, που το εχουμε μουλιασει μερικες ωρες για να απομακρυνουμε το..αρσενικο που ξερει και κρυβεται.
Οι φακές αντιστρέφουν τη ζημιά που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία η υπέρταση.Περιέχουν ακομη φυτικές ίνες,καθώς επίσης ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, μέταλλα που συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης.
Ψάρι: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν τον εγκεφαλο, και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδελλα ο γαυρο το σκουμπρι, παρέχουν επαρκή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν τα καταναλώνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Φιστίκια: Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης πολλά καλά λιπαρά.
Μπρόκολο: Εχει αντικαρκινικές ιδιότητες.Η σουλφο-ραφάνη , ένα φυτοχημικό συστατικό που υπάρχει κυρίως στο μπρόκολο, βοηθάει τη φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι της απόφραξης των αρτηριών, ενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο είδος πρωτεϊνών.
Καρπούζι: Οι καρδιολόγοι επιμένουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, γιατι τα υψηλά επίπεδά της καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.
Το καρπούζι είναι πλούσιο στη φυτοχημική ένωση κιτρουλίνη, η οποία μετατρέπεται από ένζυμα του οργανισμού μας σε αργινίνη.
Η αργινίνη είναι αμινοξύ που έχει ιδιαίτερα ωφέλιμες δράσεις στην καρδιά, στο κυκλοφορικό και στο ανοσοποιητικό. Η αργινίνη αυξάνει το νιτρικό οξύ το οποίο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει και να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.
Μαζι με φετα ειναι ο,τι καλυτερο, αρκει να μην υπερβαλλουμε στο...ψωμι.
Προϊόντα ολικής αλέσεως: Έρευνες έχουν δείξει ότι για κάθε 10 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως που τρώτε καθημερινά, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου κατά 14% και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή προσβολή κατά 25%.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ειδικά τα DHA, συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων του εγκεφαλου . Η φωτο απλα σας δειχνει με ανατριχιαστικο τροπο την αγγειωση του εγκεφαλου μας.
Πατάτες: Εχουν πολυ κάλιο. Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες, αρκεί να τις τρωτε στον...ατμο ή βραστες οχι τηγανητές και γενικά το μαγείρεμά τους με ανθυγιεινά λιπαρά.
Μαύρη σοκολάτα: Οι φυτοχημικές ενώσεις της σοκολατας με αντιοξειδωτικές ιδιότητες ωφελούν την καρδιά . Οι διατροφολόγοι συστήνουν την κατανάλωση σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο 70% και πάνω.
Καφές: Οι κόκκοι του καφέ είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.
Μελέτη σε ποντίκια που λάμβαναν καφεΐνη ίση με αυτή που περιέχεται σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, έδειξε ότι τα αιμοφόρα αγγεία τους άρχισαν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.
Προβιοτικά: Προάγουν την υγεία του εντέρου μέσω της αύξησης των καλών βακτηριδιων, ενώ έρευνες δείχνουν ότι τροφές όπως το γιαούρτι, και τα τουρσιά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της κακής LDL χοληστερόλης.
Κρασί: Λίγο κρασί ωφελεί την καρδιά και παρότι δεν έχει αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος, έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων τείνουν να πίνουν λίγο αλκοόλ.
Αυγά: Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η χοληστερόλη των τροφών έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος.
Αντίθετα, τα λιπαρά των αυγών ενισχύουν την καλή HDL χοληστερόλη στο αίμα, η οποία βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στα αγγεία. Μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών συνδέεται με μείωση κατά 11% του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Ειπαμε πολλα. Αρκει να επιλεξετε μερικα απ τα παραπανω για να φροντισετε την υγεια του αγγειακου συστηματος σας
Ξαναδειτε την...αγγειωση του εγκεφαλου σας..
Χαιρετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου