Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ HASHIMOTO

 










Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι  αυτοάνοση. Ο οργανισμός μας στρέφεται ενάντια στον εαυτο του, εν προκειμένω  κατά του θυρεοειδούς αδένα, κατι που επιδρα σε όλο το σώμα.

Κοινη απορια : Μήπως έκανα κάτι και προκάλεσα την ασθένεια;

Γιατί  εγώ;.

Ατυχως οι γνώσεις μας για  τη Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, οπως και τοσα πολλα αλλα ιατρικα θεματα, είναι ελλιπείς. 

Είναι αλήθεια ότι το στρες βοηθα στο να πυροδοτηθεί ένα αυτοάνοσο νόσημα. Ωστόσο  μπορεί να χαρακτηριστεί μονον ως η αφορμή, όχι η αιτία.






Οπως στις περισσοτερες αυτοανοσες οντοτητες  για την Hashimoto  φαίνεται να υπάρχει ένα πολύπλοκο παιχνίδι ανάμεσα σε γενετικούς, ανοσολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.








Ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες κατατάσσονται οι γενετικοί , δηλαδή εκ  κληρονομημένες προϋποθέσεις. Το πώς επιδρούν τα γονίδια στις διαδικασίες του ανοσου συστήματος δεν έχει ακόμα ερευνηθεί πλήρως.

 Στη Hashimoto Θυρεοειδίτιδα  Το  φαινόμενο της κληρονομικότητας  ειναι συχνό Οταν ο ένας απ τους γονεις νοσήσει από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα,  αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσει και το παιδί.

Η εμπειρία  έχει δείξει ότι αυτή η πιθανότητα βρίσκεται στο 50%. 

Για να νοσήσει  ένα άτομο, θα πρέπει να υπάρξει βέβαια και η πυροδότηση από κάποιον παράγοντα όπως π.χ. μια λοίμωξη, ορμονικές διαταραχές ή έντονο στρες.





Εχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον  κάποια γενετικά χαρακτηριστικά που ανευρίσκονται συχνότερα στο αίμα ατόμων με  Hashimoto

Τα αντιγόνα που κληρονομούνται μέσα στο συγγενικό περιβάλλον ενδεχομένως να είναι ένα από τα αίτια που κάποιος νόσησε από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα.

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος πρόληψης της μετάδοσης σε κληρονομικό επίπεδο αυτών των γενετικών παραγόντων.


Υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι βακτηριδια και ιοί  ενδεχομένως  συμβάλουν στην έναρξη της νόσου. Το ανοσο καταπολεμά παθογόνους μικροοργανισμούς, που όλως τυχαίως μοιάζουν με τον ιστό του θυρεοειδούς . Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αποβάλλονται, ωστόσο λανθασμένα το ανοσο  βλέπει  τον ιστό του θυρεοειδούς ως εισβολέα και συνεχίζει να τον καταπολεμά, αναπτύσσοντας έτσι αντισώματα κατά του ιστού. 

Ο  εντεροϊός, ο ιός της ερυθράς, HSV, ιός της παρωτίτιδας, EBV αδενοπάθεια, παρβοϊός 

θα μπορούσαν  να προκαλέσουν μια Hashimoto  


Ωστόσο δεν είναι  ξεκάθαρο αν αυτοί οι ιοί λειτουργούν ως αίτια για την προσβολή από την νόσο ή αν ήταν τυχαία ευρήματα, καθώς αυτοί οι ιοί μπορεί να ανιχνευτούν και σε πολλούς άλλους ανθρώπους. 

Κάποιοι  εφόσον περάσουν μια από τις παραπάνω ιώσεις μπορεί να αναπτύξουν Hashimoto . 

Θα χρειαστούν  περαιτέρω έρευνες για να αποδείξουν αν πραγματικά σχετίζονται οι παραπάνω ιώσεις με την νόσο.





Συγκεκριμενα βακτηριδια του πεπτικού συστήματος έχουν  συσχετιστεί με την θυρεοειδίτιδα, χωρις ομως επαρκείς τεκμηριωσεις.



Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Κάποιοι περιβαλλοντικοι παράγοντες  μπορεί να σταθούν ως αίτια για την προσβολή από την ασθένεια  π.χ.  περίπτωση αξονικής τομογραφίας με χρήση ιωδιούχου διαλύματος ή και φαρμακευτική αγωγή με ιωδιούχα φάρμακα, διαλύματα ή ιωδιούχα βάμματα.

Κάποια απ τα φάρμακα που συνδέονται συχνά με την εμφάνιση μιας Hashimoto  είναι αυτα που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της Ηπατίτιδας C ή της Σκλήρυνσης κατά πλάκας και στην φαρμακευτική αγωγή του HIV. Ακόμα, και κάποια αντικαταθλιπτικά όπως το λίθιο.

Όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση μιας Θυρεοειδίτιδας ιδιαίτερα όταν υπάρχει η γενετική προδιάθεση, όπως προαναφέρθηκε.


Ενα  έντονο ψυχολογικό άγχος,  ή η χρόνια ψυχολογική επιβάρυνση μπορεί να επηρεάσουν βαθιά τον οργανισμό  και το ανοσο σύστημα. 

Έτσι σε συνδυασμό με μια γενετική προδιάθεση ή μια λοίμωξη μπορεί να πυροδοτηθεί η νόσος.

Αυτό δικαιολογειται επειδή το νευρικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ανοσο . 

Έτσι ενώ το νευρικό σύστημα καταβάλλεται από το έντονο άγχος π.χ. θάνατο ενός συγγενή, αλλαγή εργασίας, ανεργία, οικονομικές δυσχέρειες, το ανοσο μπορεί να επηρεαστεί τόσο έντονα ώστε να αναπτύξει λανθασμένα αντισώματα. Ακόμα, το έντονο στρες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών και την λειτουργία του ορμονικού συστήματος, το οποίο με την σειρά του  να πυροδοτήσει μια δυσλειτουργία του  και κατ επέκταση μια Θυρεοειδίτιδα Hashimoto.


Ένα από τα αίτια που μπορεί να οδηγήσει στην νόσο,είναι οι ορμόνες. Ετσι οι γυναίκες νοσούν  πολύ συχνότερα  σε σύγκριση με τους άντρες.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες περιόδους – στάδια στη ζωή τους, όπου οι ορμόνες αναπροσαρμόζονται σε νέα δεδομένα  εφηβεία, εγκυμοσύνη, αποβολή, εμμηνόπαυση. 

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να εμφανίζεται μια Hashimoto  μετά από τέτοιες περιόδους στην ζωή μιας γυναίκας. 

Οι βασικές ορμόνες που επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα σε συνδυασμό με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα είναι 

η οιστραδιόλη, η προγεστερόνη, η τεστοστερόνη.

Οι ορμόνες αυτές  διεγείρουν ή και καταπιέζουν το ανοσο . Και στις δυο περιπτώσεις προκαλείται μια ορμονική δυσλειτουργία που υπερφορτωνει το ανοσο  και κατ επέκταση  προκλεί μια Hashimoto Θυρεοειδίτιδα.

Ακομα δεν εχουμε καταληξει :

Γιατί προσβάλλεται ένας άνθρωπος από την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto


https://kosmaser.wordpress.com/2012/05/27/

Ευτυχως η λεβοθυροξινη μας καλυπτει σε επαρκη επιπεδα. 

Χαιρετε







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΕΝΔΟΚΑΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ..

  Τα ενδοκανναβινοειδή  παίζουν βασικό ρόλο στην πρόσληψη τροφής και στη χρήση ενέργειας.  Η τροποποίηση της δράσης των θα μπορούσε να βοηθή...