Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

ΕΧΩ ΑΥΠΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΥΠΝΟΓΟΝΟ :

 







Η Πανδημια εκτος των αλλων δεινων εφερε και αυξηση της συνταγογράφησης σε υπναγωγά, σε ποσοστό  50%. 

Και να που ερχεται η ωρα που θα θελήσουν να το κόψουν .Μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρόνο, και υπομονη.

Η αντιμετώπιση της αϋπνίας πρέπει να γίνεται με τα πρωτα  συμπτώματα. Αρχικα πρεπει να γνωριζουμε  λιγα για την υγιεινή του ύπνου και την αντιμετώπιση της αϋπνίας: 

Πότε θα πρέπει να παμε στο κρεβάτι , τι θερμοκρασία να έχει το δωμάτιο, τι να τρώμε  ή τι να μην τρώμε  πριν τον ύπνο.

Η αλήθεια είναι ότι ολοι  αναζητουν μιαν άμεση λύση για το πρόβλημά τους γιατί έχουν κουραστεί. Μονοδρομος τα  φάρμακα για μικρό διάστημα. 

Είναι τριών κατηγοριών. 

Τα φυτικά σκευάσματα, που η βασική τους σύσταση είναι βαλεριάνα, πασιφλώρα, δηλαδή φυσικά υπναγωγά σε συνδυασμό με μελατονίνη, την ουσία που χρειάζεται ο οργανισμός για να κοιμηθεί. 

Υπάρχουν διάφορα είδη. 

Άλλα που απελευθερώνουν γρήγορα τα συστατικά τους κι άλλα βραδείας αποδέσμευσης ανάλογα με τον τύπο της αϋπνίας. 

Αν δηλαδή κάποιος έχει δυσκολία στην έλευση ύπνου ή έχει πολλές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου θα να παρει το ανάλογο σκεύασμα. 

Η μελατονίνη ως ουσία για να δράσει θα πρέπει το άτομο να είναι πάνω από 55 χρονών. Δεν έχει νόημα να τη χορηγήσουμε σε νεότερους. 





Τα αμιγώς υπναγωγά είναι; αυτά που ονομάζονται μη βενζοδιαπινούχα και Ζ-Drugs  ονομάζονται έτσι γιατί η δραστική τους ουσία αρχίζει από το γράμμα Ζ όπως η ζολπιδέμη  και η ζολπικλονη

Δρουν στον πυρήνα του ύπνου με υπναγωγό δράση, δηλαδή φέρνουν άμεσα ύπνο.

Κι εκτός από αυτά; υπάρχουν κάποια ψυχιατρικά ή νευρολογικά που χορηγούνται  για θεραπεια  του βαθύτερου αίτιου της αϋπνίας που μπορεί να είναι το χρόνιο άγχος ή η κατάθλιψη. 

Σ αυτήν την κατηγορία ανηκουν τα αγχολυτικά που δρουν στον πυρήνα του άγχους, αλλά μια παρενέργειά τους είναι ότι δρουν και στον πυρήνα  του ύπνου. 

Εδω η χορηγηση εκμεταλευεται ακριβως μιαν ευχαριστη... παρενέργεια που ειναι η υπνηλια. Χορηγουνται  σε χαμηλη δοσολογία, με μπονους την μειωση του άγχους. 

Και σ αυτή την περίπτωση μπορεί να χορηγηθουν και κατα την διαρκεια της ημέρας, αυξάνοντας τη δόση. 

Το πλεον συνταγογραφουμενο  φάρμακο αυτού του είδους που χορηγείται στην Αμερική λέγεται τρανζοδόλη  trittico και ανήκει στα αντικαταθλιπτικά. 

Σ αυτά τα φάρμακα  η μικρότερη δόση προκαλεί καλύτερα ύπνο. Γενικά, οποιοδήποτε υπναγωγό και να χρησιμοποιήσουμε, δεν ξεκινάμε με το πιο δυνατό. 

Στόχος δεν είναι το 8ωρο ύπνου, αλλα και 5 ώρες εκεί που κοιμόταν μόνο δύο. 

Σκοπός είναι να πάμε βήμα βήμα.  

Υπάρχουν αρκετοι βέβαια που τα παίρνουν χωρις την γνωματευση γιατρου , παρόλο που είναι εθιστικά όπως ειναι βενζοδιαζεπίνες,  το Xanax και το Lexotanil. 






Είναι χαρακτηριστικό ότι  υπάρχουν πολλοί που έχουν χρησιμοποιήσει από νεαρή ηλικία αυτά τα φάρμακα, για να αντιμετωπίσουν περιόδους αυξημένου στρες και παράλληλα αντιμετωπίζουν την αϋπνία τους εισπράττοντας την παρενέργεια ότι φέρνουν ύπνο. 

Τα χρησιμοποιούν 10 – 15 χρόνια κι οταν προσπαθήσουν να τα κόψουν έχουν φαινόμενα στέρησης.

Ο εγκέφαλος έχει συνηθίσει σ αυτό και έχει μάθει να λειτουργεί όλος ο οργανισμός κάτω από την επήρειά του. 

Οντως είναι πειρασμός να υπάρχει δίπλα σου το κουτί με τα υπναγωγά Γιατί με την πρώτη δυσκολία στον ύπνο θα στραφείς σ αυτό. Βοηθάει αν παρει τη μικρότερη δόση. 

Τα υπναγωγά  Ελαττώνουν τις μικροαφυπνίσεις, οπότε δεν χαλάει η αρχιτεκτονική του ύπνου. 

Προσοχη τωρα  το αλκοόλ, διευκολύνει την έλευση του ύπνου, κυκλοφορεί στο αίμα για κάμποσες ώρες, όμως μέσα στη νύχτα έχει μεταβολιστεί από το ήπαρ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες αλλαγές στα στάδια του ύπνου.  Το πρώτο μισό της νύχτας, που υπάρχει στο αίμα, μας εμποδίζει να μπούμε στον ονειρικό ύπνο, οπότε στο δεύτερο μισό μπορεί να έχουμε rebound και να δούμε πολλά όνειρα, πολλούς εφιάλτες και να έχουμε κακής ποιότητας ύπνο.

Το φυσιολογικό διάστημα που αναμένεται να έρθει ο ύπνος  σ έναν χωρίς πρόβλημα αϋπνίας; συνηθως ειναι  10 με 15 λεπτά. Ομως σε κάποιους μπορεί να χρειάζονται και είκοσι λεπτά. 

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι πρέπει να αποκοιμηθούμε αμέσως μόλις βάλουμε το κεφάλι στο μαξιλάρι ή στα επόμενα 5 λεπτά. 

Αν πάντως δεν έρχεται ο ύπνος στα 20 λεπτά, αυτό αποτελεί σύμπτωμα αϋπνίας.

Αυτό που δεν μας επιτρέπει να αποκοιμηθούμε;   οπου η αϋπνία δεν είναι ιδιοπαθής , αυτό που αγχώνει πολύ το άτομο είναι η έλευση του ύπνου και πόσο σύντομα έρχεται. 

Από εκεί και πέρα η αϋπνία και μόνο ως λέξη αγχώνει.. 

Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε μέχρι το βράδυ που θα πάμε για ύπνο δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τη λέξη αϋπνία. 





Πηγη https://www.thriveglobal.gr/arthra/pos-na-kopseis-to-chapi-gia-ton-ypno/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ

Ο  καρκίνος του εντέρου   στους ενήλικες κάτω των 50  έχουν σημειώσει δραματική αύξηση, με τους   ειδικους  να μιλούν για άνοδο στην επόμενη...