Όταν σκεφθουμε : σπανάκι, σ εμας τους πιο παλιους ερχεται στο νου η φιγουρα του..Ποπαϋ..
Σίγουρα η σπανακόπιτα και το σπανακόρυζο. Αυτο που αγνοουμε ειναι πόσα θρεπτικά κερδιζουμε όταν το καταναλώνουμε ωμό;
Το ωμό σπανάκι εχει σίδηρο, βιταμίνες Κ, C, Α και αντιοξειδωτικά. Ολα αυτά δυναμώνουν τον οργανισμό και τον κανουν ανθεκτικό σε διαφορετικές ασθένειες, θωρακίζοντας και την υγεία του εγκεφάλου.
Επιπλέον, με το σπανάκι, μπορούμε να ρυθμίσουμε την πίεση και να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών, λόγω της λουτεΐνης, η οποια όμως, για να διατηρηθεί ακέραιη, πρεπει να είμαστε προσεκτικοί στην προετοιμασία του σπανακιού το οποιο μετά το μαγείρεμα χανει την περισσοτερη λουτεΐνη σταδιακά.
Καλη η σπανακοπιτα ομως ισως πρεπει να αρχισουμε να τρωμε το σπανακι, οσο μπορουμε, ωμο, για τη μέγιστη πρόσληψη λουτεΐνης. Κοβοντας το σπανάκι η λουτεΐνη απελευθερώνεται από τα φύλλα, την ίδια στιγμή, που το υγιές λίπος, αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης της λουτεϊνης που καταπολεμά τις οφθαλμικές παθήσεις.
Σχετικα τωρα με την σωστή απορρόφηση του μη αιμικου σιδήρου, που εχει το σπανακι την βιταμίνη C, που χρειαζεται την παιρνουμε απο ενα το πορτοκάλι ή ντομάτα.
Τι προσέχουμε στο μαγείρεμα
Το μαγείρεμα στον ατμό των λαχανικών ειναι ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση της βιταμίνης C. Με το μαγείρεμα, μειώθηκαν εξίσου τα επίπεδα βιταμίνης Ε στο σπανάκι, αλλά αυξήθηκε η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α.
Επομένως, η καλύτερη τακτική για τη διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών με το μαγείρεμα είναι όσο λιγότερο τόσο καλύτερα. Αν δεν μπορειτε να το φατε ωμο, τοτε στον ατμο.
ygeiamou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου