Θα πηγαινε το μυαλο σας, κι ομως μια βόλτα μετά το γεύμα αρκεί για να μειωθούν τα επίπεδα ζαχαρου στο αίμα .
Σ αυτό το συμπερασμα κατέληξε ομάδα ερευνητών του Παν/μιου του Λίμερικ στην Ιρλανδία ,οπως διαβαζουμε στο Sports Medicine.
Η ερευνητική προσπάθεια επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των επιπτώσεων του καθισιού, της ορθοστασίας και του βαδίσματος μετά το φαγητό στην καρδιά, την παραγωγή ινσουλίνης και τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα μέσα από επτά μελέτες που ζητούσαν από τους συμμετέχοντες
Να στέκονται όρθιοι είτε
Να περπατούν
για δύο έως πέντε λεπτά κάθε 20 με 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
Σε πέντε από αυτές, κανένας δεν είχε διαβήτη τύπου ΙΙ
Το κοινό συμπέρασμα ηταν πως λίγα λεπτά περπάτημα μετά το γεύμα ήταν αρκετά για να βελτιωθούν τα επίπεδα ζαχάρου συγκριτικά μ εναν υπνακο.
Με το βάδισμα το ζαχαρο τους αυξάνονταν και μειώνονταν σταδιακά χωρις απότομες αυξομειώσεις κατι που αποτελει και το πρόβλημα γι αυτους που προσπαθούν να ρυθμίσουν τον διαβήτη τους.
Κι ερχομαστε σε κατι πρωτοφανες. Ακριβως την ορθοστασια .Ακόμη κι η ορθοστασία συνέβαλε στη μείωση του ζαχάρου στο αίμα, σιγουρα ομως όχι όσο το ζωηρό περπάτημα, που απαιτεί ενεργή συμμετοχή των μυών που αξιοποιούν περισσότερα από τα σάκχαρα που κυκλοφορούν στο αίμα.
Ένας 15λεπτος περίπατος 60 με 90 λεπτά από την ολοκλήρωση του γεύματος τότε που οι τιμές ζαχάρου στο αίμα κορυφώνονται και οι μυς μπορούν να απορροφήσουν ενέργεια από την τροφή αποτελεί τον ιδανικό στόχο
Εστω και 2 ή 5 λεπτά βάδισης μπορούν να εξασφαλίσουν κάποια οφέλη
Το να κινείται κανεις έστω και λίγο αξίζει τον κόπο και συνηθως οδηγει σε αξιοσημείωτα αποτελεσματα . Ακόμα και όσοι δεν βρίσκουν χρόνο για λίγο καθημερινο περπάτημα, μπορούν να ωφεληθούν από την ορθοστασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου