Σημερα ξερουμε πλεον πως η φλεγμονη παιζει καθοριστικο ρολο στην καταθλιψη ,συμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιου Έμορυ
Molecular Psychiatry, εδω κι αρκετα χρονια
Ξερουμε πως η φλεγμονή πυροδοτεί πόνους σ ολόκληρο το σώμα και οι ερευνητές του Έμορυ μας λενε ότι η διαδικασία αυτή παίζει σημαντικο ρόλο και στην κατάθλιψη. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ηυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα συνδέονται με την αποτυχία επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου, το κοιλιακό ραβδωτό ventral striatum και
το μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό ventromedial prefrontal cortex.
Περίπου το ένα τρίτο αυτων που διαγιγνωσκονται με κατάθλιψη παρουσιάζουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η χρόνια φλεγμονή επηρεάζει τον εγκέφαλο κατά τρόπο που συνδέεται με τα πλέον επίμονα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως ειναι η ανηδονία Ισως μια απλή εργαστηριακή εξέταση μπορεί να μας υποδείξει εάν ένα μεμονωμένο περιστατικό κατάθλιψης σχετίζεται με την εκδήλωση φλεγμονής. Ο δείκτης αυτος που θα πρέπει να ερευναται είναι η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη C-reactive protein η οποία παράγεται στο συκώτι ως αντίδραση στη φλεγμονή.
Όταν καποιος εχει φλεγμονές λόγω στρες, έλλειψης ύπνου ή κακής διατροφής, το συκώτι παράγει μαζικά τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ώστε να βοηθήσει το ανοσο ,να τις αντιμετωπίσει.
Η ίδια η πρωτεΐνη δεν προκαλεί προβλήματα , ωστόσο η αύξησή της στο σώμα δείχνει οτι οι φλεγμονες έχουν βγει εκτός ελέγχου και ειναι αυτό που ευθύνεται για την παχυσαρκια.
Κατ αρχας μια μέλισσα τσιμπά μονον αν κινδυνεύει. Εξ αλλου δεν τσιμπά ποτέ αν βρίσκεται μακριά απο τη κυψέλη της . Προσοχη τωρα ,ακόμα και αν σας πλησιασει, δεν έχει ποτέ κακό σκοπό
Για κανένα λόγο η μέλισσα δε πρόκειται να σπαταλήσει τη πολύτιμη ζωή της, για να κεντρίσει, έναν εχθρό που βρίσκεται μακριά απο το σπίτι της
Ο μόνος σκοπός της ζωής της είναι να φέρει μέλι και γύρη στη κυψέλη της.
Για να το καταφέρει αυτό ταξιδεύει δεκάδες χιλιόμετρα, επισκέπτεται εκατομμύρια λουλούδια, και μετά πεθαινει προσφέροντας την ίδια της τη ζωή για τη κοινωνία της
Πολλές φορές συμβαίνει μέλισσες να τσιμπάνε ανθρώπους που πηγαίνουν με μαύρα ρούχα κοντά σε κυψέλες.
Τα μαύρα ρούχα φοβίζουν τις μέλισσες και νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο εχθρό. πχ την αρκούδα τον θανάσιμο εχθρό τους.
Όταν κάποιος αντιληφθεί ότι η μέλισσα νιώθει κίνδυνο, δεν πρέπει να αντιδράσει με απότομες κινήσεις και τινάγματα
Η μέλισσα πολλές φορές όταν πλησιάσει κάποιος τη κυψέλη της, κάνει πρώτα μια αναγνωριστική πτήση, και πλησιάζει για να δει αν όντως υπάρχει κίνδυνος.
Αν κάνετε απότομη κίνηση με τα χέρια, η μέλισσα θα νομίσει ότι όντως είστε κίνδυνος, και θα προσπαθήσει να σας απωθήσει, αφήνοντας και τη ζωή της
Σε κάθε της ταξίδι, αφού εγκαταλείψει τη κυψέλη της, μπορεί να ταξιδέψει ακόμα και 12 χιλιόμετρα μακριά
Όταν βγει εκεί έξω, μόνη της, δεν έχει κανένα κακό σκοπό, πάρα μόνο να μαζέψει γρήγορα τη τροφή της και να γυρίσει πίσω.
Ακόμα και αν κάποιος τη χτυπήσει με το χέρι του, η μέλισσα δεν πρόκειται να επιτεθεί. Και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κοντά η κυψέλη της, την οποία και θα προστατέψει με τη ζωή της αν χρειαστεί
Η μέλισσα μπορεί να τσιμπήσει μόνον αν τη πιάσει κάποιος με το χέρι ή τη ζουλήξει με οποιαδήποτε τρόπο.
Η μέλισσα μόλις νιώθει ότι χάνει τη ζωή της, τότε απελευθερώνει το κεντρί της, με μόνο της σκοπό, όχι την επίθεση, αλλά την άμυνα για την ίδια της τη ζωή
Μια συλλέκτρια μέλισσα, δηλαδή μια μέλισσα που βγαίνει έξω στα λιβάδια Προσεξτε γιατί υπάρχουν πολλοί ρόλοι μέσα στη κυψέλη, όπως νοσοκόμες, καθαρίστριες, χτίστες έχει το εξής πρόγραμμα σε κάθε της ταξίδι:
Αφού την ετοιμάσουν για πτήση οι εργάτριες μέσα στη κυψέλη, πετάει και συλλέγει ασταμάτητα λουλούδια. Δε τη νοιάζει τίποτα άλλο!
Μόνο να συλλέξει.
Αυτή την εντολή πήρε απο το σπίτι της, και αυτήν θα εκτελέσει ότι και αν συμβεί...
Μόλις ολοκληρώσει κουρασμένη τη συλλογή της, πολλές φορές δυσκολεύεται να γυρίσει πίσω εφόσον το βάρος που κουβαλάει ξεπερνά κατά πολύ το σώμα της. Όταν καταφέρει και γυρίσει πίσω, αμέσως μοιράζει το νέκταρ και τη γύρη, στις μέλισσες που την περιμένουν μέσα, οι οποίες και θα κάνουν την κατανομή, που θα τοποθετηθεί το μέλι και που η γύρη.
Μόλις η μέλισσα δώσει όλη της την πραμάτεια η εργασία δε τελειώνει εκεί
Αμέσως ξεκινάει καινούργια πτήση. Και αυτό συμβαίνει μέχρι, απο την υπερκόπωση, να παραδώσει την ιδια της τη ζωή
Υπολογίζεται ότι μια μέλισσα την Άνοιξη ζει ακόμη και 30 μέρες, ενώ μπορεί να ζήσει έως και 6 φορές περισσότερο αν δε δουλεύει
Στις μέρες μας ασκείτε μεγάλη βία στις μέλισσες... Οι αγρότες ραντίζουν τις καλλιέργειες εν ώρα ανθοφορίας και οι μελισσούλες πεθαίνουν κυριολεκτικά ζωντανές.
Το φάρμακο κόβει τα σωθικά τους. Όμως η άγνοια του κόσμου είναι αυτό φταίει περισσότερο απο όλα. Διότι αν όλοι μαζί, μελισσοκόμοι και μη, κάναμε έστω και κάτι μικρό για αυτά τα θαυμάσια πλάσματα, ίσως άλλαζε το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και των παιδιών των παιδιών μας!
Χωρίς τη μέλισσα δεν υπάρχει ζωή Δεν υπάρχει μέλλον
Πολλοι συνανθρωποι μας μετά απο καποια ηλικια αρχίζουν να ξεχνουν ονοματα ηθοποιων δρομων ιστορικων γεγονοτων καθημερινων φαρμακων που παιρνουν, ονοματα φαγητων που αγαπουν ιδιαιτερα.
Συνελοντι ειπειν θεματα που αφορούν τη μνήμη .
Τα περισσότερα είναι συνηθισμένα και δεν συνδέονται με προβλήματα γνωστικής λειτουργίας.
Μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 4.500 άνθρωποι που φορούσαν επί επτά 24ωρα καταγραφείς δραστηριότητας στους μηρούς τους, αξιολόγησε τη λεκτική μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου νεωτερων σε ηλικια ανδρων και γυναικων.
Η λεκτική μνήμη συμπεριλαμβάνει την ικανότητα ανάκλησης ορισμένων λέξεων, έπειτα από σύντομο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στις εκτελεστικές λειτουργίες περιλαμβάνονται οι οργανωτικές ικανότητες, η ικανότητα εστίασης, η ικανότητα ταυτόχρονης διεκπεραίωσης δραστηριοτήτων, η ανάκληση οδηγιών κλπ.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν και σε ερωτηματολόγια τα οποία βαθμολογήθηκαν και συνυπολογίστηκαν στη γενική βαθμολογία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότιακόμη και 6 έως 9 λεπτά έντονης δραστηριότητας την ημέρα, βελτίωσαν τη συνολική βαθμολογία των εθελοντών, σε σύγκριση με τον ύπνο, την ακινησία ή άλλες ήπιας έντασης δραστηριότητες.
Στη μελέτη εγγράφηκαν 4.481 εθελοντές, ηλικίας 46 ετών, το 52% εκ των οποίων ήταν γυναίκες.
Οι καταγραφείς έδειξαν ότι η δραστηριότητα των εθελοντών διαμορφώθηκε ως εξής:
Καθιστική ζωή επί 9 ώρες και 16 λεπτά ημερησίως
Ήπια δραστηριότητα επί 5 ώρες και 42 λεπτά την ημέρα
Μέτρια έως έντονη δραστηριότητα επί 51 λεπτά την ημέρα
Οι εθελοντές κοιμούνταν κάθε βράδυ για 8 ώρες και 11 λεπτά κατά μέσο όρο.
Η ανάλυση έδειξε ότι αρκούν λιγότερα από 10 λεπτά μέτριας ή έντονης άσκησης καθημερινά, για να βελτιωθεί η εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου.
Όσο αυξάνεται ο χρόνος, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη.
Μέτριας έντασης δραστηριότητα είναι το γρήγορο περπάτημα, η χαλαρή ποδηλασία και το ανέβασμα ή κατέβασμα σκάλας.
Έντονη δραστηριότητα είναι ο χορός, το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία σε ανηφόρα.
Γενικά, έντονη χαρακτηρίζεται κάθε δραστηριότητα που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι κάθε μείωση της σωματικής δραστηριότητας συνδέθηκε με έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Ειδικότερα, οι επιδόσεις των εθελοντών στα νοητικά τεστ μειώνονταν κατά 1-2% με κάθε αύξηση της καθιστικής ζωής κατά 8 λεπτά.
Τα ευρήματά υποδηλώνουν ότι και η παραμικρή αύξηση της ημερήσιας κινητικότητας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Επομένως, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην σηκωνόμαστε λίγο περισσότερο από την καρέκλα
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση