Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η D.

 









Η βιταμίνη D μοιάζει με θησαυρό που έκπληκτη η επιστήμη ανακαλύπτει κάθε μέρα

Παράδειγμα χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη βιταμίνη για να προλάβουμε ή αν πάσχουμε ήδη  να διαχειριστούμε παθήσεις του θυρεοειδούς;

Η επάρκεια της D αυξάνει την άμυνα του οργανισμού και ως εκ τούτου εμποδίζει ή περιορίζει την εξέλιξη αυτοάνοσων που αφορούν και τον θυρεοειδή.

Η βιταμίνη D ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς και την ανοσία του οργανισμού. 

Αν  τα επίπεδά της  βρίσκονται εντός των ιδανικων ορίων, αποτρέπεται ή περιορίζεται η εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων στο θυρεοειδή, όπως η Hashimoto,  και η νόσος Graves.





Σε παγκόσμιο επίπεδο, υφισταται  ο  κινδύνος   έλλειψης βιταμίνης D ούτε καν η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, που εχει όλο τον χρόνο  ήλιο…

Παρόλο που η σύνθεσή της γίνεται από την ηλιακή ακτινοβολία πάνω στην επιδερμίδα και παρόλο που ζούμε σε μια χώρα με άφθονο ήλιο,  οργανικοί ή γονιδιακοί λόγοι  παρεμποδίζουν τη  σύνθεσή της οπως  η εκτεταμένη χρήση αντηλιακών


Ελλειψη βιταμίνης D έχουμε όταν τα επίπεδά της στο αίμα είναι κάτω από 20 ngr/dl νανογραμμάρια ανά εκατό κυβικά εκατοστά.

Όταν τα επίπεδα της  κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 ngr/dl, μιλάμε για ανεπάρκεια  

Η μέτρηση γίνεται με μια εξέταση αίματος.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα σχετίζονται άμεσα με έλλειψη βιταμίνης D.

Έχει  αποδειχθεί ότι η ανεπάρκεια της  D επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην επικράτηση των αυτοάνοσων ασθενειών.

Πιο συγκεκριμένα, στη Πολλαπλη Σκλήρυνση τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, τη ψωρίαση, την κοιλιοκάκη, τη νόσο  Crohn, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον διαβήτη τύπου Ι.

Όχι μόνο η επίπτωση, αλλά και οι εξάρσεις (ώσεις) των αυτοάνοσων οπως της πολλαπλης  σκλήρυνσης , της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ινομυαλγίας του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου 

Εντείνονται όταν τα επίπεδα της D  είναι χαμηλά.

Σήμερα   ο Δυτικός κόσμος και φυσικά η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπος με πανδημία έλλειψης βιταμίνης D. 

Τους ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα πρεπει  να τους βλέπει ο ήλιος.

Δυστυχώς, η αντίθετη σύσταση αποτελεί την άποψη πολλών θεραπευτών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση διάφορων αυτοάνοσων νοσημάτων.


Οι έγκυοι με αυτοάνοσο θα πρέπει να φροντίζουν διπλά για την πρόσληψη βιταμίνης D.

Όλες ανεξαιρέτως οι έγκυοι παράλληλα με τις υπόλοιπες εξετάσεις ρουτίνας που πραγματοποιούν θα πρέπει να φροντίζουν να παρακολουθούν και τα επίπεδα της 25 Διυδρο οξυβιταμινης ΟΗ D. 

Στη συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να προβαίνουν ανεξάρτητα από το εάν ο γυναικολόγος τους, τους το συστήσει.

Είναι βέβαιο ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εμβρυακού εγκεφάλου με δράσεις στο νευρωνικό πολλαπλασιασμό, τη διαφοροποίηση και την απόπτωση

Ο υποδοχέας της βιταμίνης D και το ένζυμο 1α-υδροξυλάση  CYP27B1 που μετατρέπει τη  D στην ενεργή μορφή της, εκφράζονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα επαρκή επίπεδα D κατά την εμβρυϊκή ζωή, εγγυόνται τη φυσιολογική μεταγραφική λειτουργία του υποδοχέα της στον εγκέφαλο.

Μία έγκυος που πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα κατά πάσα πιθανότητα παρουσιάζει έλλειψη σε βιταμίνη D. 

Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη έλλειψη μπορεί να μεταφερθεί άμεσα και στο παιδί που πρόκειται να γεννήσει, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Επομένως, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φροντίζει διπλά για εκείνη αλλά και για το παιδί της  για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D τόσο μέσω του ηλιακού φωτός όσο και μέσω  συμπληρωμάτων.


Με δεδομένο ότι το 80% της βιταμίνης συντίθεται από τον ήλιο, ενώ μόλις το 20% προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, η διατροφή δεν μπορεί να αποτελέσει  λύση στην έλλειψη της βιταμίνης. 

Είναι καλό να γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα λιπαρά οξέα είναι πλούσιες και σε βιταμίνη D.

Τη βρίσκουμε, λοιπόν, στα αφρόψαρα, στον σολομό,  στις σαρδέλες

Μια καλή λύση για όσους πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D είναι, φυσικά, τα διατροφικά συμπληρώματα.

Σχεδόν σε κάθε ηλικιακή ομάδα είναι καλό να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό και να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση με συμπληρωματική της χορήγηση.

Στα παιδιά, στα νεογέννητα και στα βρέφη έχει επικρατήσει πλέον να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης D ή να γίνεται τυφλή χορήγηση της βιταμίνης. Κι αυτό γιατί αν τα παιδιά παρουσιάσουν έλλειψη της βιταμίνης, έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν ραχιτισμό. Εκτός από τα νεογέννητα, έφηβοι, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης,  θηλάζουσες και  γυναίκες στην εμμηνόπαυση, χρειάζονται επίσης συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D.

Οι γυναίκες την πρώτη δεκαετία μετά την είσοδο στην εμμηνόπαυση, έχουν πολύ γρήγορη απώλεια οστικής μάζας



Πολύ ευαίσθητη ομάδα, που πρέπει να ελέγχεται, είναι, οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι ή σε ιδρύματα και δεν τους βλέπει καθόλου ο ήλιος




 

Με πληροφορίες από Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής και logodiatrofis.gr

.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟ..

  Το ταπεινο κρεμμυδι μπορεί να μειώσει το ζαχαρο κατά 50%, σύμφωνα με σχετικη έρευνα. Ατομα με  διαβήτη  ΙΙ δεν  παράγουν επαρκή ινσουλίνη ...