Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Κ1 ΚΑΙ Κ2 ΦΥΛΛΟΚΙΝΟΝΗ ΚΑΙ ΜΕΝΑΚΙΝΟΝΗ

 






Η βιταμίνη Κ. μετεχει στην πήξη του αίματος, και στην υγεία οστών και  καρδιάς. 

Συνήθως θεωρούμε ως βιταμίνη Κ  τη Κ1  φυλλοκινόνη, καθώς και τη βιταμίνη Κ2 μενακινόνη

Αυτές οι δυο λειτουργούν διαφορετικά στο σώμα  και προέρχονται από διαφορετικές πηγές τροφίμων.

Η Κ1 προέρχεται από φυτικές πηγές, όπως τα φυλλώδη χόρτα και τα βατόμουρα. 

Ενώ η βιταμίνη Κ2 είναι πιο κοινή σε ζωικά προϊόντα, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και ορισμένα είδη τυριών. 

Επίσης παραμένει στο σώμα περισσότερο από τη βιταμίνη Κ1 και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία που μόλις τώρα αρχίζουμε να τα μαθαίνουμε.

Πάντα γνωρίζαμε ότι υπάρχει η βιταμίνη Κ2, απλώς δεν της έχουμε δώσει ποτέ αρκετή σημασία για το πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει.


Η βιταμίνη Κ είναι μια κατηγορία βιταμινών, όπως τα εσπεριδοειδή είναι μια κατηγορία φρούτων.

Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λάιμ και  λεμόνια. Μπορεί να αναπτύσσονται σε διαφορετικά δέντρα και να έχουν διαφορετικές γεύσεις, 

αλλά είναι όλα εσπεριδοειδή. 


Το ίδιο ισχύει και για τη βιταμίνη Κ. Οι βιταμίνες Κ είναι λιποδιαλυτές,  και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, στην υγεία των οστών και στην υγεία της καρδιάς.

Η βιταμίνη Κ δεν είναι μοναδική από αυτή την άποψη. 

Πολλές βιταμίνες ονομάζονται με ένα μόνο γράμμα, αλλά έχουν διάφορους υπότυπους. 

Οι βιταμίνες Β, για παράδειγμα, αναλύονται σε οκτώ υπότυπους.

Η βιταμίνη Κ2 είναι  απορροφάται  πιο αργά από τη βιταμίνη Κ1. 
Ενώ η βιταμίνη Κ1 φιλτράρεται γρήγορα από το αίμα, συχνά μέσα σε λίγες ώρες, η βιταμίνη Κ2 έχει τη δυνατότητα να είναι μεγαλύτερης διάρκειας. 
Αυτό σημαίνει ότι παραμένει στο σώμα  περισσότερο ακόμη και αρκετές ημέρες και έχει περισσότερο χρόνο για να προσφέρει τα οφέλη της.

Η απορρόφηση της Κ1 είναι αρκετά χαμηλή λόγω της δομής της. Είναι μια πιο κοντή αλυσίδα, επομένως φιλτράρεται πιο γρήγορα στο συκώτι. Η σκέψη είναι ότι η βιταμίνη Κ2 έχει τη δυνατότητα να έχει μεγαλύτερη επιρροή στο σώμα επειδή είναι μια μακρύτερη αλυσίδα, επομένως το σώμα  την απορροφά και να την αφομοιώνει πιο αργά.

Ας δούμε όμως μερικά οφέλη της βιταμίνης Κ2.

Βοηθά στην πήξη του αίματος

Μία από τις κύριες λειτουργίες των βιταμινών Κ είναι ότι επιτρέπουν στο αίμα σας να πήξει. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να ακούγονται σαν κάτι κακό — και μπορεί να είναι. Εξάλλου, μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλό και να προκαλέσουν εγκεφαλικά. Και οι θρόμβοι στις αρτηρίες  προκαλούν καρδιακές προσβολές.

Αλλά ένα ορισμένο ποσοστό πήξης στο αίμα είναι σημαντικό για την υγεία Η ικανότητα του αίματός να πήζει είναι αυτό που εμποδίζει την αιμορραγια μετά από τραυματισμό. 

Η βιταμίνη Κ βοηθα να διατηρηθει το αίμα  όχι πολύ ρευστό ούτε πολύ αραιό.

Σ αυτό το σημείο,  δεν εχει ακόμη καθορίσθει εάν η Κ1 ή η Κ2 είναι εξίσου υπεύθυνες για την πήξη ή εάν η μία είναι πιο αποτελεσματική από την άλλη όταν πρόκειται για την πήξη του αίματος.

Χτίζει υγιή οστά

Όταν σκεφτουμε  γερά και υγιή οστά, σκεφτομαστε το ασβέστιο ως το κύριο συστατικό για την πρόληψη καταγμάτων και οστεοπόρωσης . 

Και είναι αλήθεια ότι το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέρος της υγείας των οστών. Όμως δεν δρα μόνο του.

Τα  χαμηλά επίπεδα Κ2 σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων  Πάντα δίναμε έμφαση στο ασβέστιο για την υγεία των οστών. Αλλά στην πραγματικότητα, 

η βιταμίνη D , η βιταμίνη Κ και το ασβέστιο λειτουργούν όλα μαζί.

Η βιταμίνη Κ2 βοηθά στην ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται οστεοκαλσίνη, η οποία συνδέεται με το ασβέστιο για την κατασκευή των οστών. 

Αυτό καθιστά την Κ απαραίτητο συστατικό της υγείας των οστών.

Μερικές πρώτες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 μπορεί να μειώσουν τα κατάγματα και να βελτιώσουν την ποιότητα των οστών σε άτομα με οστεοπόρωση. Στην Ιαπωνία και σε άλλα μέρη της Ασίας, ένα είδος βιταμίνης Κ2 

(MK-4), χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την οστεοπόρωση.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Εκτός από τις θετικές της επιδράσεις στην πήξη του αίματος και τα γερά οστά, η βιταμίνη Κ βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο δρα για να καθαρίσει το ασβέστιο από τα αιμοφόρα αγγεία σας.





Όταν το ασβέστιο συσσωρεύεται στο σώμα , μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση ή ασβεστοποίηση , τη λεμε και αποτιτανωση των ιστών, των οργάνων και των αιμοφόρων αγγείων   

Οι εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή πίεση, νεφρική νόσο 

Η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι παιζει ρολο στην ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην πρόληψη της εναπόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες . 

Οι εναποθέσεις ασβεστίου συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πλάκας, επομένως η  Κ κάνει πολύ καλό στην υγεία της καρδιάς . Κάποιες πρώτες έρευνες έχουν δείξει ότι η Κ2 μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση του ασβεστίου από τη βιταμίνη Κ1.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν τουλάχιστον 32 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ2 την ημέρα στη διατροφή τους είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τις αρτηρίες. 

Τα άτομα σ αυτή τη μελέτη δεν κατανάλωναν καθόλου βιταμίνη Κ1.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ2 (αλλά όχι βιταμίνη Κ1) είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. 

Για κάθε 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ2 που κατανάλωναν την ημέρα, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώθηκε κατά 9%.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ2

Ενώ οι οργανισμοί ασφάλειας τροφίμων σε μέρη της Ασίας και της Ευρώπης αναγνωρίζουν επίσημα ορισμένα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Κ, ο FDA δεν έχει εγκρίνει τη βιταμίνη Κ2. 

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα ώστε ο FDA να υποστηρίζει τη βιταμίνη Κ2 ως σημαντικό παράγοντα για την υγεία.

Αλλά αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερη βιταμίνη Κ2 στη διατροφή σας, να ξέρετε ότι μερικές από τις κορυφαίες πηγές τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ2 είναι τα ζωικά προϊόντα, μερικά τυριά και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Μερικές από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2 περιλαμβάνουν:

-Σόγια που έχει υποστεί ζύμωση
-Τυρί γκούντα
-Blue cheese
-Κρόκοι αυγών

Τα άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης Κ1 ή βιταμίνης Κ2.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 μπορεί να είναι ωφέλιμα για μερικούς ανθρώπους. 

Ενώ η βιταμίνη Κ1 είναι πιο χρήσιμη για το σώμα σας όταν καταναλώνεται στη φυσική της μορφή. 

Αυτό οφείλεται στον μικρότερο χρόνο απορρόφησής του.

Η βιταμίνη Κ2, ωστόσο, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματική σαν συμπλήρωμα επειδή δεν καταναλώνεται από το σώμα  τόσο γρήγορα. 

Αυτό σημαίνει ότι τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να έχουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.






ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΣΥΧΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ ΚΑΙ COVID-19

  Δεν έχουν τέλος οι δυσάρεστες εκπλήξεις από τον κορωνοϊό και την COVID-19.  Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι από τότε που εισέβαλλε στη ζωή μας ...