Τελικα βιωσαμε τους εντονοτερους καυσωνες των τελευταιων χρονων.
Λογικο το ερωτημα
Τι μπορεί να φάει κανείς, χωρίς να επιβαρυνει τη σωματική θερμοκρασία του.
Ελατε να δουμε μιαν ευκολη, απλη, φτηνη χορταστικη και δροσερη λυση.
Τη χρησιμοποιούμε ως ορεκτικό, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα:
Η δικη μας χωριάτικη σαλάτα.
Κατ αρχας έχει περιεκτικότητα σε νερό, αποτελείται από εύπεπτα υλικά και καλύπτει πληρως τις ανάγκες του οργανισμού. Ακομα μας φορτωνει με ηλεκτρολύτες, που χανουμε με την εφίδρωση, οπως
Κάλιο από τη ντομάτα και Νάτριο απ τη φέτα ή άλλο μαλακό λευκό τυρί.
Η χωριάτικη σαλάτα μας παρέχει ακόμα:
- Πρωτεΐνες απ το τυρί
- Λαχανικά ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι
- Υδατάνθρακες παξιμάδι ή ψωμί
- Λιπος παρθενο λαδι ελιές,
Μυρωδικά όπως ρίγανη και κάππαρη ξύδι χυμός λεμονιού,γιατι οχι ξυνο δηλ κιτρικο οξυ μυζήθρα αντί για φέτα
Η σαλατα πλεονεκτει γιατι χορταινει χωρις να παχαινει. Το ξυνο βοηθα να μην χρειασθεί πρόσθετο αλάτι.
Ντομάτα
Αποτελειται απο νερό 95%.
Εχει αντιοξειδωτικά βιταμίνη C, β-καροτένιο, λυκοπένιο.
Ειναι εξ αλλου πηγή καλίου.
Αγγούρι
Αποτελείται κυρίως από νερό 96% Παρεχει κάλιο. Η φλούδα του που καλο ειναι να τη τρωμε , φυτικές ίνες και βιταμίνη C.
Κρεμμύδι
Αποτελείται κατά 86% από νερό. Εχει ωφέλιμα συστατικά οπως φυτικές ίνες, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6.
Ελιές και ελαιόλαδο
Πολυτιμες οσο τιποτα, ιδιως αν μαθουμε και τις φτιαχνουμε μονοι μας τον Νοεμβριο,οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό στη χωριάτικη σαλάτα, αλλα και στο διαιτολογιο μας.
Είναι η καλύτερη πηγή ωφέλιμων, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιτ E, Κ και πολυφαινόλες.
Φέτα ή άλλο μαλακό λευκό τυρί
Η φέτα και η μυζήθρα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες A, D και B2.
Ισως χρειαζόμαστε λίγο αλάτι παραπάνω τις μέρες με ακραία ζέστη. Μπορείτε να αναζητήσετε ανάλατες επιλογές μαλακών, λευκών τυριών.
Ψωμί ή παξιμάδι
Κύρια πηγή υδατανθράκων στη χωριάτικη σαλάτα. Ολικής αλέσεως, προτιμητεα , χορταινουν ευχαριστα.
Αν θελετε να προσθέσετε αλάτι στη σαλάτα σας, προτιμηστε το καθαρο ανεπεξεργαστο αλατι των αλυκων μας. Ειναι απιθανο, αν και πολυ ακριβοτερο απ το χλωριουχο νατριο του εμποριου..εστω ιωδιουχο. Χρησιμοποιω ενα κολπο, το ξυνο δηλαδη το κιτρικο οξυ. κι ετσι μειωνω το αλατι στο μισο.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου