Υπαρχει αραγε σύνδεση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με το γλαύκωμα, τη δεύτερη αιτία τύφλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τον καταρράκτη.
Το γλαύκωμα αποκαλείται χαρακτηριστικα ως
νόσος Αλτσχάιμερ των ματιών,
η σύνδεση αυτή μπορεί να καλύπτει πολύ περισσότερα νοσήματα στα οποία το νευρικό σύστημα εκφυλίζεται, όπως το Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και η πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία
Ισως κάποια ημέρα από τις φαινομενικώς αταίριαστες σχέσεις μεταξύ του ελικοβακτηριδίου και διαφορετικών νευροεκφυλιστικών νόσων να προκύψουν πιο… ταιριαστές θεραπείες για πλήθος ασθενών.
Στην “American Journal of Ophthalmology”. Διαβάσαμε ότι υπάρχει ένας παράγοντας που σχετίζεται με τα αιμοπετάλια και ο οποίος φαίνεται να φλερταρει και με το γλαύκωμα.
Κατι παρομοιο ισως αφορα που μπορεί να συνδέεται με το γλαυκωμα μέσω μοριακής μίμησης
Η μελέτη
ασθενείς με γλαύκωμα εκτός απ το σχετικο ιστορικό , είχαν και προβληματα στο στομάχι.
Περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι το 89% των ασθενών ήταν θετικό στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Ετσι προέκυψε συσχέτιση μεταξύ γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας, που αποτελεί την πιο συνήθη μορφή της πάθησης, και του Η. pylori, η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε στο «Ophthalmology» πριν από δέκα έτη.
Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η σύνδεση αυτή ήταν τυχαία.
Ετσι οι ειδικοί Διερεύνησαν αν η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου θα μπορούσε να βελτιώσει παραμέτρους του γλαυκώματος.
Οντως μετά την εκρίζωση του βακτηριδίου υπήρχε βελτίωση σε παραμέτρους όπως είναι η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση
Στα ίχνη του ενόχου
Το επόμενο βήμα ηταν τα ίχνη του Η. pylori εντός του οφθαλμού.
Ετσι σε δείγματα του υδατοειδούς υγρού που ρυθμίζει την ενδοφθάλμια πίεση εντοπίσθηκε αυξημένος αριθμός ειδικών έναντι Η. pylori αντισωμάτων
Στο 50% του πληθυσμού που μολύνεται με H. pylori. ποσοστο 3% πλήττεται από γλαύκωμα.
Ερωτημα
Πώς το ελικοβακτηρίδιο καταφέρνει να εισέλθει Στα ματια προκαλώντας βλάβη; Υπαρχουν διαφορετικές υποθέσεις
Μια αφορά εκεινη του Δούρειου Ιππου. Ως πρόσφατα πιστεύαμε ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι εξωκυττάριο.
Διαπιστώσαμε τελικα ότι κυκλοφορει εντός των λεμφοκυττάρων τα οποία σπεύδουν στην πληγείσα περιοχή για να το εξοντώσουν.
Μολύνει αυτά τα κύτταρα και τα χρησιμοποιεί ως φορεις για να διαπεράσει τον αιματοοφθαλμικό φραγμό προκειμένου να προκαλέσει βλάβη.
Μια δεύτερη υπόθεση επικεντρώνεται στη στοματική κοιλότητα, η οποία αποτελεί οιονει αποθηκη του βακτηριδιου. Ως φαινεται απ το στομα το ελικοβακτηρίδιο μπαινει στη ρινική κοιλότητα και στη συνέχεια μέσω των δακρυϊκών πόρων φθάνει στον οφθαλμό Ετσι το ύπουλο βακτηριδιο επιβουλευεται την υγεία του οφθαλμού οδηγώντας σε γλαύκωμα:
Το Η. pylori ευθύνεται για την παραγωγή του παράγοντα νέκρωσης όγκων κυτταροκίνης TNF , αλλά και μονοξειδίου του αζώτου, που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού.
Η TNF προκαλεί βλάβη του αιματοοφθαλμικού φραγμού, εισέρχεται στον οφθαλμό και προκαλεί, όπως και τα αντισώματα, απόπτωση .
Το μονοξείδιο του αζώτου, εισέρχεται στην περιφερική κυκλοφορία, φθάνει ως τον οφθαλμό και προκαλεί κι αυτό αποπτωτικό θάνατο.
Κυτταροκίνες και άλλες αγγειοδραστικές ουσίες που σχετίζονται με τη δράση του H. pylori ευθύνονται για τον κυτταρικό θάνατο που οδηγεί στο γλαύκωμα .
Το γλαύκωμα ξεκινά πάντα από το… στομάχι
Δεν μπορούμε να πούμε ότι το Η. pylori είναι ο μοναδικός παράγοντας που οδηγεί σε γλαύκωμα.
Αν ήταν όντως ο μοναδικός παράγοντας, τότε το 50% του πληθυσμού που εκτιμάται ότι μολύνεται κάποια στιγμή στη ζωή του με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θα έπρεπε να εμφανίζει γλαύκωμα.
Το συγκεκριμένο βακτηριδιο αποτελεί έναν από τους παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση γλαυκώματος, σε συνδυασμό με το γενετικό προφίλ του ατόμου καθώς και με το ανοσοποιητικό σύστημά του, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει τη σωστή απόκριση.
Τι εννοούμε όταν μιλούμε για μη σωστή ανοσολογική απόκριση ορισμένων ατόμων;
Το ελικοβακτηρίδιο έχει ορισμένα συστατικά στην επιφάνειά του τα οποία μιμούνται αντίστοιχα συστατικά του οπτικού νεύρου.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στο πλαίσιο της κυτταρικής ανοσίας, θα έπρεπε τα αρμόδια λεμφοκύτταρα του οργανισμού να αναγνωρίζουν τον αντίπαλο, δηλαδή το μικρόβιο, και να το εξολοθρεύουν. Λόγω όμως αυτής της μοριακής μίμησης, αντί να στραφούν στο ελικοβακτηρίδιο, τα λεμφοκύτταρα εξαπολύουν επίθεση στο οπτικό νεύρο και το καταστρέφουν
Εκρίζωση και θεραπεία
Ενας ασθενής που πάσχει από γλαύκωμα και διαθέτει οικογενειακό ιστορικό έλκους ή άλλων προβλημάτων στο στομάχι θα υποβάλλεται σε εξέταση για ύπαρξη του H. pylori – η εξέταση μπορεί να γίνει μέσω βιοψίας σε πλαίσιο ενδοσκόπησης ή και με ένα απλό τεστ αναπνοής.
Με μια τριπλή αγωγή που περιλαμβάνει έναν αναστολέα της αντλίας πρωτονίων και δύο αντιβιοτικά και η οποία διαρκεί περίπου δέκα ημέρες πιθανώς θα μπορεί να εμφανίσει βελτίωση στην όρασή του.
Το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο όχι μόνο για το άτομο αλλά και για τα συστήματα υγείας.
Μικρό βακτηριδιο, μεγάλος εχθρός
Μοιάζει με φουρτουνιασμένη θάλασσα, αλλά είναι οφθαλμικός ιστός ασθενών με προχωρημένο γλαύκωμα, στον οποίον υπάρχει παρουσία του H. pylori.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα μικρό βακτηριδιο ελικοειδούς σχήματος που αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλο εχθρό του ανθρώπινου οργανισμού. Απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1982 από τους αυστραλούς επιστήμονες Μπάρι Μάρσαλ και Ρόμπιν Γουόρεν σε δείγματα ιστού του στομάχου ασθενών που έπασχαν από χρόνια γαστρίτιδα ή πεπτικό έλκος.
Η ανακάλυψη αυτή χάρισε στους δύο Αυστραλούς το Νομπέλ Ιατρικής το 2005.
Το H. pylori μεταδίδεται μέσω της στοματοεντερικής οδού – από μολυσμένο φαγητό,
και μέσω του φιλιού.
Αποτελεί τη συχνότερη αιτία πρόκλησης έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου υπολογίζεται ότι ευθύνεται για εννέα στις δέκα περιπτώσεις έλκους στο δωδεκαδάκτυλο, καθώς και για το 80% των περιπτώσεων έλκους του στομάχου.
Θεωρείται κύριος ένοχος για γαστρίτιδα, ενώ εξαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.
Η μόλυνση με το συγκεκριμένο βακτηριδιο είναι πολύ συχνή – εκτιμάται ότι το 50% του πληθυσμού άνω των 50 ετών φιλοξενεί το H. pylori στον οργανισμό του.
Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορείς του βακτηριδιου είναι ασυμπτωματικοί – υπολογίζεται ότι μόνο 2%-10% των ασθενών με χρόνια λοίμωξη του βλεννογόνου του στομάχου από ελικοβακτηρίδιο αναπτύσσει πεπτικό έλκος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό εξαρτάται από το «προφίλ» του κάθε οργανισμού αλλά και από τη λοιμο-τοξικότητα του στελέχους που έχει χτυπήσει το άτομο.
Μετα την εκριζωση εχουμε βελτιωση των παραγοντων Για Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, Πολλαπλη σκλήρυνση
Aν κάποιος αναλογιστεί ότι το γλαύκωμα αποκαλείται νόσος Αλτσχάιμερ των οφθαλμών, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί ότι η σύνδεση θα ήταν δυνατόν να αφορά και άλλες νόσους που έχουν να κάνουν με εκφύλιση του νευρικού συστήματος.
Ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν υψηλό ποσοστό ενεργού λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο στο στομάχι, καθώς και ότι η εκρίζωση του ενδεχομένως να μεταβάλλει τη φυσική πορεία της νόσου.
Μετά τη διάγνωση Αλτσχάιμερ ο μέσος χρόνος ζωής των ασθενών είναι περίπου τρία χρόνια.
Με την εκρίζωση αυξήσαμε την επιβίωση στην πενταετία κατά μέσον όρο.
Φαίνεται λοιπόν ότι η εκρίζωση του βακτηριδιου έχει επίδραση και στη φυσική πορεία της νόσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου