Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΝ ΜΟΝΟ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ

 













 




Τρωμε τα παντα. Γι αυτο μας λενε παμφαγους. 

Τρωμε σκουπιδια και μετα φταιει το κρατος που δεν εχει νοσοκομεια να μας περιθαλψει. 

Μεταξυ αυτων που τρωμε περιλαμβανονται και 

οι Υπερ επεξεργασμενες τροφες οπως :


Αναψυκτικά,  συσκευασμένα γλυκά αλμυρά σνακ, ανασυσταθέντα προϊόντα κρέατος που ειναι τα αλλαντικα, τα προπαρασκευασμένα κατεψυγμένα πιάτα . 





Τελικά, τρωμε βιομηχανικά προϊόντα παρά τρόφιμα.

Τα υπερ-επεξεργασμένα προϊοντα εχουν φανταχτερές συσκευασίες, ζωηρά χρώματα, σχήματα, υφές και  συστατικά με παράξενα ονόματα. 

Συντηρητικά, σταθεροποιητές, χρωστικές, γλυκαντικά, αρώματα, διογκωτικά, αντιδιογκωτικά, αντιπηκτικά, γαλακτωματοποιητές και άλλα πολλά μυστήρια, που έχουν σκοπό να κάνουν τα προϊόντα αυτά ελκυστικά, λαχταριστά αλλά και πιο ανθεκτικά στο χρονο εκθεσης.. 





Άρα ευκολότερο να αγοραστούν και να καταναλωθούν.

Περιεχουν απιθανες ποσοτητες  ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών .


Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, τ  πρόσθετα και συντηρητικα που περιέχουν τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων, ενώ επηρεάζει δραματικα το μικροβίωμα του εντέρου μας: 

https://ihthielaio.wordpress.com/2020/06/26/

https://kosmaser.wordpress.com/2015/06/14/

τα τρισεκατομμύρια βακτηριδια που συμβάλλουν στην υγεία μας με διάφορους τρόπους οπως παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας τον Αύγουστο του 2023, Παρακολουθηθηκαν 10.000 γυναίκες από την Αυστραλία για 15 χρόνια. Εκείνες που καταναλωσαν υψηλότερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή  πίεση από εκείνες με τις χαμηλότερες.


Σε  άλλη μεγαλύτερη μελέτη, που επίσης παρουσιάστηκε στο συνέδριο, η οποία κατέγραφε 10 διαφορετικά προγράμματα που αφορούσαν περισσότερους από 325.000 άνδρες και γυναίκες, έδειξε ότι όσοι από αυτούς έτρωγαν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά καρδιακά και κυκλοφορικά επεισόδια. 

Κάθε αύξηση κατά 10% της ημερήσιας πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου κατά 6%

Πλούσια σε θερμίδες, φτωχά σε θρεπτικά συστατικά αλλά και συσκευασμένα σε μεγάλες μερίδες, τα προϊόντα αυτά συμβάλλουν στην υπερκατανάλωση και εν μέρει στον εθισμό.

Έτσι παρακάμπτονται τα σήματα κορεσμού από τον εγκέφαλο και οδηγούμαστε σε παχυσαρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας.

Επιπλέον, καταναλώνοντάς τα, αφήνουμε λιγότερο χώρο στη διατροφή μας για θρεπτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια,  όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.


Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αμφίβολη προέλευση και συχνά δημιουργούνται σε εργαστήριο. Ακριβώς λοιπόν επειδή παράγονται εύκολα, φθηνότερα και σε υπεραφθονία σε σχέση με υγιεινότερες εναλλακτικές, αποτελούν και μια δελεαστική επιλογή από μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού.

Ωστόσο, αν αναλογιστούμε πως το 80% των προϊόντων που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν υπήρχαν πριν από 100 χρόνια, το να αποφύγουμε τελείως τα επεξεργασμένα ή υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μάλλον μοιάζει ουτοπικό.

Το μυστικό είναι να επιμείνουμε σε μια ισορροπημένη διατροφή. 

Κάτι που προϋποθέτει να έχουμε υγιή περιέργεια, εγρήγορση και συνεχή ενημέρωση σχετικά με το τι καταναλώνουμε, από πού προέρχεται και πώς έφτασε στο πιάτο μας. 

Να διαβάζουμε τις ετικέτες, να μη θαμπωνόμαστε από τις φανταχτερές συσκευασίες, να αναζητούμε πραγματικές γεύσεις, μυρωδιές, υφές.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν το σώμα θερμαίνεται ή γίνεται κόκκινο ή   όταν πρήζεται, τότε μιλαμε για φλεγμονή.  Ορισμένες φορές  δεν μπορούμε να αντιληφθούμε μια φ...