Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΦΟΩΟΣ ΑΓΧΟΣ






Το μικροβιωμα  του εντέρου θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικο  ρόλο στο έντονο άγχος που νιώθουν ορισμένοι σε κοινωνικές καταστάσεις και ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει έναν θεραπευτικό στόχο

Ποντίκια στα οποια χορηγηθηκαν  κοπράνα με μικροβίωμα από άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους (SAD) έδειξαν αυξημένη ευαισθησία στον κοινωνικό φόβο, ο οποίος συνοδεύτηκε από αλλαγές 

στην ανοσία και στον εγκέφαλο.

Αυτό δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των ζώων που έλαβαν παρόμοια μοσχεύματα από ταιριαστά άτομα χωρίς την ψυχιατρική διαταραχή, αναφέρουν οι ερευνητές στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών .

Ο John Cryan, από το University College Cork στην Ιρλανδία, και οι συνεργάτες τους λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι αντιδράσεις του κοινωνικού φόβου λειτουργούν σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο.

Προσθέτουν: 

Προχωρώντας προς τα εμπρός, 

ο άξονας 

μικροβίωμα-έντερο-εγκέφαλος 

είναι ένας ιδανικός στόχος για τον εντοπισμό νέων θεραπευτικών μεθόδων για τη βελτίωση των συμπτωμάτων στο SAD.

Το SAD είναι μια ακρωτηριαστική ψυχιατρική διαταραχή στην οποία οι άνθρωποι βιώνουν έντονο φόβο ή άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις που μπορεί να αποφύγουν ως αποτέλεσμα, εξηγούν οι ερευνητές.

Σημειώνοντας ότι οι τρέχουσες φαρμακολογικές θεραπείες είναι συχνά αναποτελεσματικές, η ομάδα προσπάθησε να εξετάσει το ρόλο της μικροχλωρίδας στο SAD.

Αυτό έδειξε ότι το SAD οδήγησε σε αλλαγές στο βακτηρίδιο, το συλλογικό βακτηριακό γονιδίωμα που αποτελεί την πλειοψηφία του ενεργού τμήματος του μικροβιώματος.

Τα ποντίκια που είχαν λάβει αντιβιοτικά για την εξάντληση του μικροβιώματός τους, στη συνέχεια έλαβαν μεταμόσχευση μικροχλωρίδας κοπράνων από συγκεκριμένο δότη και δοκιμάστηκαν για κοινωνικό φόβο, κοινωνικότητα, κοινωνική γνώση και συμπεριφορές αντιμετώπισης του στρες, καθώς και γαστρεντερική διέλευση και κινητικότητα.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, η ποικιλομορφία των βακτηριδίων βήτα ήταν σημαντικά διαφορετική μεταξύ των ποντικών που έλαβαν μοσχεύματα από άτομα με SAD και εκείνων που τα έλαβαν από υγιή άτομα ελέγχου.

Τα ζώα που έλαβαν SAD  τα οποία είχαν προηγουμένως αποδειχθεί ότι συσχετίζονται αρνητικά με σύνδρομα νευροαναπτυξιακής συμπεριφοράς.

Μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στο Bacteroides cellulosiyticus , ένα βακτήριο που σε υψηλότερη σχετική αφθονία έχει συσχετιστεί με λιγότερα συμπτώματα στην υπερκινητικότητα, την παρορμητικότητα και την απροσεξία.

Τα ποντίκια που εμβολιάστηκαν με SAD είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα Phocaeicola massiliensis, παλαιότερα γνωστή ως 

Bacteroides massiliensis , η οποία συνδέθηκε με διαταραχή μετατραυματικού στρες και παρατεταμένο στρες κοινωνικής απομόνωσης.

Η γενική κοινωνικότητα και η προτίμηση κοινωνικής καινοτομίας καθώς και άλλα τεστ συμπεριφορών αντιμετώπισης του στρες και γαστρεντερικής διέλευσης δεν επηρεάστηκαν.

Επιπλέον, η μεταμόσχευση μικροχλωρίδας κοπράνων SAD μείωσε το στρες και τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, με μειωμένα κυκλοφορούντα επίπεδα της γλυκοκορτικοειδούς ορμόνης του στρες κορτικοστερόνη και την περιφερική ανοσία.

Συνολικά, τα ευρήματά μας παρέχουν νέα στοιχεία ότι η μικροχλωρίδα σε άτομα με SAD μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κοινωνικό φόβο που σχετίζεται με μειωμένη ενεργοποίηση του περιφερειακού ανοσοποιητικού 

Αυτό υποδηλώνει ότι η μικροχλωρίδα μπορεί να διαδραματίσει αιτιώδη ρόλο στις αυξημένες αποκρίσεις κοινωνικού φόβου στη διαταραχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΓΧΟΣ.. ΑΡΡΩΣΤΕΙΕΣ..

  Οι επιπτώσεις του άγχους είναι πολλές και μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, εάν αφεθουν χωρις ελεγχο.. Η καθημερινότητα δημιουργεί άγχος και  ...