Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο
παρέχει άμεσες αποδείξεις ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και να συμβάλει στον κίνδυνο διαταραχών ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές στο
University of Colorado Anschutz Medical Campus ,
επικεντρώθηκε στην επίδραση της φλουοξετίνης, που χρησιμοποιείται συνήθως σε φάρμακα όπως το Prozac για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της περιγεννητικής κατάθλιψης, στον αναπτυσσόμενο προμετωπιαίο φλοιό.
Δεδομένου ότι η φλουοξετίνη δρα αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που έχει η σεροτονίνη στην ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού σε ένα έμβρυο.
Ενώ είναι γνωστό ότι η σεροτονίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι μηχανισμοί που ευθύνονται για αυτήν την επιρροή, ειδικά στον προμετωπιαίο φλοιό, ήταν ασαφείς.
Ο προμετωπιαίος φλοιός, η πιο εξελιγμένη περιοχή του εγκεφάλου, παίζει κεντρικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία υψηλότερης τάξης, γι' αυτό επικεντρώσαμε τη μελέτη μας στην εύρεση της απάντησης από αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Won Chan Oh, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακολογίας στο CU Anschutz.
Πώς περνά η σεροτονίνη σε ένα μωρό και ο αντίκτυπος
Η έρευνά μας αποκαλύπτει τις συγκεκριμένες διεργασίες σε συναπτικό επίπεδο που εξηγούν πώς η σεροτονίνη συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της σημαντικής περιοχής του εγκεφάλου κατά την πρώιμη έκθεση στη φλουοξετίνη», προσθέτει ο Oh.
Είμαστε οι πρώτοι που παρέχουμε πειραματικές αποδείξεις για την άμεση επίδραση της σεροτονίνης στον αναπτυσσόμενο προμετωπιαίο φλοιό όταν λαμβάνεται φλουοξετίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή η φλουοξετίνη όχι μόνο διασχίζει τον πλακούντα αλλά περνάει και στο μητρικό γάλα.
Για να μελετήσουν το αποτέλεσμα, οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της ανεπάρκειας και της περίσσειας σεροτονίνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε ποντίκια.
Ανεκάλυψαν ότι η σεροτονίνη δεν εμπλέκεται μόνο στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά έχει επίσης έναν συγκεκριμένο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι μεμονωμένες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων αλλάζουν και προσαρμόζονται, συμβάλλοντας στην ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να προσαρμόζεται.
Η κατανόηση αυτής της συσχέτισης έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει με την έγκαιρη παρέμβαση και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων για νευροαναπτυξιακές διαταραχές που περιλαμβάνουν απορρύθμιση της σεροτονίνης, είπε ο Oh.
Οι ερευνητές λένε ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εξατομικευμένη φροντίδα για εγκύους, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για τα οφέλη και τις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών και πιθανές μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις για την επιλόχεια κατάθλιψη.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη μελέτη της επίδρασης της φλουοξετίνης, εξετάζοντας στη συνέχεια την επίδρασή της σε έναν αναπτυσσόμενο εγκέφαλο εφήβων.
Αναφορά: Ogelman R, Gomez Wulschner LE, Hoelscher VM, Hwang IW, Chang VN, Oh WC. Η σεροτονίνη ρυθμίζει την ωρίμανση της διεγερτικής σύναψης στον αναπτυσσόμενο προμετωπιαίο φλοιό. Nat Comm . 2024; 15(1):1368. doi:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου