Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ..













Η παράλυση του προσώπου, ενεχει κινητική δυσκολία 

στο χαμόγελο, 

στο κλείσιμο του ματιού ή 

στη μάσηση 

και οφείλεται σε προσβολή του προσωπικού νεύρου.

Συνήθως επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του προσώπου και μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στους ασθενείς τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. 

Με βάση  πληροφορίες του  

Javier Buendía, πλαστικου χειρουργου που ειδικεύεται στην παράλυση του προσώπου στην Clínica Dermatológica Internacional, δέκα βασικά στοιχεία σχετικά μ αυτή την πάθηση:


Το νεύρο του προσώπου: 

 όχι μόνο ελέγχει τους μύς του προσώπου, αλλά παίζει ρόλο στις γευστικές  αισθήσεις και στην παραγωγή δακρύων και σάλιου. 

Η διαταραχή του είναι η πηγή της παράλυσης του προσώπου.

Ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις: 

Πέραν από αδυναμία εκτέλεσης των κινησεων εκφρασης του προσώπου, 

η παράλυση  ενεχει βαθύτατες συναισθηματικές επιπτώσεις, μεταβάλλοντας την 

εικόνα του χαρακτήρα και 

την έκφραση των συναισθημάτων.



Οι αιτίες ποικίλλουν: 

Μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη, με την παράλυση Bell να είναι η πιο συχνή αιτία της επίκτητης μορφής. 


https://kosmaser.wordpress.com/2018/05/06/



Οι ιογενείς λοιμώξεις, το τραύμα, η χειρουργική επέμβαση και ορισμένες ασθένειες 

είναι γνωστοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το νεύρο του προσώπου.

Παράλυση Bell: 

Αποτελεί την πλειονότητα των περιπτώσεων παράλυσης του προσώπου, με υψηλό ποσοστό πλήρους αποκατάστασης. 

Ωστόσο, η ανάρρωση μπορεί να διαφέρει σημαντικά, με παράγοντες όπως η αρχική σοβαρότητα ή η παρουσία προηγούμενου έρπητα ζωστήρα να επηρεάζουν αρνητικά την πρόγνωση.

Καινοτόμες θεραπείες botox: 

Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης για τη θεραπεία της παράλυσης του προσώπου καταδεικνύει την ευελιξία των θεραπειών που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για αισθητικούς σκοπούς. 

Σε περιπτώσεις παράλυσης του προσώπου, οι μύς του υγιούς ημιμορίου εμφανίζονται υπό αυξημένη τάση. 

Η μπότοξ χαλαρώνει το συσπασμένο ημιμόριο.


Προηγμένες επανορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις: 


Οι χειρουργικές τεχνικές για την παράλυση του προσώπου κυμαίνονται από αισθητικές έως δυναμικές επεμβάσεις, επιδιώκοντας όχι μόνο τη βελτίωση της συμμετρίας του προσώπου αλλά και την αποκατάσταση της κίνησης. 

Οι πιο καινοτόμες θεραπείες απαιτούν τη χρήση εξειδικευμένης αγγειονευρικής μικροχειρουργικής.

Οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, όπως μεταμοσχεύσεις και μεταφορές νεύρων, καθώς και ελεύθερες μυϊκές μεταμοσχεύσεις και επιλεκτικές μυοτομίες ή νευροτομίες.


Διεπιστημονική προσέγγιση: 

Η αποτελεσματική θεραπεία της παράλυσης του προσώπου απαιτεί τη συνεργασία μιας διεπιστημονικής ομάδας ειδικών, όπως νευρολόγος, πλαστικός χειρουργός, ΩΡΛ, οφθαλμίατρος, φυσιοθεραπευτής  τονίζοντας τη σημασία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση τόσο των σωματικών όσο και των ψυχολογικών πτυχών της πάθησης.

Επίπτωση: 

Η παράλυση του προσώπου επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα ατόμων, με εκτιμώμενη επίπτωση 10-40 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της για τη δημόσια υγεία.

Προστασία των ματιών: 

Καθώς τα άτομα που πάσχουν συχνά δυσκολεύονται να κλείσουν το μάτι στην πάσχουσα πλευρά, η προστασία του βολβού του ματιού αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της θεραπείας για την πρόληψη της βλάβης του κερατοειδούς.

Κατανόηση και θεραπεία: 

Η συνεχής έρευνα και η ανάπτυξη αποτελεσματικότερων συνδυαστικών θεραπειών είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της κατανόησης της παράλυσης του προσώπου και την παροχή καλύτερων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς.


Η παράλυση του προσώπου, με τα πολλαπλά αίτια, τις θεραπείες και τις επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών, είναι ένα πολύπλοκο πεδίο που απαιτεί όχι μόνο προσεκτική ιατρική θεραπεία αλλά και βαθιά κατανόηση των ψυχολογικών επιπτώσεών της. Μέσω της συνεργασίας μεταξύ των ειδικών και της εφαρμογής προηγμένων τεχνικών, η ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτή την πάθηση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.






ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

  Ανάλυση δεδομένων 92.383 επαγγελματιών υγείας, ερευνητές από το  Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο είχαν, 28% λιγότερες ...