Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

D ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ.

 




Σημερα ξερουμε πλεον πως :

Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του  ασβεστίου, ενώ ειναι το Α και Ω στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην εν γενει  ευεξία. 


Η γήρανση τωρα  είναι πολύπλοκη, αλλα και πολύπλευρη διαδικασία που συνεπάγεται σταδιακή μείωση της λειτουργικοτητας  των οργάνων και ηυξημένο κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία και θνησιμότητα. 

Ολοι ενδιαφέρονται για το πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία και να αποτρέψουμε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως  αθηροσκλήρωση, οι καρδιαγγειακα και  Αλτσχάιμερ.

 

Η γήρανση σχετίζεται με ανεπάρκεια  και απορρυθμισμένη λειτουργία της βιταμίνης D, η οποία προκύπτει από καταστροφη των υποδοχέων και αλλοιωμένη λειτουργια των μετα βολικών ενζύμων της βιταμίνης D  . 


Η διατροφή και η περιορισμένη έκθεση στον ηλιο  αυξανουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας στην τριτη ηλικια .Κατά συνέπεια,οι επιστήμονες διερευνούν εάν η βιταμίνη D θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια υγιή γήρανση.

Η βιταμίνη D και τα χαρακτηριστικά της γήρανσης

Ένα άρθρο , που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutrients, εξητασε τις επιδράσεις της βιταμίνης D στα χαρακτηριστικά της γήρανσης, ένα σύνολο βιολογικών μηχανισμών που ρυθμίζονται λεπτομερώς και συμβάλλουν σε βιολογικές αλλαγές που σχετίζονται  με την ηλικία 

Οι ερευνητές σε μια ολοκληρωμένη έρευνα στο PubMed και στο Embase χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με τη βιταμίνη D και 

 12 χαρακτηριστικά της γήρανσης τα τελευταία 10 χρόνια.

 

Οι Ruggiero et al. Βρήκαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει πτυχές της γήρανσης,αλλα και της ακεραιότητας του DNA, 

της κυτταρικής γήρανσης και της ανοσο-τροποποίησης. 

Ενώ η χρηση συμπληρωματων βιταμίνης D έδειξε  αντιμετώπιση ορισμένων χαρακτηριστικών, όπως 

η δυσβίωση και η μικροβιακή ισορροπία, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση κλινικών επιπτώσεών στις διαδικασίες γήρανσης και στις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Ο προστατευτικός ρόλος βιταμίνης D

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Aging διερεύνησε τον ρόλο της βιταμίνης D στη διαδικασία γήρανσης 

των εντερικών επιθηλιακών κυττάρων διαφοροποιημένων εντεροκυττάρων (ECs) 

σ ένα μοντέλο εντέρου Drosophila .

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα μύγας με συγκεκριμένα γονίδια για τον υποδοχέα βιταμίνης D (VDR) και εφηρμοσαν ανοσοχρώση για να μελετήσουν τον ρόλο του VDR στον κυτταρικό κύκλο

 

Η καταστροφή του VDR στα EC οδήγησε σε συσσώρευση βλάβης στο DNA, θάνατο EC, γήρανση ISC και διαφοροποίηση εντεροενδοκρινών κυττάρων. 

Η θεραπεία με V βιταμίνη D μείωσε τον πολλαπλασιασμό ISC που προκαλείται από την ηλικία και το οξειδωτικό στρες.


Τα ευρήματά υποδεικνύουν μια άμεση αντιγηραντική επίδραση της οδού βιταμίνης D/VDR στην προστασία των EC κατά τη γήρανση στο Drosophila , παρέχοντας πληροφορίες για πιθανούς μηχανισμούς που διέπουν την υγιή γήρανση.


Ανεπάρκεια βιταμίνης D και άνοια νεαρής ηλικίας


Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology διερεύνησε παράγοντες κινδύνου άνοιας νεαρής ηλικίας, που επηρεάζουν άτομα κάτω των 65 ετών. 

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 350.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία ελήφθησαν από τη UK BioBank.


Οι ερευνητές εξητασαν 39 πιθανούς παράγοντες κινδύνου χρησιμοποιώντας το 

πολυμεταβλητό μοντέλο αναλογικής παλινδρόμησης των κινδύνων Cox, 

το οποίο είναι μια πολυπαραγοντική προσέγγιση για την ανάλυση δεδομένων χρόνου επιβίωσης στην ιατρική έρευνα, για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ των παραγόντων κινδύνου και της συχνότητας εμφάνισης άνοιας νεαρής ηλικίας.


Προσδιόρισαν 15 παράγοντες κινδύνου που συσχετίστηκαν με υψηλό κίνδυνο άνοιας νεαρής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης 

της ανεπάρκειας βιταμίνης D.


Η αιτία θεωρείται συχνά ότι είναι γενετική, αλλά για πολλούς ανθρώπους δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η αιτία. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλαμε επίσης να διερευνήσουμε άλλους παράγοντες κινδύνου σ αυτή τη μελέτη, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Stevie Hendriks . ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΓΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ..

  Μελέτη αναδεικνύει μεταβολή της αντίληψης για την   τρίτη ηλικία   –  Εσείς πόσο νέος ή ηλικιωμένος αισθάνεστε.. Η απάντηση  εξελίσσεται κ...