Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

ΓΛΥΚΟΖΗ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ














Ο,τι τρώμε επηρεάζει τη  γλυκόζη στο αίμα μας.


Η διατήρηση ιδανικων τιμων ζαχάρου  βοηθα τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεσή και την υγεία . 

Τρόφιμα με  υδατάνθρακες, ειδικά αυτά που είναι επεξεργασμένα και περιέχουν υψηλή ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης, έχουν τη σημαντικότερη επίδραση στα επίπεδα ζαχάρου . 

Μερικοί υδατάνθρακες τωρα, αφομοιώνονται αργά, παρέχοντας σταθερή δόση γλυκόζης, ενώ άλλοι χωνεύονται γρήγορα, προκαλώντας αιχμές του ζαχάρου στο αίμα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) βασίζεται σε μια κλίμακα 0-100 που μετρά πόσο γρήγορα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα ζαχάρου . 

Τροφές με υδατάνθρακες εμπίπτουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες:


Χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: 0–55

Μέτριο : 56–69

Υψηλό: 70–100


Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το  πλιγούρι βρώμης προκαλούν σταδιακή αύξηση των επιπέδων ζαχάρου , ενώ  τρόφιμα με υψηλό δείκτη όπως το λευκό ψωμί μπορεί να προκαλέσουν ταχεία αύξηση των επιπέδων γλυκόζης. 

Η κατανάλωση τροφών χαμηλού GI και η εξισορρόπηση των γευμάτων μπορεί να αποτρέψει τα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα ζαχάρου . 

Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων ρυθμίζει την απορρόφηση της γλυκόζης, παρέχει σταθερή ενέργεια και αποτρέπει τις γρήγορες αιχμές.

Τα άτομα τωρα με διαβήτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον γλυκαιμικό δείκτη ως ένα απ τα εργαλεία για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης , μαζί με την καταμέτρηση υδατανθράκων, τον έλεγχο των μερίδων και τη φαρμακευτική αγωγή. 


Ο διαβήτης προκαλεί υψηλά επίπεδα ζαχάρου   λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την ινσουλίνη. 

Τα άτομα με διαβήτη παράγουν ελάχιστη έως καθόλου ινσουλίνη ή έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη . 

Η κατανάλωση τροφών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα με προδιαβήτη να αποτρέψουν την ανάπτυξη διαβήτη ΙΙ.

Ο συνδυασμός τροφών υψηλού GI με πρωτεΐνη, λίπος ή φυτικές ίνες μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και την απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. 

Η κατανάλωση απλού λευκού ψωμιού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του ζαχάρου στο αίμα σας, αλλά η προσθήκη κοτόπουλου, μαρουλιού, ντομάτας στο ψωμί μπορεί να οδηγήσει σε σταθερά επίπεδα ζαχάρου μετά το γεύμα (μεταγευματικά).


1. Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αποτελούν σημαντική πηγή πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή και η υπερβολική πρόσληψη συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας όπως  παχυσαρκία, διαβήτης ΙΙ και  καρδιαγγειακές παθήσεις.

Είναι  μερικές από τις χειρότερες τροφές για το ζάχαρο στο αίμα.

Ανθρακούχα ποτά

Ένα ανθρακούχο ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες δεν προσφέρει καμία θρεπτική αξία. 

Έχει  υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. 

Χυμός φρούτων

Ο χυμός φρούτων και ο χυμός πορτοκαλιού  αφομοιώνονται γρήγορα, προκαλώντας ταχεία αύξηση των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα.


Ενεργειακά ποτά

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν ενεργειακά ποτά όταν αισθάνονται νωθροί. 

Αυτά τα ποτά έχουν μια μακρά λίστα συστατικών που μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσθετη ζάχαρη και καφεΐνη. 

Όπως και άλλα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα ενεργειακά ποτά μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. 

Τα ενεργειακά ποτά μπορεί επίσης να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Ο μαύρος καφές χωρίς ζάχαρη περιέχει καφεΐνη και άλλες βιολογικά ενεργές ενώσεις που σχετίζονται με την υποστήριξη της συνολικής υγείας και είναι καλύτερη επιλογή από τα ενεργειακά ποτά. 

Για να μειώσετε τον κίνδυνο αρνητικών παρενεργειών της καφεΐνης, θα πρέπει να περιορίσετε την ημερήσια πρόσληψη σε όχι περισσότερο από 400 χιλιοστόγραμμα.

2. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οτιδήποτε παρασκευάζεται από λευκό αλεύρι, λευκό ψωμί, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα περιέχει επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Εκτός από την έλλειψη μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών ολικής αλέσεως, τα επεξεργασμένα δημητριακά προκαλούν διακυμάνσεις στις πτώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα, μαζί με υπογλυκαιμία μετά το γεύμα - όταν τα επίπεδα ζαχάρου  πέφτουν πολύ χαμηλά λίγες ώρες μετά το φαγητό.

Άσπρο ψωμί

Το λευκό ψωμί έχει γλυκαιμικό δείκτη 100. 

Αλλά και το ψωμί ολικής αλέσεως έχει επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη 74.

Μειώστε τις επιπτώσεις στο ζαχαρο προσθέτοντας υγιεινές πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες σε ψωμί ολικής αλέσεως, όπως φυστικοβούτυρο  ή τόνο με κόκκινα κρεμμύδια, πράσινα μήλα και καρύδια σε κύβους.

Ζυμαρικά

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition το 2022 διαπίστωσε ότι τα ζυμαρικά μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα όσο το λευκό ψωμί ή τα επεξεργασμένα δημητριακά. 

Η δομή του αμύλου και της πρωτεΐνης των ζυμαρικών επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία. Το μαγείρεμα των ζυμαρικών σας al dente μειώνει επίσης την επίδρασή τους στο ζάχαρο . 

Ωστόσο, η ευαισθησία στη γλυκόζη σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα ζυμαρικά, μπορεί να ποικίλλει. 

Τα κανονικά ζυμαρικά παρασκευάζονται από επεξεργασμένα δημητριακά 

Αρτοσκευάσματα και κέικ

Τα αρτοσκευάσματα και τα κέικ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επεξεργασμένο αλεύρι, ανθυγιεινά λιπαρά και νάτριο. 

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τα γλυκά, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να κρατήσετε μικρές μερίδες ή να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές επιδορπίων 

άσπρο ρύζι

Το ρύζι είναι μια βασική τροφή σε πολλούς πολιτισμούς, αλλά είναι μια τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Το βρασμένο ρύζι ολικής αλέσεως (καστανό ρύζι) που είναι πιο μασώμενο, αφομοιώνεται πιο αργά και μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη επίδραση στο ζάχαρο του αίματος. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε το ρύζι σας με άλλες υγιεινές τροφές όπως ψάρια και λαχανικά.

Σιτηρά

Δεν είναι μόνο τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Το στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης και οι νιφάδες πίτουρου είναι επίσης δημητριακά ταχείας πέψης που προκαλούν αυξήσεις του ζαχάρου  στο αίμα.

Χρησιμοποιήστε την ετικέτα των τροφίμων για να βρείτε πιο υγιεινές επιλογές. 

Αναζητήστε δημητριακά που αναφέρουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως ως πρώτο συστατικό, περιορίζουν την προσθήκη ζάχαρης και παρέχουν τουλάχιστον τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

3. Επεξεργασμένα σνακ

Τα επεξεργασμένα σνακ είναι παρασκευασμένα προϊόντα που περιέχουν πολλά συστατικά μαζί με πρόσθετα για τη βελτίωση της γεύσης, της υφής, της εμφάνισης και της διάρκειας ζωής. 

Ενώ παρασκευάζονται από μια ποικιλία συστατικών, τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να στερούνται μικροθρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε ολόκληρα τρόφιμα.

Τσιπς

Κουλουράκια

Τα κουλούρια θεωρούνται ένα πιο υγιεινό σνακ επειδή ψήνονται, όχι τηγανητά. Αλλά αυτά τα αλμυρά σνακ παρασκευάζονται με ραφιναρισμένο αλεύρι και προκαλούν ταχεία άνοδο και πτώση του σακχάρου στο αίμα.

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τα εκλεπτυσμένα σνακ με δημητριακά, όπως τα κουλούρια και αντί να επιλέγουν άλλες επιλογές εν κινήσει που έχουν μικρότερη επίδραση στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, όπως ξηρούς καρπούς και μούρα ή μπαστούνια καρότου και τυρί.

Ενεργειακές μπάρες

Οι ενεργειακές μπάρες μοιάζουν με υγιεινές τροφές. 

Έχουν πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, αλλά μερικές μπάρες μπορεί να έχουν περισσότερα από 20 γραμμάρια ζάχαρης. 


4. Τηγανισμένα φαγητά

Τα τηγανητά φαγητά έχουν μαζική γοητεία. Αλλά ο τρόπος μαγειρέματος είναι ανθυγιεινός, προσθέτοντας επιπλέον θερμίδες και λίπος. 

Τα τηγανητά διαταράσσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο και μπορεί να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τηγανητές πατάτες

Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη , σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Iranian Journal of Public Health. Οι πατάτες είναι τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και αφομοιώνονται γρήγορα, προκαλώντας ταχεία αύξηση του ζαχάρου 

Επιπλέον, οι τηγανητές πατάτες είναι πηγή ανθυγιεινού λίπους, συμβάλλοντας σε άλλους κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αντί για τηγανιτές πατάτες, δοκιμάστε ψητές πατάτες και καταναλώστε τις με ψητό κοτόπουλο και λαχανικά για να εξισορροπήσετε τους υδατάνθρακες.

Ντόνατς

Τα ντόνατς είναι παρόμοια με τα αρτοσκευάσματα και τα κέικ. Παρασκευάζονται με ραφιναρισμένο αλεύρι και ζάχαρη και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Όμως το τηγάνισμα αυξάνει το λίπος και τις θερμίδες. 

5. Καστανή και λευκή ζάχαρη

Η καστανή και η λευκή ζάχαρη είναι πρόσθετα σάκχαρα. Δεν προσφέρουν καμία θρεπτική αξία. Είναι επίσης υδατάνθρακες γρήγορης πέψης και αυξάνουν τα επίπεδα ζαχάρου . Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις, προτείνεται ο περιορισμός των θερμίδων από τα πρόσθετα σάκχαρα στο 10% ή λιγότερο.

Τα προστιθέμενα σάκχαρα δεν είναι τα ίδια με τα φυσικά σάκχαρα. 

Τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα όπως τα φρούτα συνοδεύονται από ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι μια εναλλακτική λύση στην καστανή και τη λευκή ζάχαρη, προσθέτοντας γλυκύτητα χωρίς να επηρεάζουν το ζάχαρο του αίματος ή προσθέτοντας θερμίδες. 

Αυτό που τρώτε επηρεάζει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. 

Εάν έχετε διαβήτη, η παρακολούθηση της πρόσληψης υδατανθράκων και των επιπέδων ζαχάρου είναι σημαντικό μέρος του σχεδίου διαχείρισής σας. 

Η αποφυγή ή ο περιορισμός τροφών που προκαλούν αυξήσεις στα επίπεδα ζαχάρου  μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο



Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

CRP C-reactive protein

  Τι είναι η CRP Eίναι ένας μη ειδικός δείκτης  οξείας φλεγμονής,  που αυξάνει γρήγορα όταν υπαρξει  φλεγμονή   σε οποιοδήποτε σημείο του σώ...