Η HbA1c χρησιμοποιειται για τον έλεγχο της γλυκαιμικής ρύθμισηςπλην ομως,
2 άτομα με HbA1c 7% πιθανόν να έχουν διαφορετικά επίπεδα ζαχάρου .
Αυτό οφειλεται στο οτι , η HbA1c περιγράφει τον μέσο όρο των τιμών του ζαχάρου στο αίμα τους τελευταίους 2-3 μήνες, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την συχνότητα των ακραίων τιμών ζαχάρου.
Μέχρι πρότινος, η ιατρικη κοινότητα θεωρούσε κύριο ένοχο για την εμφάνιση επιπλοκών, την χρόνια υπεργλυκαιμία και αντίστοιχα την υψηλή τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
Νεότερα δεδομένα…
Ως, φαίνεται έννοιες
Γλυκαιμικής Μεταβλητότητας (GV),
Διακύμανσης (CV%) και
Χρόνου Εντός Εύρους (T.I.R),
έρχονται να συμπληρώσουν περιορισμούς που παρουσιάζει
η ερμηνεία της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και να βοηθήσουν τον γιατρό να κατευθύνει καλύτερα το άτομο με Διαβητη τυπου Ι
σχετικά με την θεραπεία του.
Η τεχνολογία είναι και πάλι σύμμαχος σε αυτό, καθώς οι παραπάνω πληροφορίες είναι πιο εύκολο να συλλεχθούν με τα
Συστήματα Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης (CGM).
Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που αντλούνται από τα CGM, βοηθούν τα άτομα να καταλάβουν πως αντιδρά το ζαχαρο τους μετά από ένα γεύμα και πως επηρεάζεται από την άσκηση ή το στρες.
Τι λένε οι έρευνες;
Βάσει των δεδομένων από έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022, η οποία έγινε σε 4120 άτομα που φορούσαν την αντλία Minimed 780G φάνηκε ότι, οι ασθενείς βρίσκονταν εντός των συνιστώμενων στόχων για όλες τις μετρήσεις όπως αυτές έχουν οριστεί από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA).
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν κατά μέσο 76,2% Χρόνο Εντός Εύρους (συνιστάται >70%), Χρόνο κάτω από το όριο <2,5% (συνιστάται <4%), Χρόνο πάνω από το όριο <21,3% (συνιστάται <25%).
Η εκτιμώμενη γλυκοζυλιωμένη (GMI) ήταν επίσης κάτω από το προτεινόμενο στόχο του 7%.
Τι νεότερο υπάρχει;
Η HbA1c συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη γλυκαιμικής ρύθμισης, χωρίς όμως να αντανακλά την συνολική εικόνα της γλυκαιμίας του ανθρώπου με διαβήτη.
Τα συστήματα απελευθέρωσης ινσουλίνης κλειστού κυκλώματος (HCL-system) αποτελούν σημαντικό όπλο στην φαρέτρα των γιατρών.
Με την παραπάνω τεχνολογία, αυτοματοποιείται η χορήγηση ινσουλίνης ανάλογα με τα επίπεδα σακχάρου που μετριούνται μέσω αισθητήρα, χωρίς την μεσολάβηση του ατόμου με διαβήτη.
Προς το παρόν, τα συστήματα κλειστού κυκλώματος που είναι διαθέσιμα στην χώρα μας, ακολουθούν το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας, δεδομένης της αναγκαίας καταχώρησης από τον χρήστη της προσλαμβανόμενης ποσότητας υδατανθράκων.
Σε κάθε περίπτωση, με την χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας τα οφέλη είναι πολλά μιας και γίνεται η βέλτιστη προσαρμογή στις ανάγκες για ινσουλίνη του κάθε ατόμου από ημέρα σε ημέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο για υπο ή υπεργλυκαιμίες.
Βιβλιογραφία:
- Silva, J. D., Lepore, G., Battelino, T., Arrieta, A., Castañeda, J., Grossman, B., Shin, J., & Cohen, O. (2022). Real-World Performance of the MiniMed™ 780G System: First Report of Outcomes from 4120 Users. Diabetes technology & therapeutics, 24(2), 113–119. https://doi.org/10.1089/dia.2021.0203
- Battelino, T., Danne, T., Bergenstal, R. M., Amiel, S. A., Beck, R., Biester, T., Bosi, E., Buckingham, B. A., Cefalu, W. T., Close, K. L., Cobelli, C., Dassau, E., DeVries, J. H., Donaghue, K. C., Dovc, K., Doyle, F. J., 3rd, Garg, S., Grunberger, G., Heller, S., Heinemann, L.,Phillip, M. (2019). Clinical Targets for Continuous Glucose Monitoring Data Interpretation: Recommendations From the International Consensus on Time in Range. Diabetes care, 42(8), 1593–1603. https://doi.org/10.2337/dci19-0028
- diabetes-shop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου