Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

ΜΠΕΪΚΟΝ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΡΕΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

 





























Αφαιρώντας τα αλλαντικα απ τη διατροφή μας, προλαμβάνουμε  εμφάνιση  διαβήτη ή  καρκίνου.

Εαν κοψουμε ή μειωσουμε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε χιλιάδες κρούσματα  διαβήτη, καρκίνου  καρδιαγγειακών μεσα σε διάστημα δέκα ετών,  

σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  

The Lancet Planetary Health. 

Κι ολα αυτα αν δεν φαμε 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα.


Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου και Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης 

για να εκτιμήσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου  αλλα και επεξεργασμένου κρέατος 

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.





Ενώ μελέτες έχουν εντοπίσει συνδέσεις μεταξύ υψηλών επιπέδων κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και χρόνιων ασθενειών, λίγες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο σε πολλαπλές εκβάσεις υγείας. 

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες υποδηλώνουν επίσης ότι το 

μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Oι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση κατά 1/3 του επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει 

350.000 κρούσματα διαβήτη,  92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 





53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία.

Η μείωση αυτής της κατανάλωσης   επεξεργασμένου κρέατος όσο και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 





382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 

732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 

291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις   καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του 

κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.



ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΝΑ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ…

            Κριτσίνια κουλουράκια, κουλούρια, μπισκότα,  κρουασάν, γεματα τρανς λιπαρά, πολλη ζάχαρη, αλεύρι κακης ποιοτητας, αλλά και συντη...