Και να που ξαφνικα ηρθε στην επικαιροτητα Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori)
ένα κοινό βακτηρίδιο του στομάχου που σε ορισμένους ανθρώπους προκαλει πόνο στην άνω κοιλιά, φούσκωμα, ναυτία ή έμετο.
Η λοίμωξη εντοπίζεται στο στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο.
Οι μισοί ενήλικες έχουν λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και συνεπώς οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του.
Σε ωρισμενους τωρα η λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο δυνατόν να προκαλέσει ή να επιδεινώσει:
- Έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου
- Καρκίνο στομάχου
- MALT Λέμφωμα στομάχου
- Εξωγαστρικές εκδηλώσεις όπως γλαύκωμα, Alzheimer, αιματολογικές παθήσεις, στεφανιαία νόσο, κ.ά.
Δεν είναι γνωστό για ποιον λόγο η λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο εκδηλώνεται με προβλήματα σε ομάδα και όχι σε όλους.
Η πλειονότητα δεν εμφανίζει συμπτώματα.
Συνηθέστερα συμπτώματα της λοιμώξης περιλαμβάνουν:
- Πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα (επιγάστριο)
- Τυμπανισμό
- Αίσθημα πρώιμου κορεσμού μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού
- Ναυτία ή έμετο
- Μαύρα κόπρανα (σε παρουσία έλκους που αιμορραγεί)
- Εύκολη κόπωση
Δεν προκαλούνται όλα τα έλκη του στομάχου από το Ελικοβακτηρίδιο.
Η διατροφή δεν επηρεάζει το Ελικοβακτηρίδιο, αλλά εάν έχετε συμπτώματα δυσπεψίας αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά (λιπαρά, καρυκεύματα, μπαχαρικά).
Υπάρχει ειδική εξέταση για το Ελικοβακτηρίδιο:
- Αιματολογικές εξετάσεις (παρουσία αντισωμάτων IgG έναντι του Ελικοβακτηριδίου στον ορό). Τα αντισώματα IgG δεν δύνανται να διαφοροδιαγνώσουν την παλαιά από την πρόσφατη λοίμωξη. Επί θετικών αντισωμάτων IgG απαιτείται περαιτέρω έλεγχος για διαπίστωση ενεργού λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
- Έλεγχος ουρίας αναπνοής (τεστ αναπνοής). Στην εξέταση αυτή θα σας ζητηθεί να φυσήξετε (εκπνεύσετε) σε 2 μπουκαλάκια, στη συνέχεια θα σας δοθεί να πιείτε ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι και ένα ειδικό υγρό και θα σας ξαναζητηθεί να φυσήξετε (εκπνεύσετε) σε άλλα 2 μπουκαλάκια μετά από μισή ώρα..
- Τεστ αντιγόνου Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στα κόπρανα
- Βιοψία στομάχου. Η μέθοδος αυτή είναι η πιο ακριβής επειδή ελέγχει την παρουσία μικροβίων με ειδικές ιστολογικές χρώσεις κάτω από το μικροσκόπιο. Προϋποθέτει γαστροσκόπηση.
Πρέπει να κάνω έλεγχο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori);
Ναι, εφόσον έχετε συμπτώματα από το ανώτερο πεπτικό, όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω, ή όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στομάχου.
Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με φάρμακα που περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, βισμούθιο και φάρμακα που αναστέλλουν την έκκριση οξέος από το στομάχι.
Τα αντιβιοτικά λαμβάνονται για 10-14 ημέρες.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.
Τι θα κάνω μετά το τέλος της θεραπείας εκρίζωσης;
Έξι έως οκτώ (6-8) εβδομάδες μετά τη θεραπεία, ο γαστρεντερολόγος θα ελέγξει αν η θεραπεία που λάβατε κατάφερε να εκριζώσει τη λοίμωξη
Η συνήθης μέθοδος που ακολουθείται για τον σκοπό αυτό είναι η δοκιμασία αναπνοής που περιγράφεται παραπάνω, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το τεστ αντιγόνου στα κόπρανα.
Τις περισσότερες φορές, η λοίμωξη θεραπεύεται με την πρώτη θεραπεία. Είναι όμως πιθανό, το μικρόβιο να έχει αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά που λάβατε στο παρελθόν για άλλο λόγο, και να μην εκριζωθεί με τη θεραπεία που σας χορηγήθηκε.
Ποια είναι η αντοχή του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στα αντιβιοτικά στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, στην Ελλάδα η πρωτοπαθής αντοχή του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στα αντιβιοτικά είναι υψηλή λόγω της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών τόσο μέσω της τροφικής αλυσίδας όσο και από την κοινότητα.
Ειδικά για την Κλαριθρομυκίνη, βάσει της οποίας καθορίζεται και η θεραπεία, η πρωτοπαθής αντοχή του Ελικοβακτηριδίου εκτιμάται στο 28% (2018), ενώ η δευτεροπαθής αντοχή στην Κλαριθρομυκίνη πλησιάζει το 80% (2022).
Δευτεροπαθής εννοείται η χρήση αντιβιοτικών της κατηγορίας των μακρολιδών (και όχι αποκλειστικά μόνο κλαριθρομυκίνης) τους προηγούμενους 3-6 μήνες από τη λήψη της θεραπείας εκρίζωσης για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, για οποιονδήποτε λόγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου