Από αλγόριθμους που αντιδρούν σε εντολές μέχρι σούπερ μηχανήματα που έχουν αυτογνωσία,
η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να κατηγοριοποιηθεί , ανάλογα με τα στάδια ανάπτυξής ή τις ενέργειες που εκτελεί.
Όσον αφορά τη λειτουργικότητα, δηλαδή την ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, οι ειδικοί αναγνωρίζουν
τέσσερα είδη τεχνητής νοημοσύνης.
Πότε θα είναι τα ρομπότ σε θέση
να αισθάνονται, να σκέφτονται και να ενεργούν
ακριβώς όπως ένας άνθρωπος;
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (REACTIVE MACHINES)
Πρόκειται για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που δεν διαθέτουν μνήμη. Εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες και παρέχουν συνεπή αποτελέσματα, βάσει των δεδομένων επί των οποίων έχουν εκπαιδευτεί.
Όπως υποδηλώνει η ονομασία τους, αυτές οι μηχανές αντιδρούν σε ερεθίσματα, όπως η μετακίνηση ενός πιονιού σε μια εικονική σκακιέρα, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν προηγούμενες εμπειρίες για να επικαιροποιούν τις τρέχουσες αποφάσεις τους.
Το 1997, ο ψηφιακός υπολογιστής της IBM Deep Blue, μία αντιδραστική τεχνητή νοημοσύνη, νίκησε στο σκάκι τον μετρ του αγωνίσματος Garry Kasparov.
Αυτός ο τύπος νοημοσύνης συλλαμβάνει το περιβάλλον του άμεσα και ενεργεί με βάση αυτό που βλέπει. Δεν μπορεί να αντιληφθεί τον ευρύτερο κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει πέρα από τις συγκεκριμένες εργασίες που της έχουν ανατεθεί.
Αντιθέτως, θα συμπεριφέρεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά που αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση.
Η αντιδραστική τεχνητή νοημοσύνη επιδεικνύει εκπληκτικές ικανότητες σε ό,τι αφορά την επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών: Παραδείγματος χάρη, ολόκληρη την ταινιοθήκη της πλατφόρμας και το ιστορικό ενός συνδρομητή του Netflix, προκειμένου να παρέχει προσαρμοσμένες προτάσεις θέασης.
ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (LIMITED MEMORY)
Όπως προδίδει και το όνομά τους, διαθέτουν βραχυπρόθεσμη μνήμη που τους επιτρέπει να αποθηκεύουν προσωρινά τις εμπειρίες που αποκτούν και να πορεύονται βάσει αυτών. Μπορούν να ανατρέξουν στο κοντινό παρελθόν και να δημιουργήσουν μια ανάμνηση. Ωστόσο, οι πληροφορίες που συλλέγονται από προηγούμενες εμπειρίες δεν αποθηκεύονται στη βιβλιοθήκη περιεχομένου του μηχανήματος, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές καταστάσεις.
Είναι εντελώς παροδικές.
Η τεχνητή νοημοσύνη περιορισμένης μνήμης μπορεί λοιπόν να παρατηρεί συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις για ένα χρονικό διάστημα, ενσωματώνοντας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων δεδομένα τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος. Και παρόλο που δεν διαθέτει μακροπρόθεσμη μνήμη ή την ικανότητα να μαθαίνει από την εμπειρία, βελτιώνεται με την εκπαίδευση σε μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων.

Ως μηχανές περιορισμένης μνήμης, τα αυτόνομα οχήματα, παρατηρούν τις συνθήκες στο δρόμο, τις αναλύουν και λαμβάνουν αποφάσεις για το πως θα πορευτούν.
ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ (THEORY OF MIND)
Πρόκειται για τη μηχανή που θα μπορεί να μιμηθεί το ανθρώπινο μυαλό και θα έχει ικανότητες λήψης αποφάσεων αντίστοιχες με αυτές ενός ανθρώπου.
Σ αυτές συγκαταλέγουν την αναγνώριση και την ανάμνηση συναισθημάτων, καθώς και την αλληλεπίδραση σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις, όπως θα έκανε και ένας άνθρωπος.
Επί του παρόντος, υπάρχει μόνο σε θεωρητικό και ερευνητικό πλαίσιο, ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα ισχυρίζεται ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη της εν λόγω αντίληψης και από τις μηχανές.
ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ (SELF AWARE)
Ο όρος περιγράφει μια «μυθική» μηχανή με επίγνωση της ύπαρξής της, καθώς και διανοητικές και συναισθηματικές δυνατότητες αντίστοιχες με αυτές του ανθρώπου. Κάτι σαν τις τεχνητές νοημοσύνες που πρωταγωνιστούν σε ταινίες όπως
το Matrix, το Blade Runner και
ο Εξολοθρευτής.
Ως εκτιμούν οι επιστήμονες, η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης δεν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη αυτογνωσίας.
Άλλωστε, υπάρχουν ακόμη πολλά να αποκαλυφθούν σχετικά με τη νοημοσύνη του ανθρώπινου εγκεφάλου και τον τρόπο λειτουργίας της μνήμης, της μάθησης και της λήψης αποφάσεων.
Ωστόσο, η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στον τομέα αυτό.
Το Matrix μας έφερε πιο κοντά στις έννοιες των μηχανών με αυτογνωσία και της τεχνητής γενικής νοημοσύνης.
ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Ένας άλλος τρόπος για την ευρεία κατηγοριοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναφέρεται στο τι μπορεί –ή θα μπορεί κάποτε– να κάνει μία μηχανή.
ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΤΕΝΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
(ARTIFICIAL NARROW INTELLIGENCE - ANI
Όλα αυτά που σήμερα ονομάζουμε τεχνητή νοημοσύνη, θεωρούνται τεχνητή «στενή» νοημοσύνη, καθώς μπορεί να εκτελέσει μόνο περιορισμένα σύνολα ενεργειών με βάση τον προγραμματισμό και την εκπαίδευσή της.
Παραδείγματος χάρη, ένας αλγόριθμος που έχει σχεδιαστεί για την ταξινόμηση αντικειμένων δεν μπορεί να επεξεργαστεί παράλληλα μία φυσική γλώσσα.
Εάν χρησιμοποιείτε το Google Search, προσωπικούς βοηθούς όπως τη Siri και την Alexa, την αναγνώριση προσώπου για να ανοίξετε το κινητό τηλέφωνό σας ή δαχτυλικό αποτύπωμα για να συνδεθείτε στον υπολογιστή σας, τότε η Τεχνητή Στενή Νοημοσύνη, είναι ήδη κομμάτι της καθημερινότητάς σας.
ΕΧΝΗΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
(ARTIFICIAL GENERAL INTELLIGENCE – AGI)
Καλώς ήλθατε στον κόσμο του Matrix! Η τεχνητή γενική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής «να αισθάνεται, να σκέφτεται και να ενεργεί» ακριβώς όπως ένας άνθρωπος.
Όπως καταλαβαίνετε, προς το παρόν υπάρχει μόνο στη λογοτεχνία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
(ARTIFICIAL SUPER INTELLIGENCE – ASI)
Αφού η ανθρώπινη –επιστημονική– φαντασία έχει σκαρφιστεί υπεράνθρωπους όπως ο Superman και η Wonder Woman, γιατί όχι και μία Τεχνητή Σούπερ Νοημοσύνη;
Δηλαδή, μία μηχανή με ικανότητες ανώτερες από την ανθρώπινη νοημοσύνη, ικανή να ξεπεράσει τη γνωστική απόδοση των ανθρώπων.
Προς το παρόν, η δημιουργία μίας τόσο δυνατής μηχανής παραμένει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εργάζονται ήδη για ένα μέλλον στο οποίο οι υπολογιστές θα λειτουργούν σε υποατομικό επίπεδο: Θα είναι τόσο ισχυροί που θα αψηφούν την παρούσα λογική, και σε θέση να υλοποιούν εφαρμογές που δεν έχουμε ακόμη σκεφτεί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου