Εκτιμάται ότι το 13% περιπτώσεων Αλτσχάιμερ παγκοσμίως, μπορεί να αποδοθεί στη σωματική αδράνεια.
Ετσι λοιπον συνιστάται περπατημα 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα
Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ, μέσω της βελτίωσης της καρδιαγγειακής και ψυχικής υγείας, ενώ πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην ανάπτυξη της εγκεφαλικής παθολογίας που σχετίζεται με τη νόσο.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 337 μεσήλικες, κάτοικοι Καταλονίας με οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για τέσσερα χρόνια.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια σωματικής δραστηριότητας για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στη δραστηριότητα στη διάρκεια των τεσσάρων ετών παρακολούθησης και νευρο απεικονιστικές εξετάσεις για να αναλύσουν τις επιδράσεις της άσκησης στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε συμμορφούμενους , και μη
(που έκαναν λιγότερη από τη συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα)
και αδρανείς (που δεν έκαναν καθόλου σωματική δραστηριότητα).
Οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για τους μηχανισμούς του εγκεφάλου
Το Β αμυλοειδές είναι μια πρωτεΐνη που μπορεί να βλάψει την νευρική επικοινωνία όταν συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και θεωρείται το πρώτο παθολογικό συμβάν στο Αλτσχάιμερ.
Οι συμμετέχοντες που αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα , παρουσίασαν μικρότερη συσσώρευση β-αμυλοειδούς σε σύγκριση με όσους ήταν αδρανείς ή μείωσαν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Tο αποτέλεσμα φάνηκε να είναι δοσοεξαρτώμενο:
όσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της δραστηριότητας, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση του φορτίου αμυλοειδούς.
Οι δραστήριοι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερο πάχος φλοιού σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.
Το πάχος του φλοιού στην έσω κροταφική περιοχή, είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη, επομένως η λέπτυνση ή η ατροφία (απώλεια όγκου) του αποτελεί πρώιμο σημάδι νευροεκφύλισης.
«Ακόμη και όσοι έκαναν λιγότερη σωματική δραστηριότητα από την προτεινόμενη, είχαν μεγαλύτερο πάχος φλοιού από τους αδρανείς , γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης, όσο μικρή και αν είναι, έχει οφέλη για την υγεία, εξηγούν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες που εξητασαν την αύξηση της δραστηριότητας ... Παρατήρησαν ότι τα οφέλη της σχετίζονται περισσότερο με την αύξηση της δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου, παρά με την επίτευξη ενός συγκεκριμένου ορίου .
«Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της προώθησης της σωματικής δραστηριότητας στη μέση ηλικία ως στρατηγική δημόσιας υγείας για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ», τονίζουν.
«Οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στην προώθηση της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, θα μπορούσαν να είναι καθοριστικές για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου στο μέλλον», καταλήγουν.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου