Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...ΖΕΣΤΗ..ΑΣΚΗΣΗ



alt



 



Στη σύγχρονη Ελλάδα, η σωματική ευεξία και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν, ακόμη και για τους φανατικούς λάτρεις της άσκησης.Ο λόγος είναι ότι ο μολυσμένος ατμοσφαιρικός αέρας των ελληνικών πόλεων και η υψηλή θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που απειλεί την υγεία ακόμη και των πιο ικανών αθλητών.




alt
 

 

Δυστυχώς, τα επίπεδα του όζοντος, του διοξειδίου του αζώτου, του διοξειδίου του θείου και των σωματιδίων του νέφους έχουν αγγίξει τις τελευταίες ημέρες τιμές συναγερμού, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την ήδη αφόρητη κατάσταση. 
Οι συγκεκριμμένοι ρύποι ,σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες καύσωνα μπορεί να προκαλέσουν στους αθλουμένους μια σειρά απο δυσάρεστες επιπτώσεις όπως:








Αποτέλεσμα εικόνας για Πτώση ΤηςΠίεσης, Ατονία,







Πτώση ΤηςΠίεσης, Ατονία,   
Δυσχέρεια Αναπνοής,
Ισχυρούς Πονοκεφάλους, 
Ακόμη Και Λιποθυμια.

Ιδανικά θα ήταν , ο κάθε αθλούμενος να διαθέτει το δικό του κλιματιζόμενο γυμναστήριο, όπου κάτω απο ιδανικές συνθήκες αερισμού, και ρύθμισης της υγρασίας και θερμοκρασίας, αλλά και με μουσική υπόκρουση ανάλογη της διαθέσεως της στιγμής, να τρέχει στον ηλεκτρονικό τάπητα, με διέγερση των ντοπαμινεργικών υποδοχέων απο την μουσική 
του Vivaldi, του Τσιτσάνη, του Κραουνάκη, του μοναδικου Λουκιανου ή των εμβατηρίων.

Βέβαια, ούτε και η διακοπή της άθλησης τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί λύση, μια και, μετά απο μόλις δύο εβδομάδων αποχή ,ο οργανισμός  σταδιακά χάνει τα επίπεδα της φυσικής κατάστασης του.
Ας δούμε για λίγο το προφίλ της άσκησης.
Ο συνδυασμός του βαδίσματος με αεροβική άσκηση και μυϊκή τόνωση περί τις 3 φορές  την εβδομάδα, απέδειξε πως  σε διάστημα περίπου 2 μηνών έχουμε μια απώλεια βάρους  αύξηση του μυϊκού ιστού,και βελτίωση της σωματικής σύστασης και αύξησης του βασικού μεταβολισμού τους.

Σε  άτομα με καρδιακά νοσήματα η άσκηση όχι μόνο δεν είναι απαγορευμένη αλλά  επιβάλλεται.
Η γυμναστική μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας σε ποσοστό 20-25%, διότι η τακτική άσκηση μειώνει την καρδιακή συχνότητα και την πίεση, βελτιώνει τη μυϊκή λειτουργία και αυξάνειτην ικανότητα του καρδιοπαθούς να προσλαμβάνει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο.

Επίσης περιορίζει την κακή χοληστερίνη LDL, ενώ βοηθάει στην αύξηση της καλής χοληστερίνης HDL όπως επίσης επιδρά θετικά στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στις θρομβώσεις του αίματος.
Όσο το δυνατόν νωρίτερα ξεκινά κανείς την άσκηση τόσο καλύτερα. 
Τα άτομα στην μέση ηλικία δεν πρέπει να διστάσουν να ξεκινήσουν αθλητικές δραστηριότητες για τις οποίες τους παροτρύνουν οι φίλοι τους και ο γιατρός τους μετά από κάποια πάθηση.
Το να είναι κάποιος δραστήριος μετά τα 40-50 ή και σε μεγαλύτερη ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

Πάντα όμως θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές.Είναι κακό να ξεκινήσετε να ασκείται υπερεντατικά κανείς, αφού μπορεί σύντομα να διαπιστώσει ότι οι δυνάμεις του δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό.Για τους ηλικιωμένους απαιτείται πολύ προσοχή  στην έναρξη της άθλησης 
και θα πρέπει  σίγουρα πριν ξεκινήσουν να ακολουθούνένα προληπτικό ιατρικό  έλεγχο.

Η καλύτερη συμβουλή είναι  η απώλεια βάρους σε όσους το έχουν ανάγκη και ο έλεγχος της πίεσης και των σφυγμώνενώ απαιτείται περιοδικώς, έλεγχος της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας.
Έτσι όσοι αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα και υπέρταση, όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,  άσθμα ή υποφέρουν συχνά από επεισόδια ζάλης,  καλό θα είναι να συμβουλευθούν το γιατρό τους.  
Τα  άτομα που απείχαν για χρόνια από κάθε μορφή άσκησης ή  άτομα  παχύσαρκα,
θα πρέπει να επιλέξουν μορφές άθλησης που
δεν σχετίζονται  με το σωματικό βάρος.

Οι κίνδυνοι μετά την αποχή περιλαμβάνουν κυρίως τραυματισμούς

Στους Αστραγάλους,Τα Πέλματα,   Τα Γόνατα Και   Την Σπονδυλική  Στήλη.
 
Σε  κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει πάντα  να θυμάστε είναι ότι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσετε την άσκηση είναι όταν το σκεφθείτε  και κυρίως η συνετή και όχι η υπερεντατική άσκηση χωρίς υπερβολές αλλά με σταδιακή πρόοδο είναι αυτή που φέρνει τα ευεργετικά αποτελέσματα.
Σημαντικό ρόλο παίζει για την μέση ηλικία  η διατροφή παράλληλα με την άσκηση.
Όσο περνούν τα χρόνια το σώμα μας  χάνει μυϊκή μάζα,   αποθηκεύει λίπος ενώ   αλλάζουν και οι διατροφικές μας ανάγκες Για να αποφεύγουμε την σταδιακή αύξηση βάρους πρέπει να καταναλώνουμε επαρκείς  πρωτεΐνες   άπαχο κρέας,πουλερικά και ψάρι,αλλά σε μικρές μερίδες.
Προσοχη δεν πρέπει να παραλείπουμε γεύματα.
Γεύματα που πρέπει να είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και αρκετό νερό.






alt


 Και ...άσκηση, άσκηση, άσκηση...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ..

  Διαθετουμε ενα τελειο ανοσο ποιητικό σύστημα, που  έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να μας προστατεύει απέναντι σε οποιοδήποτε εισβολεα που μπορεί...