alt


Αποτέλεσμα εικόνας για Ο λύκος είναι μια.. χρόνια, συστηματική,Ο λύκος είναι μια χρόνια, συστηματική, φλεγμονώδης πάθηση.Κανείς δεν γνωρίζει,τα αίτια που προκαλούν τον λύκο.Ορισμένα άτομα κληρονομούν την. τάση να αποκτήσουν λύκο.Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλες παθήσεις Οξεία Κατάθλιψη, Υπερταση ,  Καρδιακά , Επιληψία

 

alt


Το λεπτομερές ιστορικό είναι απαραίτητο.Μερικές φορές είναι δύσκολο να διαγνωστεί ο λύκος, ειδικά σε άτομα με ήπια συμπτώματα.Αν υπάρχει υποψία λύκου,Μπορεί επίσης να γίνει ακτινογραφία θώρακος, για να ελεγχθεί η πιθανή συμμετοχή της καρδιάς και των πνευμόνων.Σε μερικά άτομα με λύκο, μπορεί όλα τα εργαστηριακά τεστ να είναι φυσιολογικά, παρ' όλες τις άλλες ενδείξεις της πάθησης.Ο λύκος είναι μια απρόβλεπτη πάθηση.Οι άνθρωποι με λύκο είναι πολύ πιθανόν ν' αναπτύξουνλοιμώξειςΑυτό συμβαίνει εν μέρη εξ'αιτίας των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής,Εξαιτίας πιθανών προβλημάτων από την έκθεση στον ήλιο, ίσως αναρωτηθείτε αν είναι ασφαλής η μετακίνηση σε θερμά κλίματα.Όσο προστατεύετε τον εαυτό σας όταν βγαίνετε στον ήλιο, η ασθένειά σας δεν θα επηρεάζεται από το που θα μένετε.Αποτέλεσμα εικόνας για Συστηματικός Ερυθηματώδης ΛύκοςΟ Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος,(Systemic Lupus erythematodus-SLE) ανήκει στην οικογένεια των ρευματικών παθήσεων.που προσβάλλουν αρθρώσεις, μυς και άλλα τμήματα του σώματος και συχνά περιλαμβάνουν κι ανωμαλίες του ανοσου συστήματος.Ο λύκος μπορεί να προσβάλει.. όχι μόνο τις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά και το δέρμα, τα νεφρά, το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, την καρδιά και τα αιμοποιητικά όργανα.Ο λύκος μπορεί να προκαλέσει ελαφρές διαταραχές σε μερικά άτομα, αλλά σε άλλους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ότι ισχύει για την πάθηση του ενός , δεν ισχύει για τον άλλον.Είναι σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα.Σε Κανέναν δεν είναι τα ίδια. Ας πούμε η φύση , η ουσία του ανθρώπου είναι μίαη διαφορά βρίσκεται στην υπόσταση, στο πρόσωποεκεί έχουμε εκατομμύρια υποστάσεις...το ίδιο και στον Λύκο.Και για να μην το ξεχάσουμε: Η αιτιολογία του όπως το 70-80 % της ιατρικής μας επιστήμης.Ομως,Υπάρχουν κάποια βασικά δεδομένα για τον λύκο, τα οποία θα περιγράψουμε ,πολύ απλά, πιό κάτω.Αποτέλεσμα εικόνας για Ο λύκος είναι μια.. χρόνια, συστηματική,


Κατ αρχάς : Υπάρχουν δύο κοινές μορφές λύκου: ο Δισκοειδής και ο Συστηματικός.Ο δισκοειδής  είναι ασθένεια του δέρματος, που συχνά είναι χρόνιος και οδηγεί στην δημιουργία ουλών.


alt

Μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα , και να μην συνδέεται με παθήσεις άλλων συστημάτων του οργανισμού.Σε άλλες περιπτώσεις ο δισκοειδής λύκος, μπορεί να αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της συστηματικής μορφής του λύκου.Εδώ θα προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε , ώστε να γίνει κατανοητή, η συστηματική μορφή της πάθησης


Αποτέλεσμα εικόνας για Ο λύκος είναι μια.. χρόνια, συστηματική,


Χρόνια πάθηση σημαίνει ότι διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανόταταγια το υπόλοιπο της ζωής του υποκειμένου σ αυτήν.Πάντως, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με λύκο, παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην δραστηριότητα της πάθησης, γνωστές ως εξάρσεις και υφέσεις.Κατά καιρούς μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ή συμπτώματα του λύκου (υφέσεις).Μερικά άτομα έχουν πλήρεις και μεγάλης διάρκειας υφέσεις.Η συστηματική πάθηση είναι αυτή στην οποία  πολλά διαφορετικά τμήματα του σώματος μπορεί να προσβληθούν.Ο όρος φλεγμονώδης αναφέρεται στην αντίδραση του οργανισμού, 
που οδηγεί σε πόνο, θερμότητα, ερυθρότητα και διόγκωση.Αν κι ο λύκος είναι μια χρόνια πάθηση,αυτό δεν σημαίνει πως.. δεν μπορεί κανείς  να έχειμια ολοκληρωμένη ζωή. Οι χρόνιες παθήσεις δεν θεραπεύονται, αλλά μπορούν να ελεγχθούν με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.


alt


Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, αναπτύσσονται προστατευτικές ουσίες αυτό που λέμε αντισώματα, που κυκλοφορούν στο αίμα μας για να καταπολεμήσουν π.χ. τα βακτηρίδια που εισέβαλαν στον οργανισμό μας.Στο λύκο μπορεί να σχηματίζονται αντισώματα ακόμη και χωρίς την παρουσία ξένων, εχθρικών ουσιών όπως είναι  τα βακτηρίδια.Αυτά τα αντισώματα ονομάζονται αυτο-αντισώματαεπειδή επιτίθενται στους ιστούς του ίδιου του οργανισμού.Αυτό με την σειρά του προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς του ίδιου του οργανισμού και μπορεί να καταλήξει στα συμπτώματα ..τα οποία παρουσιάζουν τα άτομα με λύκο.


alt


Τι προκαλεί την αλυσίδα των γεγονότων που οδηγεί σε αυτή την ανώμαλη αντίδραση είναι άγνωστο.  Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι μερικές νέες περιπτώσεις λύκου μπορούν να είναι πιο κοινές σε μιαοικογένεια, της οποίας ένα μέλος ήδη έχει την πάθηση.


alt

Πάντως δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι ο λύκος μεταδίδεται απ' ευθείας, για παράδειγμα από την μητέρα στην κόρη. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως ένας ιός μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη του λύκου και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της πάθησης σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση. 


alt

Ο λύκος προσβάλει τις γυναίκες σχεδόν 8 με 10 φορές συχνότερα απ' ότι τους άντρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα πρωτοεμφανίζονται σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας συνήθως 18-45 χρονών.

alt


Πάντως ο λύκος μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρά παιδιά ή μεγαλύτερα άτομα. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα της μαύρης φυλής και σε ομάδες Ασιατών, Βόρειων Αμερικανών, Ινδιάνων,απ' ότι σε άτομα τις λευκής φυλής.Δεν υπάρχει ομοιόμορφος τύπος συμπτωμάτων στην έναρξη του λύκου. 

Σχετική εικόνα


Πυρετός, αδυναμία, κόπωση ή απώλεια βάρους μπορούν να είναι μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων της πάθησης.Εξάνθημα του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, το λαιμό ή τα χέρια.

alt


Πολύ χαρακτηριστικό είναι  το εξάνθημα που περιλαμβάνει τη μύτη και τα μάγουλα,και  ονομάζεται εξάνθημα της πεταλούδας.  Αυτό οδηγεί εκ του ασφαλούς το γιατρό να βάλει διάγνωση λύκου.Σε άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα στο υπεριώδες φως, το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί ή να χειροτερέψει μετά από έκθεση στον ήλιο.Μερικές φορές τα δάκτυλα είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στο κρύο και γίνονται μπλε κατά την έκθεση σε αυτό.Αυτή η αλλαγή χρώματος ονομάζεται φαινόμενο Raynaud

alt

Αίσθημα πρωινής δυσκαμψίας των αρθρώσεων και μυών μπορεί να συνοδεύει το πρωινό ξύπνημα και μπορεί να εμφανίζεται ακόμα και χωρίς πόνο στις αρθρώσεις.Άλλα συνηθισμένα συμπτώματα του λύκου, περιλαμβάνουν.Μικρούς Πόνους, Διόγκωση Λεμφαδένων, Ανορεξία, Χαμηλή Θερμοκρασία, Τριχόπτωση, Ναυτία Και Εμετό. Ορισμένα άτομα με λύκο έχουν αυξημένη τάση για δημιουργία θρόμβων.  


Αποτέλεσμα εικόνας για Ο λύκος είναι μια.. χρόνια, συστηματική,


Συχνά εμφανίζονται προβλήματα στα νεφρά.Στα πρώιμα στάδια, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα στα κάτω άκρα, αν υπάρχει απώλεια πρωτεϊνης στα ούρα.  Ένα μικρό ποσοστό ατόμων μπορεί να παρουσιάσουν πολύ σοβαρότερα νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα (π.χ. σπασμοί όμοιοι με της επιληψίας) όμως, σπάνια επιμένουν.  

alt

Μετά, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις, π.χ. γενική αίματος για να φανεί πιθανός μειωμένος αριθμός ερυθρών, λευκών αιμοσφαιρίων ή αιμοπεταλίων .πρέπει να γίνει εξέταση αίματος για να εξακριβωθεί η παρουσία αντισώματος που βρίσκεται στο αίμα σχεδόν όλων όσων πάσχουν από λύκο.Αυτό ονομάζεται αντιπυρηνικό αντίσωμα -ΑΝΑ-(antinuclear antibody).

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο λύκος είναι μια.. χρόνια, συστηματική,


Μπορούν να γίνουν κι άλλες εξετάσεις αίματος που βοηθούν στη διάγνωση και τον έλεγχο της δραστηριότητας της νόσου.Οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος θα βοηθήσουν να εξακριβωθεί αν λειτουργούν φυσιολογικά ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι. Επειδή συχνά εμφανίζονται προβλήματα στα νεφρά, μπορεί να χρειασθεί να γίνει γενική ούρων, συλλογή ούρων εικοσιτετραώρου ή σπανιότερα βιοψία νεφρού, κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι ιστού από τα νεφρά, και υποβάλλεται σε ειδικές εξετάσεις. Ακόμη μπορεί να γίνει ηλεκτροκαρδιογράφημα,ώστε να εξακριβωθεί τυχόν συμμετοχή της καρδιάς.  Ένα από τα προβλήματα της διάγνωσης είναι ότι δεν υπάρχει Μια Μοναδική Ομάδα Συμπτωμάτων, Μια Μορφή Πάθησης Ή Μια Ομάδα Εξετάσεων για όλους τους ασθενείς με λύκο.Το πρόγραμμα θεραπείας για τον λύκο περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ανάπαυση όταν η νόσος είναι ενεργός και την προσοχή στην έκθεση στον ήλιο. Τα σημεία της πάθησης εμφανίζονται και εξαφανίζονται, μερικές φορές χωρίς κανένα φαινομενικό λόγο.Επειδή ο λύκος παίρνει τόσες πολλές διαφορετικές μορφές το να βρεθεί η σωστή ισορροπία της θεραπείας παίρνει καιρό, αλλά είναι πολύ σημαντική.


alt

Προσπαθείστε να μην νιώθετε πιεσμένοι.Μην προσπαθείτε να κάνετε πολλά πράγματα κάθε φορά.Προγραμματισμός και ρύθμιση χρόνου σημαίνει επίσης να κάνετε τα δυσκολότερα πράγματα όταν βρίσκεστε στην καλύτερη κατάσταση. Πάντως ίσως να χρειαστεί να περιορίσετε κοπιαστικές δραστηριότητες, ειδικά όταν νιώθετε ότι πλησιάζει κάποια έξαρση.Η αναλαμπή είναι μια περίοδος κατά την οποία τα συμπτώματα της πάθησης εμφανίζονται ή χειροτερεύουν.Κατά την διάρκεια της έξαρσης μη διστάσετε να ζητήσετε από άλλους στην οικογένεια να βοηθήσουν στο σπίτι.


Αποτέλεσμα εικόνας για Ο λύκος είναι μια.. χρόνια, συστηματική,

Ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να ζητήσετε από κάποιον να σας βοηθήσει στις οικιακές δουλειές.  Ίσως χρειαστεί να μειώσετε τις ώρες που εργάζεστε.Είναι εξίσου σημαντικό να κάνετε κατάλληλες ασκήσεις σε καθημερινή βάση. Μπορείτε να τις κάνετε όταν η πάθηση δεν βρίσκετε σε ενεργό στάδιο και νιώθετε καλύτερα.Πάντως, ακόμα και κατά την διάρκεια της έξαρσης το να κάνετε μια ποικιλία ενεργητικών και παθητικών ασκήσεων βοηθά σημαντικά για την αποφυγή της δυσκαμψίας και ατροφίας των μυών.Το ισορροπημένο διαιτολόγιοαποτελεί σημαντικό μέρος του θεραπευτικού προγράμματος.Κατά καιρούς ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια ειδική δίαιτα, εξ' αιτίας των προβλημάτων που δημιουργούνται από κάποια σημεία ή συμπτώματα του λύκου σας, όπως π.χ. η βλάβη των νεφρών.


alt

Δίαιτα χαμηλή σε αλάτι θα βοηθήσει στην μείωση του οιδήματος. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν φυσιολογικά, ίσως είναι αναγκαίο να περιοριστεί η ποσότητα πρωτείνης στη δίαιτα. ότι η δίαιτα που είναι πλούσια σε κατανάλωση λιπαρών ψαριών , όπως είναι η σαρδέλλα, ο γαύρος, το σκουμπρί κλπ, αλλά και κάθε είδους ψαριού γενικότερα,μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πορεία του λύκου, εμποδίζοντας την φλεγμονή να αναπτυχθεί.

alt

Ακόμα η λήψη συμπληρώματος φαρμακευτικού ιχθυελαίου, σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα.Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη, σε πολλά άτομα, στην αντιμετώπιση του λύκου. Εξ' αιτίας του μεταβαλλόμενου χαρακτήρα του λύκου, το είδος και η ποσότητα των φαρμάκων πιθανόν να αλλάζει συχνά. Μερικές φορές η ασπιρίνη είναι τομόνο φάρμακο που συστήνει ο γιατρός.Επειδή η ασπιρίνη χρησιμοποιείται συχνά για ελαφρά προβλήματα, ίσως πιστεύετε ότι δεν είναι πολύ σημαντική.Πάντως, η ασπιρίνη είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό παυσίπονο.Επιπλέον είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων.Αλλά είναι ωφέλιμη μόνο όταν χρησιμοποιείται όπως σας καθορίζεται, συνήθως σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μεγάλες δόσεις.  


alt

Καλό θα είναι να αποφευγονται, γιατί προκαλούν ζημιές σημαντικές.Οπως  η ινδομεθακίνη, η ναπροξένη, η τενιξικάμη,η ιβομπρουφαίνη κ.α. Σε ορισμένα άτομα τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά και καλύτερα ανεκτά από την ασπιρίνη.Όλα έχουν πιθανότητες να παρουσιάσουν στομαχικό ερεθισμό και να δημιουργήσουν συγκεκριμένες παρενέργειες όπως π.χ. ζάλη και διάρροια.Μερικά ΜΣΑΦ έχουν μεγάλη διάρκεια δράσης, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στο να βρείτε την φαρμακευτική εκείνη αγωγή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Συνήθως η βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί με την διακοπή ή την ελάττωση της δόσης.


alt


Μερικοί γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα παρόμοια με την κινίνη, φάρμακο που χρησιμοποιείτο στην ελονοσία. Απ' αυτά το πιο κοινό για τον λύκο είναι η δοξυ-χλωροκίνη (plaquenil).Δεν υπάρχει γνωστή σχέση ανάμεσα στον λύκο και την ελονοσία και κανείς δεν ξέρει πως δρουν αυτά τα φάρμακα στον λύκο.Είναι πάντως χρήσιμα στην αντιμετώπιση του δισκοειδούς λύκου, όπως π.χ. ο πυρετός, οι αρθραλγίες και η πλευρίτιδα.Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν την αντίσταση κατά την έκθεση στον ήλιο και μπορούν να εμποδίσουν τηνεμφάνιση εξανθημάτων του λύκου και των συμπτωματικών προβλημάτων κατά την έκθεση σε υπεριώδες φως. alt


Οι πιο κοινές παρενέργειες είναι η ήπια ρινίτιδα, ο εμετός και η διάρροια.  Η λήψη , απαιτεί, τακτική εξαμηνιαία οφθαλμολογική εξέταση σε .Αλλαγές στην όραση όπως π.χ. θολή όραση και σκοτεινές κηλίδες, πρέπει να αναφέρονται άμεσα στο γιατρό.Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της σοβαρής μορφής του λύκου.alt

Τα κορτικοστεροειδή είναι τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που υπάρχουν σήμερα.Μπορούν να ελαττώσουν δραστικά τον πόνο και την φλεγμονή μέσα σε λίγες ώρες.Μπορούν επίσης να ελέγξουν πολλά από τα σημεία και συμπτώματα του λύκου. Μπορεί επίσης να δοθούν στεροειδή ενδοφλεβίως.Αυτό σημαίνει πως μια πολύ υψηλή δόση  εισάγεται κατευθείαν στις φλέβεςσυνήθως κάθε μέρα για μια περίοδο τριών ημερών. Καθώς τα συμπτώματα και τα δυσμενή εργαστηριακά τεστ βελτιώνονται, η δόση των στεροειδών συνήθως μειώνεται αργά μέσα σε μια περίοδο τριών μηνών.Σε ορισμένα άτομα, μπορεί να συστηθεί ένα εναλλασσόμενο μέρα παρά μέρα δοσολογικό σχήμα στεροειδών. Αυτή η μέθοδος λήψης στεροειδών μπορεί να ελαττώσει μερικές από τις παρενέργειες του φαρμάκου.


alt

Στις κοινές παρενέργειες των κορτικοστεροειδών περιλαμβάνονται η αύξηση του σωματικού βάρους, η στρογγυλοποίηση του προσώπου και η εμφάνιση μωλώπων με ήπιο κτύπημα. Μεγάλες δόσεις κορτικοστεροειδών μπορούν να προκαλέσουν  αλλαγές στη διάθεση, από μεγάλη νευρικότητα κι αϋπνίες ως κατάθλιψη. Άλλες σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν την κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα το οίδημα (πρήξιμο) των ποδιών και υψηλή αρτηριακή πίεση, την εμφάνιση ή χειροτέρευση του σακχαρώδη διαβήτη, την αύξηση του κινδύνου λοιμώξεων και σπάνια την γαστρορραγία.Η χρήση των κορτικοστεροειδών για μεγάλη χρονική περίοδο, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και καταρράκτη.  


alt
        
Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.το Imuran,η Methotrexate και σπανιότερα 
η Χλωραμβουκίλη και η κυκλοσπορίνη.
  

altΣε μερικά άτομα με λύκο οι λοιμώξεις μπορεί να πυροδοτήσουν  τις εξάρσεις της νόσου.Η έκθεση στον ήλιο και ο φθορίζων φωτισμός, είναι γνωστό ότι σε μερικά άτομα χειροτερεύει τα δερματικά εξανθήματα που σχετίζονται μα τον λύκο.Μακριά απ τους λαμπτηρες , σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου..Η έκθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει γενικευμένες εξάρσεις του λύκου, με πυρετό, αρθραλγίες ή ακόμα φλεγμονές που περιλαμβάνουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή το νευρικό σύστημα.Φυσικά η υπερβολική έκθεση στον ήλιο για ένα άτομο μπορεί να είναι φυσιολογική για κάποιο άλλο.Πάντως, το σωστό είναι να παίρνετε ορισμένες προφυλάξεις. αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.Ούτε αντιηλιακά ,ούτε σκιά, ούτε λευκά ρουχα..
Μακριά απ τον ήλιο..Τελεία.


alt


Ο λύκος δεν θεραπεύεται,όπως άλλωστε όλα τα αυτοάνοσα.Απλά μαθαίνεις να ζείς μαζί του.Κι εδώ, όπως και σε κάθε αρρώστια, Ολοι μιλούν για περιστολή του άγχους, φυσιολογική ζωή, καλούς λογισμούς.Και αυτά, αλλά το σημαντικότερο είναι οτι μας λείπει η πίστη στον ίδιο τον άνθρωπο που έχουμε μέσα μας, και που τον κάναμε μια μηχανή, που συνεχώς αναζητά την πάσης φύσεως ηδονή, χωρίς να υπολογίζει οτι στην άκρη καιροφυλακτεί η άλλη όψη του ίδιου νομίσματός ,που είναι ή πανταχού παρούσα οδύνη, ο πόνος , απότοκος των ηδονών, στις οποίες έχουμε συνηθίσει το σώμα μας.Αν δεν απαλλαγούμε απ την σχεδόν μανική αναζήτηση της ηδονής, αρρώστιες σαν τον λύκο, με αιτιολογία καθόλα άγνωστη, θα καταδυναστεύουν την ζωή μας..

Καλη νύχτα σας..

alt