Πολλή φασαρία παγκόσμια για μια δήλωση ¨ψυχής¨ του διάσημου ηθοποιού Μαϊκλ Ντάγκλας, που είχε διαγνωστεί με καρκίνο πριν απο τρία χρόνια, με τους γιατρούς να θεωρούν μοιραία την  εξέλιξη της υγείας του.
Ρωτήθηκε εάν μετανιώνει για τα χρόνια που πέρασε πίνοντας και καπνίζοντας και εάν θεωρεί   το αλκοόλ και τον καπνό  υπεύθυνα  για την ασθένειά του. Κατηγορηματικό κι αφοπλιστικό  το όχι του ηθοποιού.Κεραυνός εν αιθρία η ομολογία του.Είπε¨Χωρίς να θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες,ο συγκεκριμένος αυτός καρκίνος προκαλείται από ένα ιό HPV για τον οποίο ευθύνεται η αιδιολειχία. Ναι, πρόκειται για μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια¨.

Ο ιός του ανθρωπίνου θηλώματος HPV  προσβάλλει τα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος και των βλεννογόνων,  προκαλώντας ένα ευρύ φάσμα νόσων που περιλαμβάνει από θηλώματα και κονδυλώματα έως και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Η μόλυνση των επιθηλιακών κυττάρων  γίνεται με τη σύνθεση  και την παραγωγή ιϊκών σωματιδίων.Έως σήμερα περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι HPV έχουν ταυτοποιηθεί ενώ 20 περίπου σχετίζονται με το πλακώδες καρκίνωμα του τράχηλου της μήτρας.


Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας - Όσα πρέπει να γνωρίζουμεΟι 'δερματικοί' υπότυποι μεταδίδονται με άμεση ή έμμεση με μολυσμένα βιολογικά υγρά επαφή,ενώ οι 'γεννητικοί' με σεξουαλική επαφή.


alt

Περιγεννητική μετάδοση συμβαίνει σπάνια 
Σήμερα θα δούμε ένα ξαδελφάκι του πιο πάνω ιού. Αυτό του έρπητα των γεννητικών οργάνων.Ο ιός του απλού έρπητα HSV, ο οποίος παρασιτεί μόνο τα κύτταρα του ανθρώπου διακρίνεται σε δύο τύπους:
 ΗSV1 και HSV2.Ο HSV1 μεταδίδεται συνήθως με άμεση επαφή,ενώ ο HSV2  σεξουαλικώς.Με την σεξουαλική μετάδοση, αρχικά εμφανίζονται μικρές φουσκάλες πάνω στα γεννητικά όργανα τα οποία στην συνέχεια ανοίγουν και προκαλούνται τοπικά έλκη του δέρματος,  που συνοδεύονται από πόνο και κνησμό.


altalt

ερπητοϊοί 1 και 2 έχουν συσχετιστεί τόσο με γενικευμένες λοιμώξειςειδικά σε ανοσο κατεσταλμένους ασθενείς όσο και με νεογνικές λοιμώξεις.
Η εγκεφαλίτιδα είναι μια σοβαρή επιπλοκή   των λοιμώξεων από HSV1,δεδομένου ότι η θνησιμότητα της χωρίς θεραπεία είναι 70%,  ενώ παρατηρούνται  σοβαρές  νευρολογικές ανωμαλίες στους επιζώντες.
Οι νεογνικές λοιμώξεις δεν είναι συχνές  1/2000 τοκετούς, είναι δε πάντοτε συμπτωματικές και συχνά θανατηφόρες. 
Ο ιός HSV1 προκαλεί μολύνσεις κυρίως στο στόμα και στα χείλη επιχείλιος έρπης.
Ο ιός αυτός μετά από την πρώτη μόλυνση που θα προκαλέσει,  επαναλαμβάνουμε  παραμένει για πάντα στον οργανισμό.
Έχει την ικανότητα να ενεργοποιείται ξανά και να δημιουργεί έλκη στα χείλη και στο στόμα.
Αυτό συμβαίνει όταν ο ασθενής προσβάλλεται από πυρετό ή παρουσιάζει μιαν άλλη ασθένεια ή όταν για διάφορους λόγους μειώνεται η άμυνα του οργανισμού του.alt

Ο ιός HSV1, εκτός από τον επιχείλιο έρπη μπορεί να προκαλέσει και έρπη των γεννητικών οργάνων.Αυτό συμβαίνει όταν η γεννητική περιοχή κάποιου ατόμου, έλθει σε επαφή με το σάλιο κάποιου άλλου που πάσχει από επιχείλιο έρπη.
Η μόλυνση με τον ιό HSV1 των γεννητικών οργάνων και της γεννητικής περιοχής συμβαίνει μόνο σε  Περίπτωση Στοματικού Έρωτα.
Τα πρώτα σημεία μετά από την προσβολή από τον ιό HSV2, εκδηλώνονται συνήθως μετά από 2 εβδομάδες. Αρχικά εμφανίζονται μικρές φουσκάλες πάνω στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού.

alt

Στη συνέχεια σπάζουν και προκαλούνται   τοπικά έλκη του δέρματος που συνοδεύονται από πόνο και κνησμό.Μπορεί να συνοδεύονται από διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων ,μια γενική αδιαθεσία και σπανιότερα πυρετό.
Τα έλκη επουλώνονται μετά από δύο εβδομάδες.Υπάρχει όμως η πιθανότητα να εμφανιστούν ξανά τα ίδια κλινικά σημεία.Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ασθενείς μολύνονται από τον ιόHSV2, χωρίς να το αντιληφθούν διότι τα συμπτώματα τους είναι ήπια ή ακόμη δεν παρουσιάζουν έλκη ή εάν τα παρουσιάσουν είναι περιορισμένα με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι πρόκειται για κάτι άλλο.

alt


alt

Σταδιακά ,με το πέρασμα του χρόνου, η συχνότητα και η σοβαρότητα των νέων επεισοδίων του έρπη των γεννητικών οργάνων μειώνεται.Πρέπει να σημειωθεί ότι τα άτομα  που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί   από τον ιό HSV, είναι πιθανόν να νιώθουν άβολα και να είναι στενοχωρημένα από το γεγονός αυτό.   
alt

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και θανατηφόρες λοιμώξεις σε νεογνά των οποίων η μητέρα έχει ενεργό λοίμωξη στα γεννητικά όργανα κατά την ώρα του τοκετού.
Εάν μια γυναίκα έχει ενεργό λοίμωξη με έρπητα κατά τον τοκετό, συστήνεται να γίνεται καισαρική τομή για να αποφευχθεί η μετάδοση και μόλυνση του νεογνού με τον ιό HSV.Η διάγνωση γίνεται από την κλινική επισκόπηση .
Η λήψη δειγμάτων από τις δερματικές βλάβες μπορεί να βοηθήσει τη διάγνωση.
Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να δείξουν την ύπαρξη αντισωμάτων που δημιουργήθηκαν  εναντίον του ιού HSV2 ή HSV1. 


alt


Η συχνότητα του έρπητα των γεννητικών οργάνων έχει αυξηθεί δραματικά.
Στους έφηβους η μόλυνση αυξήθηκε κατά 500%.
Στους νεαρούς ενήλικες αυξήθηκε κατά 200%.
Στις γυναίκες ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι συχνότερη παρά στους άνδρες.
Υπολογίζεται ότι 1 στις 4 γυναίκες  έχει προσβληθεί από τον ιό HSV2.
Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι η μετάδοση από τον άνδρα στη γυναίκα είναιπιο εύκολη παρά το αντίθετο. 
Δεν υπάρχει θεραπεία σήμερα η οποία να εκριζώνει τον ιό από τον οργανισμό.
Εξ αλλου ειπαμε οι ιοι ειναι  εν  δυναμει αθανατοι.Διαβαστε:
https://kosmaser.wordpress.com/2016/09/15/


Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Συμπτώματα & Αίτια | Κ. Μυρίλλας
 https://kosmaser.wordpress.com/2015/07/26/

 

Αν εμείς οι ¨άνθρωποι¨ είχαμε καταλάβει   μερικά απλά πράγματα. 
Χαιρετε..και ξανασκεφτείτε το..


alt