Μια κινεζικη παροιμια λεει οτι:
Εαν η υγεια εξαρταται και προερχεται απο το στομαχι, η αρρωστια δεν μπορει παρα να εξαρταται και να προερχεται απο το στομαχι
Ενα γραμμαριο προληψης αντιστοιχει σε ενα τονο θεραπειας.
Οι αλλεργικες και δυσανεκτικες αντιδρασεις στο γαλα εκδηλωνονται με γαστρεντερικες διαταραχες και κνησμο.
Αφησε την τροφη να ειναι το φαρμακο σου και το φαρμακο σου να ειναι η τροφη σου.
Οι τροφες διακρινονται σε φυσικες
και βιομηχανικες.
Οι φυσικες τροφες ειναι εκεινες οι τροφες που για να χρησιμοποιηθουν και να απορροφηθουν απο τον οργανισμο δεν υφιστανται Επεξεργασια, παστεριωση.
Οι βιομηχανικες τροφες ειναι το προϊον επεξεργασιας που υφιστανται οι τροφες απο την βιομηχανια.
Δεν πρεπει να ξεχναμε, ομως, πως και ο αερας, το νερο και το ηλιακο φως,θεωρουνται φυσικες τροφες.
Πραγματι, οποιαδηποτε ουσια που χρησιμοποιειται για τροφη, συνισταται κατ΄αρχην απο νερο, αερα οξυγονο, υδρογονο, αζωτο
και απο ουσιες που προερχονται απο τα φαινομενα φωτοσυνθεσης που πραγματοποιουνται στον ζωντανο οργανισμο με την δραση και επιρροη του ηλιακου φωτος.
Οι ζωντανες ουσιες που περιεχονται στην φυσικη τροφη δεν ειναι παντοτε οι ιδιες, ποσοτικα και ποιοτικα, αν εξαιρεσουμε το οξυγονο, το υδρογονο και τον ανθρακα που βρισκονται παντοτε σε ολες τις τροφες.
Η τροφη δεν προμηθευει μοναχα
τα στοιχεια της σωματικης μας οργανωσης αλλα και τα υλικα για το ξετυλιγμα των διανοητικων μας ικανοτητων.
Ειναι τοσο βασικη η τροφη, ωστε μπορει να θεωρηθει σαν ο κατ΄εξοχην πρωταρχικος παραγοντας της ζωης και της υγειας.
Ειναι γνωστο πως με το μαγειρεμα καταστρεφεται το 80% των θρεπτικων συστατικων των τροφων και το υπολοιπο 20% μεταβαλλεται.
Η αλλοιωση που υφισταται η τροφη απο την θερμοτητα εξαρταται τοσο απο την διαρκεια του μαγειρεματος οσο και απο την θερμοκρασια.
Το μαγειρεμα σε μια κατσαρολα ατμου που φθανει τους 110-120 βαθμους ειναι μακραν καλυτερη απο μια απλη κατσαρολα που χρειαζεται περισσοτερος χρονος μαγειρεματος.
Εαν το μαγειρεμα διαρκει πολυ χρονο η θερμοκρασια πρεπει να ειναι χαμηλη.
Υπαρχει παντοτε ενας σωστος τροπος μαγειρεματος για να διατηρησουμε ανεπαφα τη γευση και το αρωμα των τροφων.
Τα λαχανικα να μαγειρευονται στον ατμο και αυτο γιατι μαγειρευοντας τα επι μακρυ χρονο και μεσα σε πολυ νερο, τα στερουμε απο τα πολυτιμα θρεπτικα συστατικα που περιεχουν.
Απο αυτην την αποψη, δηλαδη του μαγειρεματος,μπορουμε να διαχωρισουμε τις τροφες σε ζωντανες και νεκρες.
Ζωντανη τροφη, εννοειται εκεινη η τροφη που η φυση η ιδια μας παρεχει δηλαδη ωμη και αναφερομαστε ειδικα στο φυτικο βασιλειο.
Η ωμη τροφη ειναι μια ζωντανη τροφη ιδιαιτερα οταν καταναλωνεται αμεσως μετα την συλλογη του φρουτα και λαχανικα
Αναμεσα στο σωμα και στο περιεχομενο του πεπτικου σωληνα υπαρχει η ιδια σχεση που υπαρχει μεταξυ του φυτου και της γης που τρεφει το φυτο.
Η πεψη των τροφων, που ειναι η βασικη προϋποθεση για την επαρκεια τους στον οργανισμο,δεν εξαρταται μοναχα απο την φυση αλλα επισης και απο την σωστη λειτουργια του πεπτικου σωληνα.
Η Πεψη Αρχιζει Στο Στομα Με Την Μασηση, Συνεχιζει Στο Στομαχι Και Τελειωνει Στο Εντερο
Ενας αλλος σπουδαιος παραγοντας, ειναι Η ωρα των γευματων.
Ολοι γνωριζουμε πως το να ψιλοτσιμπαμε ολες τις ωρες της ημερας, δεν κανει καθολου καλο.
Μια σωστη πεψη εχει αναγκη απο μια περιοδο αναπαυσης των οργανων που εκτελουν την πεψη την ιδια.
Εκτος αυτου, το φαινομενο της πεψης εκτελει μια πολυκουραστικη εργασια και για αυτο εχει αναγκη ο οργανισμος να αναπαυθει.
Οι κατοικοι των σκανδιναβικων χωρων, αυτο το εχουν καταλαβει παρα πολυ καλα και δηλαδη πως η πεψη ειναι πολυ πιο ευκολη μετα την βραδινη κατακλιση:
Το πρωινο επομενως ειναι βασιλικο.
Δυστυχως ομως πολυς κοσμος, το πρωι που ξυπναει δεν πειναει καθολου και περιοριζεται εις το να πιει ενα φλυτζανι καφε ασε που πιθανως το προηγουμενο βραδυ,να δειπνησε αργα και να πηγε για υπνο αμεσως και να που το πρωι ξυπνα με την γλωσσα που κολλαει αυτο οφειλεται στο γεγονος οτι ο οργανισμος του δεν εκκρινει τα γαστρικα υγρα αμεσως μετα το δειπνο και χρειαζεται μερικες ωρες αναπαυσης εκτος αυτου, βεβαια μια αργη πεψη ειναι αιτια ενος ανησυχητικου υπνου
Στην περιπτωση που η πεψη καθισταται δυσκολη, τα μικροβια που κανονικα βρισκονται στο παχυ εντερο, και που επενδυεται απο ενα μοναχα λεπτο κυτταρικο στρωμα, ανεβαινουν προς το λεπτο εντερο.
Η ζωη των μικροβιων ειναι συνδεδεμενη με την παραγωγη αεριων και τοξικων ουσιων.
καθε ειδος πεψης προβλεπει την διαστολη και το ανοιγμα των τριχοειδων αγγειων με αποτελεσμα το περασμα των μικροβιων και των τοξινων απο το εντερο στο αιμα.
Οι κτηνιατροι, ονομαζουν αυτο το φαινομενο "αποικηση μικροβιων" και διακρινεται απο τις περιπτωσεις μιας μολυνσεως και μιας σηψαιμιας.
Και ειδικα τα κατοικιδια ζωα ειναι εκεινα που παρουσιαζουν φαινομενα παρομοια προς εκεινα του ανθρωπου και οχι τα αγρια.
Για αυτον τον λογο οι κτηνιατροι συμβουλευουν οτι πριν την σφαγη καποιου ζωου, το ζωο να ειναι τελειως νηστικο και αυτο γιατι επιτρεπει να διατηρηθει το κρεας του χωρις δυσκολιες,ενω αντιθετα θα υπηρχε κινδυνος μολυνσεως και ευκολης αποσυνθεσης.Ομως κατι τετοιο θα ειχε σαν αποτελεσμα λιγοτερο βαρος και αρα λιγοτερο κερδος αρα πρεπει επισης να δωσουμε μεγαλη βαση και στον συνδυασμο των τροφων μεταξυ τους.
Δεν συνδυαζουμε ποτε πατατες
με δημητριακα και τροφες οξινες
και βασικες.
Παρτε μιαν ιδεα για τον συνδυασμο των τροφων:
Α υδατανθρακες λαχανικα, χορτα, φρουτα (εκτος αβοκαντο), εσπεριδοειδη, κορν φλεικς, δημητριακα κουακερ, σικαλη, κριθαρι, σιταρι, οσπρια,ελιες, κομποστες, κρεμμυδια, σκορδα, φυτικα μπαχαρικα, τσαι, καφες, αφεψηματα,αποξηραμενα φρουτα
Β αμυλα ζυμαρικα, πατατες, ρυζι, ψωμι, κουλουρια, πουρες,κριθαρακι, γλυκα, ζαχαρωδη, σοκολατες, τυποποιημενα
Γ πρωτεϊνες γαλακτοκομικα, αυγα, κρεας-κιμας, ψαρια, αλλαντικα ζαμπον μπεικον χωρις λιπος, θαλασσινα
Η κατηγορια
Α υδατανθρακες
συνδυαζεται και με την κατηγορια
Β αμυλα και με την κατηγορια
Γ πρωτεϊνες.
Αντιθετα οι κατηγοριες
Β αμυλα και Γ πρωτεϊνες
δεν συνδυαζονται μεταξυ τους.
Αυτο σημαινει στην πραξη οτι:
μπορουμε να φαμε τροφιμα απο τις κατηγοριες α και β,μπορουμε να φαμε τροφιμα απο τις κατηγοριες
α και γ, αλλα ποτε δεν πρεπει να φαμε ταυτοχρονα στο ιδιο γευμα συνδυασμο τροφων απο τις κατηγοριες β και γ
δηλαδη να μην τρωμε πρωτεϊνες και αμυλα στο ιδιο γευμα.
Για να δουλεψει το πεπτικο και διατροφικο συνολο, πρεπει να υπαρχει αναπαυλα μεταξυ των γευματων τουλαχιστον 3,5 εως 4 ωρες.
Ειναι πολυ σημαντικο να τρωμε
πρωινο και οσο περισσοτερο μπορουμε.
Ενα πολυ μεγαλο πρωινο πληροφορει τον οργανισμο αμεσως μετα το ξυπνημα οτι πρεπει να αρχισει τις καυσεις λιπους αμεσως
Χαιρετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου