Κάντο όπως η Όντρεϊ Χέπμπορν | LOOKmag




Η πρώτη διάσημη ανορεξική Δεν ήταν άλλη από την περίφημη ηθοποιό Ωντρεϊ Xέπμπορνη οποία στην ταινία Tίποτα δεν Είναι πιο Ωραίο από την Αγάπη Breakfast at Tiffany's  καταβροχθίζει με τα μάτια της τα κοσμήματα στις προθήκες του γνωστού νεοϋορκέζικου οίκου Tίφανι. 
Καχεκτική και επίπεδη σαν σανίδα, η Xέμπορν τόσο στην ταινία όσο και στην πραγματική της ζωή τρεφόταν με αέρα κοπανιστό. 







Η Κάμερον Ντίαζ εγκαταλείπει την υποκριτική; | Περιοδικό Move It





Ανάλογες περιπτώσεις , στο χώρο του κινηματογράφου,
αποτελούν σήμερα οι ηθοποιοί Kάμερον Nτίαζ και Tζούλια Pόμπερτς και οι δύο είναι εξαιρετικά  ανορεξικές.
Mάλιστα οι γάμπες της τελευταίας είναι τόσο αδύνατες, ώστε χρειάστηκε να τις ντουμπλάρουν για τις ανάγκες της επιτυχημένης ταινίας Pretty Womanστην οποία πρωταγωνιστούσε.
Η ανορεξία δεν είναι ένα φαινόμενο με ιδιαίτερη έξαρση μόνο στους κύκλους των ανθρώπων του θεάματος και της μόδας,αλλα πλήττει όλο και περισσότερες κυρίως γυναίκες στον ευαίσθητο χώρο της καθημερινής πρόκλησης, τη στιγμή που όλο και περισσότερες γυναίκεςμπαίνουν δυναμικά στο χώρο εργασίας.

Προσφατο, παραδειγμα, η πιο όμορφη γυναικα των τελευταιων χρονων,κατα τη γνωμη μου, Angelina Jolie.







Αποτέλεσμα εικόνας για Σύνδρομο του Ισχνού Χοίρου.





Πρόκειται για σοβαρή ψυχογενή ασθένεια 

anorexia nervosa η οποία ,πλήττει διεθνώς το 4-9% των νεαρών κοριτσιών ηλικίας 13-20 χρονών, ενώ πάνω από το 6%-10% των περιπτώσεων,δυστυχώς¨καταλήγει





alt





Εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία,όπου η ¨παρουσία¨ αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο.Εύκολα όμως διολισθαίνει σε ψυχωτικό άγχος για το σωματικό βάρος, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία στρεβλωμένης εικόνας του σώματός μας,Σε Μείωση Της Αυτοεκτίμησης Και Στην Καταφυγή Σε Ακραία Μέσα Αδυνατίσματος που συνοδεύονται με εξαντλητική σωματική άσκηση,είναι αυτό που λέμε ήταν στραβό το κλήμα τοφαγε κι ο γαϊδαρος 







Σχετική εικόνα






Η ψυχογενής ανορεξία, που  συνοδεύεται κι από άλλες ψυχολογικές επιβαρύνσεις όπως είναι η κατάθλιψη
μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη αποχή από τη λήψη τροφής με μοιραία κατάληξη.

Ψυχίατροι, Γενετιστές, Κτηνίατροι, Νευροβιολόγοι,kai Ενδοκρινολόγοι,προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους που ωθούν πολλούς νέους κυρίως νέες,έξυπνες, κοπέλες, να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους ακολουθώντας δίαιτες αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Χάρις στα συμπεράσματά τους, έχουν αναπτυχθεί σήμερα μέθοδοι θεραπείας για την ανορεξία.
Τρεις οι βασικοί πυρήνες παθογένειας των διατροφικών διαταραχών:

Η Κουλτούρα, Η Ψυχολογία Και Η Βιολογία.

Ο παράγοντας «κουλτούρα» ή αυτός των πολιτιστικών προτύπωνήταν από τους πρώτους που αναγνωρίστηκαν.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια η γυναίκα ¨που αρέσει¨ οφείλει να έχει ή να αποκτήσει σώμα νεαρού ¨ερμαφρόδιτου¨ εφήβου: να είναι δηλαδή κοκκαλιάρα, σχεδόν επίπεδη μπροστά και πίσω.

Ένας από τους λόγους που συνέβαλαν στην επικράτηση αυτού του μοντέλου είναι ότι βολεύει και εκφράζει τους περισσότερους επαμφοτερίζοντεςσχεδιαστές μόδας,πιο εύκολα ντύνεις έναν ανορεξικό, γιατί το σώμα του είναι σαν αλφάδι.








alt







Όταν το σώμα έχει καμπύλες και μυς, για να «πέσει» καλά το ρούχο ο σχεδιαστής πρέπει να είναι   καλλιτέχνης.

Υπάρχει όμως και η άποψη ότι το γυναικείο σώμα δεν αρέσει στους σχεδιαστές μόδας, αφού  προτιμούν το ανδρικό, είπαμε τον λόγο μόλις πρίν, γι' αυτό θέλουν τις γυναίκες να μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με άντρες. 

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, γεγονός παραμένει ότι εκατομμύρια κοπέλες ακολουθούν επιβλαβείς δίαιτες προκειμένου να πλησιάσουν όσο γίνεται περισσότερο αυτό το πρότυπο.
Σε κάποιες απ' αυτές, ιδίως αν έχουν κληρονομική προδιάθεση,η δίαιτα μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή πάθηση: την ανορεξία.
Η ανορεξία δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινη ασθένεια. Πλήττει και τα γουρούνια. 




alt




Σ' αυτή την περίπτωση ονομάζεται Σύνδρομο του Ισχνού Χοίρου.Η ασθένεια αυτή, η οποία λόγω της συχνότητάς της τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να προβληματίζει τους κτηνοτρόφους, προήλθε από το ζευγάρωμα θηλυκών και αρσενικών χοίρων που δεν έχουν καθόλου λίπος προκειμένου να παραχθεί  άπαχο κρέας που έχει μεγάλη ζήτηση.


Όπως εξηγεί ο Tζον Όξεν από το πανεπιστήμιο της Oυαλίας,τα μικρά που γεννιούνται έχουν προδιάθεση να νοσήσουν από ανορεξία.
Ακόμα και στην περίπτωση των χοίρων, αυτά που προσβάλλονται περισσότερο από την ασθένεια είναι τα θηλυκά, τα οποία κατάτην περίοδο του απογαλακτισμού ,το αντίστοιχο της γυναικείας εφηβείας, σταματούν να τρώνε, είναι υπερκινητικά και δεν εμφανίζουν οίστρο  σεξ-διάθεση .

Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της ασθένειας παίζει και το στρες.







Σχετική εικόνα





Αυτό ανακαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στην Aγγλία,όταν απαγορεύτηκε να εκτρέφονται χοίροι  απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο
Μόλις τα μικρά σταματήσουν να θηλάζουν, οδηγούνται σε χώρους όπου ζουν μαζί με τους συνομήλικούς τους. 
Μέχρις όμως να δημιουργηθεί μια νέα κοινωνική ιεραρχία, ζουν σε κατάσταση μεγάλου άγχους.Επιπλέον οι λιγότερο επιθετικοί θηλυκοί χοίροι δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην ταΐστρα,οπότε υποβάλλονται παρά τη θέληση τους σε υποθερμιδική δίαιτα.

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, αυτό προκαλεί ανορεξία στους χοίρους. Φαίνεται πως οι ίδιοι μηχανισμοί  λειτουργούν και στους ανθρώπους.

H εξαντλητική δίαιτα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των διαφόρων διατροφικών ασθενειών.

Ανακαλύφθηκε λοιπόν ότι στους χοίρους υπάρχει γενετική προδιάθεση.Οι θηλυκοί που νοσούν έχουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο,το γονίδιο που περιέχει τις οδηγίες για την κατασκευή μιας πρωτεΐνης η οποία ρυθμίζει τη  ροή ασβεστίου στα κύτταρα.
Αυτή η μετάλλαξη τις κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητες στο στρες,έναν από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ασθένειας.
Είναι πολύ πιθανό ότι και στον άνθρωπο λειτουργούν παρόμοιοι μηχανισμοί.
Ο Γουόλτερ Kέιλ, ψυχίατρος στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ,ανακάλυψε ότι το 10% των ατόμων που πάσχουν από ανορεξία έχουν ένα συγγενή που υποφέρει από παρόμοια ασθένεια.
Οι γενετιστές γνωρίζουν ότι όταν μια ασθένεια εμφανίζεται συχνότερα σε μερικές οικογένειες αυτό σημαίνει ότι ίσως έχει κληρονομική προέλευση.







Ζιβανσί - Όντρεϊ Χεπμπορν: Πέθαινε και του έδωσε το πανωφόρι της ...






Μελετώντας τους γνήσιους ή ομοζυγωτικούς διδύμους,οι οποίοι έχουν ακριβώς το ίδιο γενετικό υλικό,διαπίστωσαν ότι όταν ένας από τους δύο αρρωσταίνει,ο άλλος έχει περίπου 60% πιθανότητες να αρρωστήσει.
Το επόμενο βήμα ήταν η αναζήτηση του υπαίτιου γονιδίου.
Όπως διευκρινίζει όμως ο Kέιλ, «δε φταίει ένα μόνο γονίδιο.
Όλες οι σύνθετες ασθένειες οφείλονται σε περισσότερα 
δυσλειτουργικά γονίδια
Η μετάδοση της ασθένειας δεν ακολουθεί τους στοιχειώδεις νόμους της γενετικής όπως διατυπώθηκαν από τον Mέντελ.
Εξάλλου σπάνια η δράση μεμονωμένων γονιδίων εξηγεί πλήρως τις σύνθετες παθολογικές καταστάσεις».
Για την πιο σοβαρή μορφή ανορεξίας η προσοχή των ειδικών επικεντρώνεται στο χρωμόσωμα 1. 
Τώρα γνωρίζουμε την ακριβή θέση στο γονιδίωμα πολλών γονιδίων που όταν δυσλειτουργούν αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης αυτής της πάθησης.
Στις πιο σοβαρές μορφές ανορεξίας οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο που εμπλέκεται στη μεταφορά της νοραδρεναλίνηςνευροδιαβιβαστή «ταχυδρόμου» μηνυμάτων στο νευρικό σύστημα, που μεταφέρει σήματα στρες ανάμεσα στους νευρώνες.






alt







Η διατροφή είναι θεμελιώδης λειτουργία για την επιβίωσή μας και τα γονίδια που εμπλέκονται ή ρυθμίζουν το αίσθημα πείνας ή κορεσμού είναι πολυάριθμα.
Πράγματι γεννιούνται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, μετά από ανταγωνιστικές αλληλεπιδράσεις ρυθμιστικών νευροπε-πτιδίων με νευροδιαβιβαστές και ορμόνες που δημιουργούν,
αυξάνουν ή καταστέλλουν την όρεξη.

Η πρώτη ουσία ,στην οποία οι ερευνητές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους, ήταν η σεροτονίνη, ένας ακόμα 
νευροδιαβιβαστής που μεταφέρει σήματα πείνας. 

Αν η σεροτονίνη ή η νοραδρεναλίνη παράγονται με ανισόρροπο τρόπο, τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των ατόμων μοιάζουν μ' εκείνα όσων υποφέρουν από ανορεξία ή βουλιμία: 

Είναι Τελειομανείς, Αυστηροί, Απαισιόδοξοι, Αγχώδεις Και Με Μηδενική Αυτοεκτίμηση.
Οι Ανορεξικές Γυναίκες σταματούν ενστικτωδώς να τρώνε για να περιορίσουν τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Παύοντας όμως να τρώνε, ο εγκέφαλός τους παράγει ακόμα περισσότερη σεροτονίνη.






Αποτέλεσμα εικόνας για Σύνδρομο του Ισχνού Χοίρου.




Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και η συμπεριφορά του ατόμου προσπαθεί ανεπιτυχώς να εξισορροπήσει τις βιοχημικές ανισορροπίες.
Αυτό εξηγεί γιατί τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα,που δρουν στα επίπεδα της σεροτονίνης, είναι αποτελεσματικά για πολλές διατροφικές διαταραχές όπως για το Σύνδρομο του Ισχνού Χοίρου.

Στο περιθώριο πάντα των φαρμακευτικων θεραπειών,  μπορεί κανεις να δοκιμάσει το δώρο του Θεού, το βαλσαμόχορτο.
Μια αντιμετώπιση με τιτλοποιημένες δόσεις υπερικίνης
μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά αρκεί κανεις ,συνειδητα, να το ξεκινήσει πριν είναι πολύ αργά .




alt