Αποτέλεσμα εικόνας για Εικοσανοειδη





Τα λενε Εικοσανοειδη , και ειναι 
οι προσταγλανδινες, θρομβοξανες, λευκοτριενια, υδρο-ξυλιωμενα εικοσι-τετρα-νοικα οξεα, λιποξινες.

Ξεχαστε τα 
Δεν υπαρχει περιπτωση να τα ξανασυναντησετε μπροστα σας,ουτε ν ακουσετε γι αυτα, μια και τ αγνοει ακομα κι ο περισσοτερος ιατρικος κοσμος 
Αποτελουν μια οικογενεια ¨οξυγονωμενων προιοντων¨ που προερχονται απο τα εικοσανοϊκα (c-20) πολυακορεστα λιπαρα οξεα,κυριως απο το αραχιδονικο οξυ.
Συνεχιζω να σας κουραζω με ονοματα που δεν σας ενδιαφερουν, αλλα που ομως παιζουν ισως τον σημαντικοτερο ρολο στον ΠΟΝΟ που ολους μας περιμενει στη γωνια, αναπτυσσοντας μια νοσηροτητα που ακουει στο ονομα ΦΛΕΓΜΟΝΗ.
Αυτη ολοι την γνωριζουμε, αφου μας ταλαιπωρει απ τα πρωτα χρονια της ζωης μας .









Τα εικοσανοειδη εμπλεκονται στη λειτουργια πολλων συστηματων υπο φυσιολογικες συνθηκες φυσιολογικες δρασεις, και συμμετεχουν στους παθογενετικους  μηχανισμους πολλων παθολογικων καταστασεων και νοσηματων. 
Οι προσταγλανδινες μπορουν να προκαλεσουν πολλα απο τα χαρακτηριστηκα σημεια της φλεγμονης, οπως: οιδημα,ερυθροτητα λογω αυξησεως της αγγειακης διαπερατοτητας και αγγειο-διαστολης, αλγος και αυξηση της τοπικης θερμοκρασιας,κυριως σε συνεργεια με αλλους μεσολαβητες.
Τα λευκοτριενια (ltb4) αποτελουν ισχυρο χημειοτακτικο παραγοντα των λευκοκυτταρων, και προαγουν πολλες λειτουργιες τους, οπως τη συσσωρευση και την προσκολληση σε επιφανειες ,την απελευθερωση ενζυμων και ενεργων μοριων οξυγονου. 
Τα μη στεροειδη αντιφλεγμονωδη φαρμακα ασκουν τη θεραπευτικη δραση τους και εμφανιζουν τις ανεπιθυμητες ενεργειες τους ,κυριως μεσω της καταστολης της δραστηριοτητας της: κυκλοξυγενασης Ι & ΙΙ, που οδηγει στην καταστολη της συνθεσεως προσταγλανδινων. 




alt


Τα φαρμακα αυτα συνηθως δεν αναστελλουν τη συνθεση των λευκοτριενιων και υπο ορισμενες συνθηκες   μπορει   και να επαγουν την παραγωγη τους Τα κορτικο-στεροειδη, εμποδιζοντας την απελευ-θερωση αραχιδονικου οξεος απο τα φωσφο-λιπιδια της κυτταρικης μεμβρανης,αναστελλουν τον σχημα-τισμο προσταγλανδινων και λευκοτριενιων.




alt


Τελος, η ρυθμιση της παραγωγης προσταγλανδινων και λευκο-τριενιων μπορει να επιτευχθει και με διαιτητικες παρεμβασεις,  δηλαδη με αντι-κατασταση των  ω-6 πολυακορεστων λιπαρων οξεων με τα ω-3, που αφθονουν στα ψαρια και στο ελαιολαδο, αλλα πρωτιστως στα φαρμακευτικα ιχθυελαια. 
Αυτα τα λιγα, δυσκολα μεν , αλλα απαραιτητα, για να ξερουμε που παμε. 

Χαιρετε.


alt


Advertisements