Posted on 2 Ιουλίου, 2020 by kosmaser
Αν ρωτησεις σημερα ενα φιλο σου,
αν ¨εκανε τσεκ απ¨θα σου απαντησει :
Ναι όπως κάθε χρονο, κι ειμαι θαυμασια.
Οι γενικοί υγειονομικοί έλεγχοι είναι κατι κοινο , μας λεει το Ινστιτουτο Cochrane.Στόχος τους η ανίχνευση ασθενειών και παραγόντων κινδύνου για ασθένειες με σκοπό τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Κι ομως,
Οι περισσότερες από τις συνήθεις ατομικές εξετάσεις ¨προσυμπτωματικού¨ ελέγχου που γινονται στα τσεκ απ, έχουν μελετηθεί ανεπαρκώς. Επίσης, ακολουθει ηυξημένη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, οι οποίες μπορεί να είναι από αχρειαστες εως.. επιβλαβείς. Αρα τι κανουμε;
Ειμαστε επιφυλακτικοι οταν ακουμε για προσυμπτωματικους ελεγχους γενικως.
Σκοπός του Ινστιτουτου Cochrane ήταν να διαπιστωθεί εάν οι ¨γενικοί ιατρικοί έλεγχοι¨ μειώνουν την ασθένεια και τους θανάτους.
Τα τσεκ απ συνηθως περιλαμβάνουν πολλαπλές εξετάσεις για καποιον
που δ ε ν αισθάνεται άρρωστος.
Ο σκοπός είναι καθαρα προληπτικος.
Να βρεθεί ν ω ρ ί ς η νόσος, και να αποφευχθεί η περαιτερω ανάπτυξη ασθενειών.
Η εμπειρία από προγράμματα αυτα , έχει δείξει ότι τα οφέλη μπορεί να είναι μικρότερα από τα αναμενόμενα
Ελεγχθησαν απο το Ινστιτουτο Cochrane δεκαπέντε ερευνες που περιελάμβαναν 251.891 συμμετέχοντες.
Έντεκα από αυτές είχαν σαν αντικειμενο τον κίνδυνο θανάτου και περιλάμβαναν 233.298 συμμετέχοντες, και αξιολόγησαν 21.535 θανάτους.
Πρόκειται για μια ασυνήθιστα μεγάλη εκτιμηση δεδομένων στον τομέα της περίθαλψης , η οποία μας επέτρεψε να βγαλουμε συμπεράσματά με υψηλό βαθμό ακριβειας.
Σαν γενικο συμπερασμα είναι ότι:
Τα τσεκ απ έχουν καμια εως ελάχιστη επίδραση στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία Δεν παρεχουν αποδεικτικά στοιχεία υψηλής ή μετριας βεβαιότητας.
Όπως στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο , και πιθανόν να έχουν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια .
Ομοίως, τα τσεκ απ έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση στις καρδιακές παθήσεις,
ουτε παρεχουν αποδείξεις υψηλής βεβαιότητας, και πιθανώς έχουν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση σ ενα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο .
Εκείνοι που πιθανον να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσησης, ενδέχεται να μην συμμετέχουν σε γενικούς ελέγχους όταν προσκαλούνται ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν προτεινόμενες δοκιμές και θεραπείες.
Οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες δημοσιευμενες μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, και το συμπερασμα ηταν οτι οι έλεγχοι υγείας δεν ειχαν καθόλου ή ειχαν μικρή επίδραση στη συνολική θνησιμότητα
Οι έλεγχοι ρουτινας, ως αποδεικνυεται ,έχουν μικρή εως καθόλου επίδραση στη θανατηφόρα και μη θανατηφόρα ισχαιμική καρδιοπάθεια , και ελάχιστη εωςκαθόλου επίδραση σε θανατηφόρο και μη θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο .
O γιατρός ¨είναι υποχρεωμένος¨ να στηριχτεί σε διαγνωστικές μεθόδους εξω-ανθρώπινες, οι οποίες καταλήγουν να είναι και ένα είδος προστασίας τ ο υ ιδιου, οπως ειναι οι καθε ειδους ακτινογραφίες,αξονικές τομογραφιες υπερηχογραφηματα μαγνητικές τομογραφίες.
Ακολουθειται πλεον η¨ τεκμηριωμένη¨ ιατρική Στεκομαστε στις ¨ενδείξεις¨ μηχανημάτων όχι στον άρρωστο.
Οι γιατροί κάνουν λάθη πολλές φορές. Δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικα.
Aυτό είναι ένα σκοτεινό σημείο της σημερινής ιατρικής που ξεκίνησε από την Aμερική, όπου το ένα τρίτο των δικηγόρων εξασφάλιζε τους πόρους του από μηνύσεις και αγωγές κατά των γιατρών για αμέλεια και mal practice.
Σιγά σιγά, για την προστασία των γιατρών κυρίως, επινόησαν κανόνες και αυτό λέγεται ¨τεκμηριωμένη¨ιατρική.
Ο παλιος, μεγαλος, καθηγητης, Ευτυχιος Βοριδης, ειπε πριν απο πολλα χρονια χαριτολογώντας πως:
Στον γιατρό πρέπει να πηγαίνεις μόνο με φορείο, αλλιώς πας και μπλέκεις.
Ειπε ακομα πως..είναι αντίθετος με αυτήν τη μανία της εποχής μας, τα διαγνωστικα τσεκ απ , γιατι πιστεύει ότι κατ’ αρχήν κανείς δεν είναι τέλειος, έφηβος των Aντικυθήρων.
Eπειτα δεν πρεπει να μας διαφευγει οτι ο άνθρωπος φθείρεται με τα χρόνια. Ενας γιατρός όμως και το παραμικρό να δει να ξεφεύγει από τον ¨κανόνα¨, αυτο που λεμε Guidelines είναι υποχρεωμένος να συστήσει θεραπεία γιατί ενδέχεται να βρει τον μπελά του.
Kι αυτός είναι ο κίνδυνος από τα τσεκ απ.
Aν το τσεκ απ ήταν τόσο χρήσιμο, δεν θα πέθαιναν ποτέ οι γιατροί αιφνιδίως.
Aλλά πεθαίνουν κι αυτοί.
Mε λίγα λόγια, όχι στις υπερβολές. Αυτή είναι η ζωή μας.
Eτσι λέω. Aυτή είναι η ζωή μας. Oπου υπάρχει αρρώστια ή όπου αυτή είναι επί θύραις πρέπει να την πολεμήσουμε.
Aλλά να μετατρέψουμε ό λ ο υ ς τους υγιείς σε εν δυνάμει αρρώστους, είναι αμαρτωλό και υποκρύπτει συμφέροντα.
Χαιρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου