Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

ΝΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ..ΝΤΟΜΑΤΑ..ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ..ΚΑΡΚΙΝΟΣ

 













Η ντομάτα είναι ευεργετική λόγω της περιεκτικότητας της σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.Το καθημερινό μας διαιτολόγιο, πρέπει να περιέχει ντομάτα 

Σημαίνουσας αξίας είναι η περιεκτικότητα της σε πολυφαινόλες και ιδιαίτερα σε φλαβόνες και φλαβανόνες.

Επίσης περιέχει σε υψηλές ποσότητες την αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, η οποία εμφανίζει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση ισχυρότερη από τη β-καροτίνη και προφυλάσσει τον οργανισμό από καταστροφές που προκαλούν οι τοξικές ελεύθερες ρίζες.








Λυκοπένιο

Από το σύνολο των καροτινοειδών, το λυκοπένιο είναι αποτελεσματικότερο στην εξουδετέρωση της καταστρεπτικής μονήρους ελεύθερης ρίζας οξυγόνου.

Είναι η φυτοχημική ουσία που προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στις ντομάτες.

Μικρές ποσότητες λυκοπένιου βρίσκονται επίσης στο καρπούζι, στις φράουλες, το πεπόνι και στο γκρέιπφρουτ.

Καλύτερη πηγή λυκοπενίου είναι οι ντομάτες και ειδικότερα  η τριμμένη ντοµάτα με τη μορφή πολτού 

Αρκετές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι μερικά από τα οφέλη που αποδόθηκαν στη β-καροτίνη, απορρέουν στην πραγματικότητα από το λυκοπένιο.

Οι πρώτες αναφορές σύμφωνα µε τις οποίες το λυκοπένιο συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη εμφανίστηκαν το 1995.

Έδειξαν ότι οι άνδρες που τρώνε τουλάχιστον δέκα μερίδες τροφών με βάση τη ντομάτα εβδομαδιαίως, έχουν 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο προστάτη. 

Ακόμα και στην περίπτωση που τελικά αναπτύσσεται καρκίνος του προστάτη, η θεραπεία με λυκοπένιο είναι δυνατόν να μειώσει το μέγεθος των όγκων και να κάνει τον καρκίνο λιγότερο επιθετικό.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε και από επιδημιολογικές έρευνες που έδειξαν αυξημένη συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων λυκοπένιου στον ορό, με τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του προστάτη.

Η ισχυρή ανασταλτική επίδραση του λυκοπένιου στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο από νέες μελέτες.

Βρέθηκε, ότι το λυκοπένιο παρεμποδίζει τη μετατροπή των μεταλλαξιογόνων συστατικών των τροφίμων σε ετεροκυκλικές αμίνες και ταυτόχρονα εμφανίζει ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά.

Εκτός από τον καρκίνο του προστάτη το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του στομάχου, του ορθου και του μαστού.

Μάλιστα, η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας λυκοπένιου φαίνεται ότι μειώνει το συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά περίπου 40%.









Στον αντίποδα, χαμηλά επίπεδα λυκοπένιου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης.

Για παράδειγμα, οι καπνιστές έχουν χαμηλά επίπεδα λυκοπένιου, λόγω υψηλού οξειδωτικού στρες και ταυτόχρονα εμφανίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.

Καρδιαγγειακές παθήσεις:

Προσφέρει επίσης προστασία κατά της οξείδωσης των LDL και προστατεύει τις αρτηρίες από το σχηµατισμό πλάκας.

Μια πρόσφατη Ευρωπαϊκή μελέτη συνέκρινε τα επίπεδα του λυκοπενίου ανδρών που είχαν μόλις υποστεί την πρώτη τους καρδιακή προσβολή, με αυτά υγιών εθελοντών.

Οι άνδρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα λυκοπένιου είχαν μισές πιθανότητες να υποστούν έµφραγµα σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερα.






Γαστρίτιδα: 

Πρόσφατα έγινε λόγος για την προστατευτική επίδραση του λυκοπένιου στην οξεία γαστρίτιδα, σε πειραματόζωα, όταν χορηγείται σε ημερήσια δόση 0.2 mg/kg βάρους.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι σε υψηλότερες ή χαμηλότερες δόσεις μειώνονται σημαντικά οι γαστρο προστατευτικές ιδιότητες του.

Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα με λυκοπένιο

Έρευνες για το λυκοπένιο δείχνουν ότι ασκεί θετική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μια μελέτη, όσες γυναίκες έτρωγαν τοματοπολτό καθημερινά, για είκοσι μία ημέρες, είχαν υψηλότερα επίπεδα λυκοπένιου στο αίµα, από αυτές που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς ντοµάτες.

Τα λευκά αιµοσφαίρια αυτών που έτρωγαν ντοµάτες ήταν πολύ ανθεκτικότερα στις οξειδωτικές βλάβες — κατά 33 έως 42%.

Το λυκοπένιο στη ντομάτα και τα προϊόντα της.Το προσλαμβανόμενο μέσω της τροφής λυκοπένιο είναι περισσότερο πολύτιμο αν έχει υποστεί επεξεργασία.

Πρόσφατη μελέτη για τη σταθερότητα και τη βιοδια θεσιμότητα του λυκοπένιου, έδειξε ότι παρέμειναν αμετάβλητες κατά την κατεργασία της ντομάτας, για την παρασκευή χυμού ή πολτού, αλλά και κατά την αποθήκευση τουλάχιστον για 12 μήνες, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ο χυμός της σε μαγειρικές θερμοκρασίες, παρουσία ελαιολάδου θεωρείται σημαντικής διατροφικής αξίας, ενώ η ανθρώπινη υγεία ωφελείται περισσότερο όταν το λυκοπένιο προέρχεται από διαιτητικές πηγές, οπότε απορροφάται ευκολότερα.







Μαγειρεμένες ντομάτες με ελαιόλαδο, βόμβα λυκοπενίου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας σημειώνεται ότι τα στοιχεία τόσο από εργαστηριακά πειράματα όσο και από επιδημιολογικές έρευνες στην  Μεσογειο, αποδεικνύουν το χαμηλότερο κίνδυνο που συνδέει τη διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και μαγειρεµένες ντομάτες με ελαιόλαδο, με χρόνιες παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος και μορφές καρκίνου  μαστού, στομάχου, ουροδόχου κύστεως – προστάτη, παχέως εντέρου, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Τα λιπίδια ορού, καθώς και η οξείδωση των LDL, μειώνονται σημαντικά, μετά την κατανάλωση παραγώγων ντομάτας που περιέχουν λυκοπένιο.

Οι συστάσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, δεν θα μπορούσαν παρά να προτείνουν αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και μαγειρεμένων ντοματών με ελαιόλαδο.

Το λυκοπένιο, όπως και η β-καροτίνη, απορροφάται καλύτερα σε συνδυασµό με διατροφικό λίπος π.χ. ελαιόλαδο, σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απελευθερώνεται ευκολότερα από τη ντομάτα.

Για το λόγο αυτό η καλύτερη πηγή λυκοπένιου είναι η μαγειρεμένη ντομάτα και φυσικά η σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο.






Ενώ είναι αυτονόητο ότι ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του λυκοπένιου και του ελαιολάδου, όπου από μόνο του αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική τροφή για την ανθρώπινη υγεία, αποδίδει ένα πραγματικό κοκτέιλ ευεξίας, αντιγήρανσης και μακροβιότητας. 


Χαιρετε









ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ..ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

 

















Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να μετασταθεί στον εγκέφαλο, στον άλλο πνεύμονα, σε άλλες εστίες του ίδιου πνεύμονα, στα επινεφρίδια, στα οστά, στους λεμφαδένες και στο συκώτι.

Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών, ενώ τα τελευταία χρόνια το ηλικιακό φάσμα έχει δυστυχώς μεγαλώσει και παρατηρείται πλέον ακόμη και από την ηλικία των 40 ετών.Τη διάρκεια ζωής του ασθενούς την καθορίζει το στάδιο που έχει προχωρήσει ο καρκίνος. 






Αν το προλάβει κάποιος στα αρχικά στάδια μπορεί ακόμη και να ιαθεί, ενώ σε προχωρημένο στάδιο συνήθως εξελίσσεται μέσα σε 2 χρόνια. Όσο πιο αρχικό είναι το στάδιο διάγνωσης τόσο μεγαλύτερο θα είναι το προσδόκιμο ζωής.







Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου, από το αν έχει γίνει μετάσταση, από τις παρενέργειες, από την ηλικία του ασθενή και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Σε γενικές γραμμές οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν στα αρχικά στάδια χειρουργείο. Το χειρουργείο περιλαμβάνει πνευμονεκτομή και λοβεκτομή. Συνήθως γίνεται και χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή συνδυασμός των δύο αναλόγως του σταδίου.

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι στοχευμένες και καθορίζονται βάσει της γενετικής διαταραχής του τύπου του καρκίνου που έχει ο κάθε ασθενής. 

Αυτού του είδους οι θεραπείες αναστέλλουν το μηχανισμό δράσης του εκάστοτε κυττάρου. 

Στην περίπτωση του αδενοκαρκινώματος εξετάζεται αν ο όγκος φέρει κάποιες γενετικές μεταλλάξεις, στις οποίες θα στοχεύσουν τα ειδικά φάρμακα.

Επίσης, η ανοσοθεραπεία είναι άλλη μια σύγχρονη μέθοδος θεραπείας που είναι πολύ διαδεδομένη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και τα αποτελέσματά της επιτυγχάνονται με πιο φυσικό τρόπο.

Στην ανοσοθεραπεία τα φάρμακα χρησιμοποιούν το ίδιο το αμυντικό σύστημα του σώματος για να “επιτεθούν” στα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές βρίσκονται συνεχώς σε αναζήτηση νέων θεραπειών και τρόπων να επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. 

Μελετώνται συνδυασμοί χημειοθεραπείας, νέων μορφών ακτινοθεραπείας και ανοσοθεραπείας. 

Κλεινοντας επανεχομαστε στο γνωστο :

 Προληψη πανω απ ολα. 

Χαιρετε.






Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

ΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ

 













Ενας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εφαρμόζεται εδώ κι ένα χρόνο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, "φρενάρει" την φλεγμωνώδη αντίδραση σε ασθενείς με μέτρια ή βαριά νόσηση από COVID-19 και μειώνει εντυπωσιακά τα ποσοστά διασωλήνωσης και θανάτου. Για εναν αλλον αλγοριθμο, ειχαμε μιλησει πριν αρκετο καιρο, αν θυμασθε, αυτον του κορονοϊου.

 

 

Ο αλγόριθμος «Λάρισα» που μειώνει διασωληνώσεις και θανάτους

 

 

Το "Larissa COVID-19 treatment algorithm" παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθολογίας, από τον καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής το Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, Γιώργο Νταλέκο . 

Η επιστημονική εργασία έγινε επίσημα δεκτή για πλήρη δημοσίευση στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό περιοδικό της Παθολογίας "European Journal of Internal Medicine", που είναι και το επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εσωτερικής Ιατρικής

European Federation of Internal Medicine.

Η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας έχει εμπειρία άνω των 15 ετών στην εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις, μέσω ενός αλγόριθμου, που λαμβάνει υπόψη του πολλούς παράγοντες, όπως την ποσότητα φερριτίνης στο αίμα. 

Η προσαρμογή του ίδιου μοντέλου στο οξύ αναπνευστικό σύνδρομο από SARS-CoV-2 αποτέλεσε το αντικείμενο της εργασίας από το Μάρτιο του 2020, στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.









Ο αλγόριθμος βασίζεται, μεταξύ άλλων σε ορισμένους δείκτες στο αίμα των ασθενών, και κυρίως της φερριτίνης. 

Ανάλογα με την τιμή της, ακολουθείται ο ένας ή ο άλλος δρόμος ανοσοπαρέμβασης, με συνδυαστικές θεραπείες και σε κατάλληλη δοσολογία, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσησης, την κλινική εικόνα, αλλά και το προφίλ του κάθε ασθενή

 (σωματικό βάρος, υποκείμενα νοσήματα).

Η μοντέρνα ιατρική στηρίζεται στην χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου, την κατάλληλη ώρα, στον κατάλληλο άνθρωπο με την κατάλληλη δοσολογία και στους κατάλληλους συνδυασμούς συμφωνα με τον κ. Νταλέκο. Ετσι αξιοποιώντας εμπειρία πολλών ετών στην κλινική ανοσολογία, επιχειρήσαμε με τους κατάλληλους συνδυασμούς φαρμάκων, εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή, να ¨κλεισουμε¨ αυτή τη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλεί ο ιός στον οργανισμό του ασθενούς και καταστρέφει πολλά άλλα όργανα, εκτός από τους πνεύμονες.

 

Στα συμπεράσματα της εργασίας αναφέρεται ότι η έγκαιρη χορήγηση εξατομικευμένων συνδυασμών ανοσορρυθμιστικών παραγόντων μπορεί να σώσει τη ζωή σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19. Μια άμεση επέμβαση ,όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την αποφυγή ανάπτυξης συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και τη βελτίωση της επιβίωσης.

Η χρήση της βέλτιστης παρέμβασης σε αυτούς τους ασθενείς και ιδιαίτερα σε αυτούς με σοβαρή νόσο, με τη χορήγηση του σωστού φαρμάκου στον σωστό ασθενή την κατάλληλη στιγμή παραμένει η απάντηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων  σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της εργασίας.

Δεν μενει παρα να περιμενουμε.

Χαιρετε

 

Πηγη





ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

 




Λεει η Μαρινα, μια συμπαθητικη 35ρα, που φλερταρει το ραφι, μια κι ο ενας της μυριζει, κι ο αλλος ειναι κοντος, τωρα με την επιδημια, εχω ταραχθει ιδιαιτερως και φοβαμαι πως δεν παω καλα, τί εξετασεις να κανω, ετσι για να ηρεμησω τον λογισμο μου. 

Της συνεστησα να παρει τον γιατρο να της στειλει μια συνταγη με τις παρακατω εξετασεις.

Γενικη Αιματος

Ομοκυστεϊνη

Λευκωματινες Σφαιρινες

Αμυλαση Λιπαση

Ινωδογονο

Ινσουλινη

C,R,P.

F.Tsh, T4f, Pth

Cu

Dhea-S

Ldh

Κρεατινινη

γ-Gt

25-Υδροξυ-Βιταμινη D

Φυλικο , Β12, Μαγνησιο. 


Χαιρετε








Η ΜΕΛΙΣΣΑ

 





Συνήθως δέν δίνουμε σημασία στά μικρά ἔντομα, τά ὁποῖα, ὅμως, παίζουν ἕναν σημαντικό ρόλο στήν φύση καί τήν ζωή μας. 

Ἀκόμη καί τά μικρόβια. Μάλιστα, σήμερα ἀναπτύσσονται πολλοί κλάδοι τῆς Γενετικῆς, μεταξύ τῶν ὁποίων εἶναι ἡ 

Μετα-γονιδιωματική, ἡ ὁποία προσπαθεῖ νά μελετήση καί νά καταγράψη τό γονιδίωμα τῶν μικροβίων, καί αὐτό εἶναι πρόκληση τῆς Βιολογίας.

Γνωρίζουμε ὅτι τά μικρόβια ἀποτελοῦν τό μεγαλύτερο τμῆμα ἐμβίων ὄντων, ἀποτελοῦν τό 99% περίπου τῶν ζωντανῶν ὀργανισμῶν σέ ὁρισμένα περιβάλλοντα, καί ἀποτελοῦν τό κύριο μέρος τῆς ποικιλομορφίας τῆς ζωῆς στόν πλανήτη, καί χωρίς αὐτά ἡ ζωή θά ἦταν ἀνέφικτη.

Ἐάν αὐτό γίνεται μέ τά μικρόβια, πολύ περισσότερο μέ τήν μέλισσα πού εἶναι τό πιό σπουδαῖο ἔντομο γιά τόν ἄνθρωπο καί τήν γῆ. Θεωρεῖται ἀπό τούς πιό παλαιούς κατοίκους τῆς γῆς, δηλαδή ζῆ τό λιγότερο 15 ἑκατομμύρια χρόνια.

Ἡ μέλισσα εἶναι χρήσιμο ἔντομο γιά μᾶς. 








Ὁ ἅγιος Παΐσιος ἔλεγε ὅτι ζῆ λίγο χρόνο καί δείχνει τήν ἀγάπη της στόν Θεό καί τούς ἀνθρώπους. Δηλαδή κατασκευάζει τήν κηρύθρα ἀπό τήν ὁποία γίνεται τό κερί πού καίγεται καί φωτίζει μπροστά στήν εἰκόνα, ἀλλά καί παράγει τό μέλι πού γλυκαίνει τούς ἀνθρώπους. Ὅμως, κάνει καί ἄλλα πολύ σημαντικά ἔργα.

Ὁ Νίκος Κατσαρός, πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ Ἑνιαῖος Φορέας Ἐλέγχου Τροφίμων καί διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικῆς New York College, γράφει γιά τίς ὠφέλειες τῆς μέλισσας:

Τά 2/3 τῆς παγκόσμιας παραγωγῆς τροφῆς ἐξαρτῶνται ἀπό τίς μέλισσες.

Ἀπό τά 100 εἴδη καλλιεργειῶν, τά ὁποῖα παράγουν τό 90% τῆς παγκόσμιας τροφῆς, 71 ἐπικονιάζονται ἀπό τίς μέλισσες. Στήν Εὐρώπη μόνο, πάνω ἀπό 4.000 εἴδη λαχανικῶν μεγαλώνουν χάρη στήν ἀκούραστη δουλειά τῶν μελισσῶν.Οἱ μέλισσες εἶναι σημαντικές γιά τή διατήρηση τῆς οἰκολογικῆς ἰσορροπίας καί τῆς βιοποικιλότητας καί βοηθοῦν στή μείωση τῆς ρύπανσης. Ἐπίσης ἀποτελοῦν προάγγελους ἐπερχόμενων περιβαλλοντικῶν κινδύνων καί εἶναι δεῖκτες γιά τήν ὑγεία ἑνός οἰκοσυστήματος.

Ὅμως οἱ μέλισσες γιά νά ἐπιβιώσουν χρειάζονται ποικιλία ἀνθοφόρων φυτῶν. Ἡ μέλισσα εἶναι ὁ ἐγγυητής τῆς βιοποικιλότητας στόν πλανήτη.

Ἐάν ἡ μέλισσα ἕνα τόσο μικρό ἔντομο κάνει ἕνα μεγάλο ἔργο, τί μποροῦμε νά ποῦμε γιά τόν ἄνθρωπο.

Ὁ Μέγας Βασίλειος στίς ὁμιλίες του στήν «Ἑξαήμερο», μεταξύ τῶν ἄλλων, ἀναφέρεται καί στήν μέλισσα. Γράφει: 

«Μίμησον τήν ἰδιορρυθμία τῆς μέλισσας, πού χωρίς νά βλάπτη κανένα καί χωρίς νά καταστρέφη ξένο καρπό, κατασκευάζει τίς κηρύθρες. Καί τό μέν κερί συλλέγει ἀπό τά ἄνθη φανερῶς, τό δέ μέλι, ἀφοῦ ἀποσπάση μέ τό στόμα της τό ὑγρό πού ἐνυπάρχει στά ἄνθη ὡς δρόσος, τό χύνει στίς κοιλότητες τῶν κηρυθρῶν. Γι’ αὐτό καί στήν ἀρχή εἶναι πολύ ρευστό· ὡριμάζει ἔπειτα μέ τό πέρασμα τοῦ καιροῦ καί ἐπανέρχεται στήν δική του πυκτότητα καί γλυκύτητα. Καί συλλέγει τήν τροφή μέ τέτοια ἐργατικότητα... φιλοτεχνεῖ δέ τίς ἀποθῆκες τοῦ μέλιτος μέ τέτοια σοφία.


Νά μιμηθοῦμε τήν μέλισσα στήν ἐργατικότητά της, ἀλλά καί τήν ἀγάπη της στόν Θεό (μέ τό κερί) καί τούς ἀνθρώπους (μέ τό μέλι).

Ν. Ι.




https://www.parembasis.gr/index.php/el/menu-teyxos-295/6757-2021-295-07


Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΙΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΞΑΝΑ Η5Ν1

 




Δεν προλαβαμε να ανασανουμε απ τον κορονοϊο, και στην ευρωπη αρχισαν οι ανησυχιες για επανεμφανιση του εξαιρετικα θανατηφορου ιου Η5Ν1 που προερχεται απο τα αγρια πτηνα.

Τα γράμματα "H" και "N" υποδηλώνουν δύο γλυκοπρωτεΐνες, μας λεει η  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%8C%CF%82_%CE%B3%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%B7%CF%82_A

που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού

Το "H" αντισtοιχεί στη Hemagglutinin ενώ το "N" στη Neuraminidase  Οι αριθμοί χ και ψ υποδηλώνουν τον υπο-τύπο αυτών των πρωτεϊνών, π.χ. H1N1 είναι το στέλεχος του ιού της γρίπης Α που έχει στην επιφάνειά του την αιμαγλουτινίνη τύπου 1 και την νευραμινιδάση τύπου 1.

Οι H1-H3 και N1-N2 συναντώνται συχνότερα στα στελέχη του ιού που προσβάλουν ανθρώπους   . 

Αντισώματα εναντίον της αιμαγλουτινίνης προσφέρουν ανοσία εξουδετερώνοντας τον ιό   ενώ εκείνα εναντίον της νευραμινιδάσης περιορίζουν την μετάδοση του ιού από το ένα κύτταρο στο άλλο. Οψομεθα.



Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ..

 












Ολοι παρακολουθησαμε αυτους που μπορεσαν να βγουν¨νικητες¨απ την δοκιμασια της Covid-19. Απο το σημειο αυτο κι επειτα, δεν ειχαμε νεωτερα απ την πορεια αποκαταστασης της υγειας τους, παρα μονον αν επροκειτο για καποιες διασημοτητες. 

Τωρα ερχεται μια διακριτικη αναφορα στους Times , για εναν μικρό αριθμό αποθεραπευμένων ασθενών της Covid-19 , οι οποιοι αναφέρουν  συμπτώματα ψύχωσης, με παραισθήσεις και μανία καταδίωξης.

Μερικά από τα συμπτώματα , όπως αϋπνία, εμμονές, διαρκή καχυποψία και ψυχική κατάρρευση, οδήγησαν ορισμένους σε ψυχιατρικές κλινικές.

Ο ιατρικός κόσμος εκτιμά ότι τα συμπτώματα αυτά αποτελούν έκφραση των ¨εγκεφαλικών βλαβών¨ που προκαλεί ο κορωνοϊός, μαζί με σύγχυση, απώλεια μνήμης και άλλα νευρολογικά προβλήματα.







Η ψύχωση μπορεί να οφείλεται σε αντίδραση του ανοσου, σε αγγειακά προβλήματα ή σε οίδημα που προκαλεί η εξέλιξη της νόσου.

Παρότι τέτοια κρούσματα είναι ελάχιστα, η εμφάνισή τους έχει καταγραφεί σε κάθε σημείο του κόσμου.

 

Πολλές πτυχές της Covid-19 παραμένουν μυστηριώδεις. Κάποιοι ασθενείς νιώθουν την ανάγκη να βλάψουν άλλους ανθρώπους ή τον εαυτό τους. Αλλοι χρειάζονται μήνες νοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ ορισμένοι υποτροπιάζουν.

Το ενδιαφέρον των ψυχιάτρων προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς που νόσησαν από Covid-19, συνειδητοποιούν ότι εμφανίζουν συμπτώματα ψυχικής νόσου, πράγμα που δεν ισχύει σε ασθενείς που πάσχουν από κλινικά επιβεβαιωμένες ψυχώσεις.

Μετά τη δημοσίευση άρθρου στους Times για το θέμα αυτό τον Δεκέμβριο, πολλοί ασθενείς επικοινώνησαν με την εφημερίδα για να περιγράψουν την εμπειρία τους. 

Ενας από αυτούς διηγήθηκε ότι αφού αποθεραπεύθηκε, άρχισε να έχει ηχητικές παραισθήσεις. 

¨Πεταγόμουν τη νύχτα από το κρεβάτι, γιατί νόμιζα ότι κάποιος μιλούσε έξω από το παράθυρο¨, λέει.

Δεν μπορούσα να ελέγξω τον εαυτό μου. Νόμιζα ότι οι ασύρματοι της αστυνομίας μιλούσαν για μένα. Ημουν σίγουρος ότι τα έχω χαμένα. Ζητούσα από τη γυναίκα μου να απενεργοποιεί το τηλέφωνο, γιατί ήμουν σίγουρος ότι μας παρακολουθούσαν, αναφέρει.








Οι ιατροί που τον εξέτασαν δεν διαπίστωσαν κάποιο νευρολογικό πρόβλημα, δίνοντάς του εξιτήριο και συνταγή για υπνωτικά χάπια. Τελικά, χάρη σε κάποιο γνωστό, βρήκε θέση σε ψυχιατρική μονάδα νοσοκομείου στο Σιάτλ. Με εντατική ψυχοθεραπεία και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τα ψυχωτικά επεισόδια υποχώρησαν σταδιακά, χωρίς ωστόσο να εξαφανισθούν τελείως. 

Η παράνοια έχει φύγει κατά 90%.

Η οσμή μου έχει αρχίσει να επανέρχεται και αυτή. Ελπίζω ότι όλα αυτά αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια. 

Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πρέπει να λαμβάνω αντιψυχωτικά φάρμακα και πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στη δουλειά μου, αναρωτιέται. 








Πηγη Καθημερινη


Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΟΥΝ

 





Ξερουμε πλεον  ότι το στομάχι μας 

έχει δικό του μυαλό.

Είναι γεμάτο νευρώνες που 

ρυθμίζουν την πέψη,τη φλεγμονή    

και μια σειρά από βιολογικές 

διαδικασίες. που διαδραματίζουν 

σημαντικο ρολο  στο ανοσοποιητικό 

σύστημα.


Οι νευρώνες απελευθερώνουν 

νευροδιαβιβαστές, ακριβως  όπως ο 

εγκέφαλος,  για να επικοινωνήσουν 

με τα ανοσοκύτταρά μας .











Πανω από 3 εκατομμύρια 

Αμερικανοί πασχουν απο  

φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου 

όπως ειναι η Νοσος Crohn's, 

με μιαν ανεξέλεγκτη ανοσοαπόκριση 

χωρις οι ακριβείς αιτίες να είναι 

πλήρως κατανοητές. 


Είναι προοδευτικές, συχνά δια βίου 

παθήσεις χωρίς γνωστή μεχρι τωρα 

θεραπεία.

Εκατοντάδες λεμφαδένες σε όλο το 

σώμα φιλτράρουν μικρόβια και 

βοηθούν στην καταπολέμηση των 

λοιμώξεων. 

Οι λεμφαδενες αυτοι είναι 

εξοπλισμενοι με νευρώνες που 

στέλνουν σήματα για τη ρύθμιση της 

ανοσολογικής απόκρισης. 







Γνωριζουμε οτι υπαρχει μια  

αλληλεπίδραση μεταξύ του εντέρου 

και του εγκεφάλου. Οι ιοί στο έντερο 

μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή 

και τη γενική υγεία.

Υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε 

για την επικοινωνία μεταξύ του 

νευρικού και του ανοσοποιητικού 

συστήματος,αφου δεν γνωριζουμε 

ακομα πολυ καλά το πώς 

λειτουργούν αυτοί οι νευρώνες.



Οψομεθα.







Πηγή:

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΛΑΤΙ..ΠΟΛΥΤΙΜΟ ..ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ

  Τις προηγούμενες χιλιετίες, το βασικό συντηρητικό των τροφίμων ήταν το αλάτι, γι’ αυτό και ήταν πολύτιμο.  Τόσο πολύτιμο που μέχρι και σήμ...