Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

ΝΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ..ΝΤΟΜΑΤΑ..ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ..ΚΑΡΚΙΝΟΣ

 













Η ντομάτα είναι ευεργετική λόγω της περιεκτικότητας της σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.Το καθημερινό μας διαιτολόγιο, πρέπει να περιέχει ντομάτα 

Σημαίνουσας αξίας είναι η περιεκτικότητα της σε πολυφαινόλες και ιδιαίτερα σε φλαβόνες και φλαβανόνες.

Επίσης περιέχει σε υψηλές ποσότητες την αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, η οποία εμφανίζει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση ισχυρότερη από τη β-καροτίνη και προφυλάσσει τον οργανισμό από καταστροφές που προκαλούν οι τοξικές ελεύθερες ρίζες.








Λυκοπένιο

Από το σύνολο των καροτινοειδών, το λυκοπένιο είναι αποτελεσματικότερο στην εξουδετέρωση της καταστρεπτικής μονήρους ελεύθερης ρίζας οξυγόνου.

Είναι η φυτοχημική ουσία που προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στις ντομάτες.

Μικρές ποσότητες λυκοπένιου βρίσκονται επίσης στο καρπούζι, στις φράουλες, το πεπόνι και στο γκρέιπφρουτ.

Καλύτερη πηγή λυκοπενίου είναι οι ντομάτες και ειδικότερα  η τριμμένη ντοµάτα με τη μορφή πολτού 

Αρκετές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι μερικά από τα οφέλη που αποδόθηκαν στη β-καροτίνη, απορρέουν στην πραγματικότητα από το λυκοπένιο.

Οι πρώτες αναφορές σύμφωνα µε τις οποίες το λυκοπένιο συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη εμφανίστηκαν το 1995.

Έδειξαν ότι οι άνδρες που τρώνε τουλάχιστον δέκα μερίδες τροφών με βάση τη ντομάτα εβδομαδιαίως, έχουν 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο προστάτη. 

Ακόμα και στην περίπτωση που τελικά αναπτύσσεται καρκίνος του προστάτη, η θεραπεία με λυκοπένιο είναι δυνατόν να μειώσει το μέγεθος των όγκων και να κάνει τον καρκίνο λιγότερο επιθετικό.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε και από επιδημιολογικές έρευνες που έδειξαν αυξημένη συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων λυκοπένιου στον ορό, με τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του προστάτη.

Η ισχυρή ανασταλτική επίδραση του λυκοπένιου στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο από νέες μελέτες.

Βρέθηκε, ότι το λυκοπένιο παρεμποδίζει τη μετατροπή των μεταλλαξιογόνων συστατικών των τροφίμων σε ετεροκυκλικές αμίνες και ταυτόχρονα εμφανίζει ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά.

Εκτός από τον καρκίνο του προστάτη το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του στομάχου, του ορθου και του μαστού.

Μάλιστα, η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας λυκοπένιου φαίνεται ότι μειώνει το συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά περίπου 40%.









Στον αντίποδα, χαμηλά επίπεδα λυκοπένιου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης.

Για παράδειγμα, οι καπνιστές έχουν χαμηλά επίπεδα λυκοπένιου, λόγω υψηλού οξειδωτικού στρες και ταυτόχρονα εμφανίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.

Καρδιαγγειακές παθήσεις:

Προσφέρει επίσης προστασία κατά της οξείδωσης των LDL και προστατεύει τις αρτηρίες από το σχηµατισμό πλάκας.

Μια πρόσφατη Ευρωπαϊκή μελέτη συνέκρινε τα επίπεδα του λυκοπενίου ανδρών που είχαν μόλις υποστεί την πρώτη τους καρδιακή προσβολή, με αυτά υγιών εθελοντών.

Οι άνδρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα λυκοπένιου είχαν μισές πιθανότητες να υποστούν έµφραγµα σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερα.






Γαστρίτιδα: 

Πρόσφατα έγινε λόγος για την προστατευτική επίδραση του λυκοπένιου στην οξεία γαστρίτιδα, σε πειραματόζωα, όταν χορηγείται σε ημερήσια δόση 0.2 mg/kg βάρους.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι σε υψηλότερες ή χαμηλότερες δόσεις μειώνονται σημαντικά οι γαστρο προστατευτικές ιδιότητες του.

Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα με λυκοπένιο

Έρευνες για το λυκοπένιο δείχνουν ότι ασκεί θετική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μια μελέτη, όσες γυναίκες έτρωγαν τοματοπολτό καθημερινά, για είκοσι μία ημέρες, είχαν υψηλότερα επίπεδα λυκοπένιου στο αίµα, από αυτές που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς ντοµάτες.

Τα λευκά αιµοσφαίρια αυτών που έτρωγαν ντοµάτες ήταν πολύ ανθεκτικότερα στις οξειδωτικές βλάβες — κατά 33 έως 42%.

Το λυκοπένιο στη ντομάτα και τα προϊόντα της.Το προσλαμβανόμενο μέσω της τροφής λυκοπένιο είναι περισσότερο πολύτιμο αν έχει υποστεί επεξεργασία.

Πρόσφατη μελέτη για τη σταθερότητα και τη βιοδια θεσιμότητα του λυκοπένιου, έδειξε ότι παρέμειναν αμετάβλητες κατά την κατεργασία της ντομάτας, για την παρασκευή χυμού ή πολτού, αλλά και κατά την αποθήκευση τουλάχιστον για 12 μήνες, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ο χυμός της σε μαγειρικές θερμοκρασίες, παρουσία ελαιολάδου θεωρείται σημαντικής διατροφικής αξίας, ενώ η ανθρώπινη υγεία ωφελείται περισσότερο όταν το λυκοπένιο προέρχεται από διαιτητικές πηγές, οπότε απορροφάται ευκολότερα.







Μαγειρεμένες ντομάτες με ελαιόλαδο, βόμβα λυκοπενίου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας σημειώνεται ότι τα στοιχεία τόσο από εργαστηριακά πειράματα όσο και από επιδημιολογικές έρευνες στην  Μεσογειο, αποδεικνύουν το χαμηλότερο κίνδυνο που συνδέει τη διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και μαγειρεµένες ντομάτες με ελαιόλαδο, με χρόνιες παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος και μορφές καρκίνου  μαστού, στομάχου, ουροδόχου κύστεως – προστάτη, παχέως εντέρου, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Τα λιπίδια ορού, καθώς και η οξείδωση των LDL, μειώνονται σημαντικά, μετά την κατανάλωση παραγώγων ντομάτας που περιέχουν λυκοπένιο.

Οι συστάσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, δεν θα μπορούσαν παρά να προτείνουν αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και μαγειρεμένων ντοματών με ελαιόλαδο.

Το λυκοπένιο, όπως και η β-καροτίνη, απορροφάται καλύτερα σε συνδυασµό με διατροφικό λίπος π.χ. ελαιόλαδο, σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απελευθερώνεται ευκολότερα από τη ντομάτα.

Για το λόγο αυτό η καλύτερη πηγή λυκοπένιου είναι η μαγειρεμένη ντομάτα και φυσικά η σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο.






Ενώ είναι αυτονόητο ότι ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του λυκοπένιου και του ελαιολάδου, όπου από μόνο του αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική τροφή για την ανθρώπινη υγεία, αποδίδει ένα πραγματικό κοκτέιλ ευεξίας, αντιγήρανσης και μακροβιότητας. 


Χαιρετε









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΜΑΓΝΗΣΙΟ..ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ

  Εάν αυξήσουμε τη διατροφική πρόσληψη ενός πολύτιμου μετάλλου, που ρυθμίζει μεταξύ άλλων τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, τα επίπεδα...