Στο Αλτσχαϊμερ, εχουμε την ανάπτυξη αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, που θα μπορούσαν να παρομοιασθούν μετις αθηρωματικές πλάκες του ενδοθηλιου των αρτηριων μας.
Ο ένοχος είναι η φλεγμονή.
Οσοι τρώνε ψάρι,μετά την ηλικία των 65, παρουσιάζουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την νόσο.
Μια δραματική μείωση της παρουσίας του δοκοσο-εξανοϊκου οξέος DHA στον εγκέφαλο των πασχόντων απ την νόσο, πιστοποιει το γεγονος..
Η υψηλή δόση ιχθυελαίου και ο έλεγχος της ινσουλίνης, για την μείωση της φλεγμονής, μπορουν να βάλουν ένα ισχυρό εμπόδιο στην εξέλιξη του Αλτσχάϊμερ.
Αρα...Τρώμε σωστά.
Περιορίζουμε το κόκκινο κρέας .
Το αντικαθιστούμε με στήθος κοτόπουλου
Ψάρι, οτιδήποτε, κάθε μέρα, στον ατμό, όχι στα καρβουνα, ή στο γκρίλ.
Χόρτα, οτιδήποτε χόρτα, σαλάτες απο κάθε λαχανικό .Ελαιόλαδο, εξαιρετικό παρθένο,και λεμόνι, πολύ λεμόνι.
Λίγο κοκκινο κρασί. Και2 κουταλιές της σούπας ιχθυέλαιο.
Αν ξέρατε πόσοι συνάνθρωποί μας υποφέρουν χωρίς καμμιά ελπίδα, και μαζι τους οι οικείοι τους πολύ χειρότερα κι όμως θα μπορούσαν να δοκιμάσουν δεν έχουν να χάσουν.
Nα πουμε δυο λογια μονο για εναν αποκλειστη διαύλων ασβεστίου, ή αλλως ανταγωνιστη ασβεστίου , που εργο του ειναι να παρεμποδίζει την είσοδο ιόντων ασβεστίου από τους διαύλους των κυτταρικών μεμβρανών.
Η δράση αυτή ασκείται κυρίως στον καρδιακό μυ και τις λείες μυϊκές ίνες των αγγείων.
Η Μανιδιπίνη είναι ένας καλος εκλεκτικός αναστολέας διαύλων ασβεστίου με κύρια αγγειακή , και αντιυπερτασική δράση και φαρμακοδυναμικές ιδιότητες ευνοϊκές για τη νεφρική λειτουργία.
Στον καρδιακό μυ προκαλει ελάττωση της συσπαστικότητας.
Στα αγγεία προκαλεί ελάττωση του μυϊκού τόνου και αγγειοδιαστολή τόσο στα περιφερικά όσο και στα στεφανιαία αγγεία.
Ο γιατρος θα μας συμβουλευσει για τη σωστη χρηση της.
Πρωτη μας σκεψη το κλιματιστικό, ένα ντους με κρύο νερό,και άφθονο καθαρο νερο.
Προσεχουμε το ζεστό, ξηρό δέρμα χωρίς εφίδρωση. Τον γρήγορο σφυγμό, πυρετό.. πονοκέφαλο με..παλμούς..
Σεις τωρα που..Ασκείστε τακτικά , ή σας αρεσει η ρακετα στην αμμουδια,
Μην διακόψετε ουτε στιγμήτο πρόγραμμα άσκησης σας,πολλά από τα βασικά οφέλη χάνονται σε μερικες εβδομάδες από τη διακοπή της άσκησης.
Απλά θα πρέπει να γνωριζετε πως να παραμενετε ασφαλείς όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει
Κανόνας..
Δεν μπορούμε να αγνοούμε τη ζέστη γιατί αυτό , συνηθως μας οδηγεί σε θερμική καταπόνηση,ή θερμοπληξία .
Εχουμε μιλήσει πολλες φορές για την..Ενυδάτωση..και πόσο σημαντική είναι η ισορροπία νατριου-νερού στον οργανισμό μας, με την καταναλωση καθαρού νερού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σωματική δραστηριότητα.
https://kosmaser.wordpress.com/2016/06/23/
Ας μαθουμε να Ασκούμεθα εξυπνότερα, όχι σκληρότερα…στις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, νωρίς το πρωί ή νωρίς το βράδυ
Οχι υψηλη ένταση και τη διάρκεια της άσκησης οταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες ή υψηλη σχετική υγρασία.
https://kosmaser.wordpress.com/2016/07/13/
Συνεχης ενυδατωση.Όταν η ζέστη γίνεται αφόρητη, ό,τι και να κάνουμε σε κλιματιζόμενους χώρους.Αφήνουμε το σώμα μας να προσαρμοστεί στη ζέστη μέσα από σταδιακή επαναλαμβανόμενη ημερήσια έκθεση,διαδικασία που ονομάζεται εγκλιματισμός, και συνήθως συμβαίνει σε 8 ως 14 ημέρες.
Κατάλληλο..ντυσιμο. Ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα Θυμηθείτε, δεν είναι η εφίδρωση που δροσίζει το σώμα αλλά η εξάτμιση του ιδρώτα στην ατμόσφαιρα…
Φέρτε στο νού σας τους άραβες με τις κελεμπίες..κατι ξέρουν περισσότερο απο ζέστη..
Προσοχή οι έχοντες προβλήματα με την καρδιά τους Ο γιατρός μας δίνει το Ο.Κ. για ασκηση.
Ορισμένα φάρμακα, όπως
Β-Αποκλειστές, Αναστολείς ΜΕΑ, Αναστολείς Διαύλων Ασβεστίου Και Τα Διουρητικά,
μπορούν να επιτείνουν την αντίδραση του οργανισμού στη ζέστη.
Δεν σταματουμε ομως επ ουδενί, να τα παίρνουμε.
Οι άνω των 70 ετών, συνηθως δεν παίρνουνε είδηση ότι διψάνε.. κι οταν τριγυρίζουν, δεν πινουν νερό, νομιζοντας οτι δεν το χρειάζονται.
Ετσι λοιπόν έχουμε πάντα ένα μπουκάλι με καθαρό νερό και πίνουμε απο λίγο καθε φορά.
Σημερα ¨μαθαμε¨σημερα, για το τι σημαινει άσκηση σε θερμό και υγρό περιβάλλον, και οτι μπορεί να οδηγήσει σε θερμική καταπόνηση,και στη χειρότερη περιπτωση σε θερμοπληξία .
Εσεις τωρα ξέρετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια του κινδύνου , κι ετσι να λαμβανετε τα μέτρα σας..
Το ξανθέλασμα είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα κατά το οποίο δημιουργούνται επίπεδες κίτρινες πλάκες στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο, συνήθως προς τη μύτη.
Τα ξανθελάσματα είναι πιο συνηθισμένα στις ηλικίες 40-60 ετών, και οφείλονται σε εναποθεση χοληστερόλης κάτω από το δέρμα . Εμφανίζονται σαν κίτρινες κηλίδες στην επιφάνεια του δέρματος, με σαφή όρια.
Τα ξανθελάσματα δεν παρουσιάζουν φαγούρα ή πόνο., κι απλα αφορουν την αισθητική
Το 50 % αυτων σχετίζονται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Η πρώτη κίνηση όταν εμφανιστούν είναι να ελέγξει κανείς τα λιπιδια του.
Είναι πιο συχνά στους μεσογειακούς και στους ασιατικούς λαούς.
Αν και δεν προκαλούν πόνο, ούτε απειλούν την όραση, πολλοί επιλέγουν να τα αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους.
Ωστόσο, στο περίπου 40% των περιπτώσεων, υποτροπιάζουν.
Ενώ τα ξανθελάσματα αφορούν άνδρες και γυναίκες, φαίνεται ότι οι γυναίκες εμφανίζουν ξανθελάσματα σε υψηλότερο ποσοστό.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, όσοι αναπτύσσουν ξανθελάσματα διατρέχουν έως 12% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μέσα στην επόμενη 10ετία.
Το ξανθέλασμα είναι καλύτερος δείκτης εμφράγματος και καρδιοπάθειας στις γυναίκες και σε όσους έχουν ηλικία κάτω των 55 ετών.
Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων αποδίδεται στο ότι οι γυναίκες ούτως ή άλλως διατρέχουν πριν την κλιμακτήριο μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος απ' ό,τι οι άντρες,
Εάν η θεραπεία των ξανθελασμάτων δεν ανταποκρίνεται σε αγωγή μείωσης λιπιδίων, άλλοι τρόποι αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνουν:•
Σε νεκροψιες που εγιναν στους εγκέφαλους ανθρώπων που κατεληξαν από το COVID-19 παρατηρηθηκαν ομοιοτητες αντιστοιχες με εκεινων που πέθαναν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, παρουσιάζοντας φλεγμονή και διαταραγμένο κύκλωμα.
"Οι εγκέφαλοι των ασθενών που πέθαναν από σοβαρό COVID-19 εμφάνισαν εντονους μοριακούς δείκτες φλεγμονής, παρόλο που δεν είχαν αναφερθεί σ αυτους κλινικά συμπτώματα νευρολογικής δυσλειτουργίας", δηλωνει ο Tony Wyss-Coray, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Η ομάδα του ανέλυσε τον εγκεφαλικό ιστό από οκτώ άτομα που πέθαναν από COVID-19 και 14 άτομα που πέθαναν από άλλες αιτίες.
Περίπου το ένα τρίτο των νοσοκομειακών ασθενών COVID-19 αναφέρουν νευρολογικά συμπτώματα όπως ασαφή σκέψη, ξεχασμό, δυσκολία συγκέντρωσης και κατάθλιψη, σημείωσε ο Wyss-Coray.
Αυτά τα προβλήματα μπορούν να παραμείνουν ως μέρος αυτού που ονομάζεται «μακρύ COVID-19, μια παρατεταμένη κατάσταση που μερικές φορές επηρεάζει τους ασθενείς μετά την ανάρρωση από την αρχική λοίμωξη.
Ενώ υπήρχε σημαντική φλεγμονή στους εγκεφάλους των νεκρών ασθενών μεCOVID-19, ο εγκεφαλικός ιστός τους δεν είχε σημάδια SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τοCOVID-19
Ο Wyss-Coray επεσήμανε ότι οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με το εάν ο ιός υπάρχει στον εγκέφαλο των ασθενών COVID-19.
"Χρησιμοποιήσαμε τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποίησαν - όπως και άλλα, πιο οριστικά - και πραγματικά αναζητήσαμε την παρουσία του ιού", είπε σε δελτίο τύπου του Στάνφορντ.
"Και δεν μπορούσαμε να το βρούμε."
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου στο περιοδικό Nature .
Η ιογενής λοίμωξη φαίνεται να προκαλεί φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε όλο το σώμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη σηματοδότηση σε όλο το φραγμό αίματος-εγκεφάλου , το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να σταματήσει τη νευροφλεγμονή στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Wyss-Coray.
"Είναι πιθανό ότι πολλοί ασθενείς με COVID-19 ειδικά εκείνοι που αναφέρουν ή παρουσιάζουν νευρολογικά προβλήματα ή εκείνοι που νοσηλεύονται, έχουν αυτούς τους νευροφλεγμονώδεις δείκτες που είδαμε στους ανθρώπους που είδαμε που πέθαναν από την ασθένεια", πρόσθεσε.
"Τα ευρήματά μας μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση της ομίχλης του εγκεφάλου, της κόπωσης και άλλων νευρολογικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων της μακράς COVID-19", κατέληξε ο Wyss-Coray.