Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

COVID-19 ..ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

 












Σε νεκροψιες που εγιναν στους εγκέφαλους ανθρώπων που κατεληξαν από το COVID-19 παρατηρηθηκαν ομοιοτητες αντιστοιχες με εκεινων που πέθαναν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως  Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, παρουσιάζοντας φλεγμονή και διαταραγμένο κύκλωμα.

"Οι εγκέφαλοι των ασθενών που πέθαναν από σοβαρό COVID-19 εμφάνισαν εντονους μοριακούς δείκτες φλεγμονής, παρόλο που δεν είχαν αναφερθεί σ αυτους κλινικά συμπτώματα νευρολογικής δυσλειτουργίας", δηλωνει ο Tony Wyss-Coray, καθηγητής νευρολογίας  στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.





Η ομάδα του ανέλυσε τον εγκεφαλικό ιστό από οκτώ άτομα που πέθαναν από COVID-19 και 14 άτομα που πέθαναν από άλλες αιτίες.

Περίπου το ένα τρίτο των νοσοκομειακών ασθενών COVID-19 αναφέρουν  όπως ασαφή σκέψη, ξεχασμό, δυσκολία συγκέντρωσης και κατάθλιψη, σημείωσε ο Wyss-Coray.

Αυτά τα προβλήματα μπορούν να παραμείνουν ως μέρος αυτού που ονομάζεται «μακρύ COVID-19, μια παρατεταμένη κατάσταση που μερικές φορές επηρεάζει τους ασθενείς μετά την ανάρρωση από την αρχική λοίμωξη.






Ενώ υπήρχε σημαντική φλεγμονή στους εγκεφάλους των νεκρών ασθενών με COVID-19, ο  τους δεν είχε σημάδια SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19

Ο Wyss-Coray επεσήμανε ότι οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με το εάν ο ιός υπάρχει στον εγκέφαλο των ασθενών  COVID-19.

"Χρησιμοποιήσαμε τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποίησαν - όπως και άλλα, πιο οριστικά - και πραγματικά αναζητήσαμε την παρουσία του ιού", είπε σε δελτίο τύπου του Στάνφορντ. 

"Και δεν μπορούσαμε να το βρούμε."

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου στο περιοδικό Nature .





Η ιογενής λοίμωξη φαίνεται να προκαλεί  σε όλο το σώμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη σηματοδότηση σε όλο το  , το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να σταματήσει τη νευροφλεγμονή στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Wyss-Coray.

"Είναι πιθανό ότι πολλοί ασθενείς με  COVID-19 ειδικά εκείνοι που αναφέρουν ή παρουσιάζουν νευρολογικά προβλήματα ή εκείνοι που νοσηλεύονται, έχουν αυτούς τους νευροφλεγμονώδεις δείκτες που είδαμε στους ανθρώπους που είδαμε που πέθαναν από την ασθένεια", πρόσθεσε.

"Τα ευρήματά μας μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση της ομίχλης του εγκεφάλου, της κόπωσης και άλλων νευρολογικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων της μακράς  COVID-19", κατέληξε ο Wyss-Coray.

Πηγη 

https://medicalxpress.com/news/2021-06-autopsy-covid-brain.html?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΣΗΜΑΔΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ

  Ανασκόπηση του 2022 για το   Alzheimer   & Anoia περιγράφει   οκτώ πρώιμα σημάδια άνοιας   που μπορούν να γίνουν εμφανή εννέα χρόνια π...