Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ..ΓΕΝΙΚΑ

 










Τα φάρμακα για την αϋπνία, και την κατάθλιψη γενικότερα , προκαλούν συνηθως σε ολους καχυποψία, παρά το οτι ότι σημερα πλεον γνωριζουμε, από πολυπληθείς και μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες για την ασφάλειά  και  αποτελεσματικότητα  τους.

Κι εδω ειναι το προβλημα.Σε  μελέτη που έγινε  από το UCLA, αποδείχθηκε ότι 7 στους 10 ασθενεις, διακόπτουν  τη φαρμακευτική τους αγωγή, καθώς ανησυχουν, συνηθως απο παραπληροφορηση, για τις μακροπρόθεσμες  παρενέργειες ψυχιατρικων των φαρμάκων. 

Ο φόβος για τα ¨ψυχοφάρμακα είναι συχνά μη δικαιολογημένος.


Η αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων, φαρμακευτική ή μη, δε διαφέρει ουσιαστικά από την αντιμετώπιση της πλειοψηφίας των χρόνιων σωματικών παθήσεων.

Κατ αρχας, τα ψυχιατρικά φάρμακα είναι ασφαλή για μακροχρόνια χρήση, και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. 

Σιγουρα έχουν παρενέργειες υπνηλία, αύξηση της όρεξης για φαγητό, ζάλη ή πονοκέφαλο, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, ελαφρύ τρόμο κυρίως στα άνω άκρα,  διαταραχές στη προσφατη   μνήμη την προσοχή και τη συγκέντρωση .

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου για τον κατάλληλο ασθενή απ τον γιατρο. 


Θυμομαστε παντα πως η προσωπικότητά  ο χαρακτήρας , τα προτερήματά και τα ελαττώματά μας, οι ικανότητές και οι αδυναμίες μας, ο τρόπος που έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε, να νιώθουμε, να σχετιζόμαστε, και να δημιουργούμε,  στοιχεία  μοναδικά για τον καθένα από εμάς,σε καμια περίπτωση επηρεάζονται ή αλλοιώνονται από τα ψυχιατρικά φάρμακα.
Η δράση τους  αφορα και μονο  την ανακούφιση από τα βασανιστικά  συμπτώματα, κατάθλιψης ή άγχους,  και διαταραχων συμπεριφοράς . 

Τα ψυχιατρικά φάρμακα βοηθουν και μόνον αυτόν που πάσχει, σ εναν υγιή δεν κάνουν τιποτα.    


Στην ουσία ο φόβος αυτός απηχεί απλα την άγνοια και τις προκαταλήψεις που  εξακολουθούν να υπάρχουν για τις ίδιες τις ψυχικές παθήσεις και για τους ίδιους τους ψυχικά πάσχοντες.

Όταν επικρατεί η άγνοια και η προκατάληψη, η δυσπιστία και ο φόβος, γινεται μιζερη η ζωη μας.. 

Σας θυμιζω  τον ιστορικα πρώτο δοκιμαστικό εμβολιασμό έναντι της ευλογιάς από τον Άγγλο ιατρό Edward Jenner το 1798.

https://kosmasserafetinidis.wordpress.com/2021/04/17/







Τα πρώτα -πραγματικά αποτελεσματικά- ψυχιατρικά φάρμακα κυκλοφόρησαν τη δεκαετια του 60, και από τότε η ζωή πολλων ανθρωπων  άλλαξε τελείως. Η θνησιμότητα και οι υποτροπές των σοβαρών ψυχικών παθήσεων μειώθηκαν δραστικά, και η ποιότητα ζωής  εξανθρωπίστηκε 





Ορισμένοι βασίζουν το φόβο τους για τα ψυχοφάρμακα σε  εσφαλμένες πεποιθήσεις για ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Ολα τα φάρμακα  έχουν παρενέργειες .Πολλοί θεωρούν τα ψυχιατρικά φάρμακα εθιστικά, κάτι που βέβαια δεν ισχύει, ταυτίζοντας προκατειλημμένα κι εσφαλμένα την αναγκαιότητα χρόνιας λήψης ενός φαρμάκου με κάποιον υποτιθέμενο εθισμό







Άλλοι βασίζουν τη δυσπιστία τους για τα ψυχιατρικά φάρμακα σε ανυπόστατες και αντι-επιστημονικές απόψεις οι οποίες, είτε αρνούνται αυτή καθαυτή την ύπαρξη ψυχικών παθήσεων, είτε αποδίδουν τις ψυχικές παθήσεις αποκλειστικά σε διεργασίες ψυχολογικές στερούμενες οποιασδήποτε βιολογικής βάσης.
Όπως και να έχει πάντως, τέτοιες προκαταλήψεις μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν για την ψυχική υγεία ενός ατόμου εάν του στερήσουν τη δυνατότητα, εφόσον χρειαστεί, να βοηθηθεί από ψυχιατρικά φάρμακα που σε τελική ανάλυση δεν είναι κάτι το διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα φάρμακα. Χαιρετε.







Πηγη  Άγις Γούζαρης,Ψυχιατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ..

  Posted on   2 Ιουλίου, 2018   by   kosmaser Αν καποιος γραψει την λέξη,  Sex    σε μια μηχανη αναζητησης   Σε 0,26 δευτερ,  θα εχει μπροστ...