Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 










Η μελέτη PREDIMED  Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet, 

Υπηρξε ισως η καλύτερα  σχεδιασμένη μελέτη διατροφής. Δημοσιεύτηκε το 2013, αλλά ανακλήθηκε και αναδημοσιεύτηκε αμέσως το 2018 λόγω σφαλμάτων στη στατιστική μεθοδολογία, τα οποία αναθεωρήθηκαν στην αναδημοσιευμένη εργασία.

Χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας και άλλους χορηγούς. 

Περιέλαβε 7447 άντρες και γυναίκες, 50-80 ετών χωρίς εγκατεστημένη καρδιοαγγειακή νόσο  αλλά με ισχυρούς παράγοντες κινδύνου. 

Σταμάτησε στο τέλος του πέμπτου χρόνου παρακολούθησης,όταν φάνηκε μια  κατα 30%  μειωση των καρδιοαγγειακών επεισοδίων σε εκείνους που ακολουθούσαν Μεσογειακή δίαιτα είτε με βάση το ελαιόλαδο είτε με ξηρούς καρπούς, συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών

Σημειωνουμε εδω πως και οι της Μεσογειακής διατροφής και εκείνοι των χαμηλών λιπαρών κατανάλωναν την ίδια ποσότητα σε ψάρι. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης PREDIMED εγιναν δεκτα με ενθουσιασμο στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ιατρικό κόσμο τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο.

Σαν ολόκληρη η αμερικανική κοινωνία να περιμενε να απελευθερωθεί από το αγος  της διατροφής των χαμηλών λιπαρών. 







Το θέμα είναι να χρησιμοποιούμε τα σωστά λιπαρά. Η διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες μας παχαίνει και μας αρρωσταίνει. 

Τα φυτικά πολυακόρεστα έλαια  είναι τοξικά. 

Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια γιατρών και διατροφολόγων στις ιατρικές ιστοσελίδες. 

Στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, American Society of Nutrition, δημοσιεύθηκε ανασκόπηση που συμπεραίνει πως η επίδραση των διαιτητικών λιπών στα επίπεδα της χοληστερίνης έχει υπερεκτιμηθεί και οι οδηγίες πρέπει να αναθεωρηθούν. 







Οι κακές επιδράσεις στην υγεία οφείλονται στα πολυακόρεστα έλαια και στην επεξεργασία του κρέατος και όχι στα κεκορεσμένα λίπη. 

Από την άλλη πλευρά, η σε ευρεία κλίμακα αντικατάσταση των κεκορεσμένων λιπαρών με υδατάνθρακες συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη στη χώρα. 

Είναι η μεσογειακή και γενικότερα η υγιεινή διατροφή πιο ακριβή από εκείνη των χαμηλών λιπαρών ή από εκείνη του έτοιμου φαγητού 

Ένα ερώτημα που απασχόλησε τους συνέδρους στο Europrevent 2013 στη Ρώμη, με αφορμή την οικονομική κρίση. 

Στη μελέτη PREDIMED, το ημερήσιο κόστος της μεσογειακής διατροφής με το κόστος εκείνης των χαμηλών λιπαρών δεν είχε ουσιαστική διαφορά. 

Εκείνο που ανεβάζει το κόστος της Μεσογειακής διατροφής είναι η παρουσια  των ψαριων. 








Υπάρχουν όμως και φτηνά υγιεινά ψάρια, ενώ η συχνή κατανάλωσή τους δεν είναι απαραίτητη στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής, όπως φαίνεται από το Κρητικό πρότυπο. 

Το ίδιο όφελος μπορεί να έχει κανείς από πλήθος διαφορετικών τροφών. Τα λαχανικά και τα φρούτα, όταν είναι εποχής, περίοδο που έχουν και τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, δεν είναι ακριβά. 

Τα αυγά,  είναι μια εξαιρετική, φθηνή τροφή, κατάλληλη για όλους 








Πρόσφατη και μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για τα αυγά δε βρήκε κανένα κίνδυνο ακόμα και στην καθημερινή τους κατανάλωση. 


Το έτοιμο φαγητό είναι πολύ ακριβότερο και βέβαια πιο παχυντικό και πιο ανθυγιεινό. 

Για όσους δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν υπάρχει και υγιεινό γρήγορο φαγητό. 








Ένα πλήρες παραδοσιακό γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, μια χωριάτικη σαλάτα με φέτα, ένα παραδοσιακό σάντουιτς ακόμα και στο δρόμο, ή και δυο αυγά, τηγανισμένα σε ελαιόλαδο, είναι μερικά πλήρη γεύματα, που δεν χρειάζονται χρόνο προετοιμασίας, για να μη θυμηθούμε το σκέτο ψωμί και λάδι, ελιές και τυρί με όλα του τα λιπαρά των παλιών. Όρεξη να υπάρχει 








Είναι λάθος πως οι φτωχοί τρώνε ανθυγιεινά για οικονομικούς λόγους. Οι φτωχοί Έλληνες του 60 ήταν πρώτοι σε καρδιαγγειακή υγεία και επιβίωση, ενώ στην εποχή της αφθονίας και της απληστίας βρέθηκαν στη 18η θέση. 

Είναι θέμα μόρφωσης, πληροφόρησης και ψυχικής διάθεσης. 

Το άγχος και η απογοήτευση σπρώχνουν σε κακές διατροφικές συνήθειες, στο κάπνισμα και στη κατάχρηση αλκοόλ, σε μια προσπάθεια άμεσης ευχαρίστησης που προσφέρει ο κάθε είδους εθισμός. 

Κανένας επίσης δε χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες όταν τρέφεται σωστά. 









Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, τυριά, γιαούρτι, κρασιά, ξηροί καρποί, μέλι και άλλα πολλά προϊόντα της ελληνικής γης είναι ιδιαίτερα αγαπητά σε όλο τον κόσμο. 

Όλη η λάθος διατροφή των χαμηλών λιπαρών στηρίχθηκε πάνω στον αδικαιολόγητο φόβο της χοληστερίνης. 

Πρόθυμοι και με υπερβάλλοντα ζήλο συνεργάτες της βιομηχανίας φαρμάκων και της βιομηχανίας τροφίμων, από τον ακαδημαϊκό ιατρικό χώρο, τρόμαξαν και εξακολουθούν να τρομάζουν τον κόσμο για λάθος πράγματα. 

Είναι κρίμα επίσης, μεσογειακοί λαοί με το φυσικό προνόμιο του ελαιόλαδου, να χρησιμοποιούν ανθυγιεινά λιπαρά, όπως είναι οι μαργαρίνες, με προσθήκη στερολών, επειδή μειώνουν τη χοληστερίνη. 

Παρά το τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον για αυτά τα τρόφιμα, καμία μελέτη δεν κατάφερε να παρουσιάσει όφελος για την υγεία από την κατανάλωσή τους. 

Όπως λέει ο διάσημος Γάλλος ερευνητής και πρωτεργάτης της μελέτης Lyon, Serge Renaud, σε άρθρο του στο Lancet με τίτλο 

από το Γαλλικό παράδοξο μέχρι το Κρητικό θαύμα

Μη ψάχνετε για ένα χάπι που αντικαθιστά την Κρητική διατροφή. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. 

Don’t look for a pill that replaces the Cretan diet. There is no such thing. 







Βιβλιογραφια

1. Estruch R, Ros E, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. PREDIMED primary prevention trial. N Engl J Med 2013
2. Keys, Ancel. Seven Countries: A multivariate Analysis of Death and Coronary Heart Disease. Harvard University Press 1980
3. De Lorgeril M, Salen P, et al. Mediterranean diet, traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complications after myocardial infarction. Final report of the Lyon Diet Heart Study. Circulation 1999
4. Lutsey PL, Steffen LM, et al. Diatery intake and the development of the metabolic syndrome. Circulation 2008
5. Dhingra R, Sullivan L, et al. Soft drink consumption and risk of developing cardiometabolic risk factors and the metabolic syndrome in middle aged adults in the community. Circulation 2007
6. Mente A, de Koning L, et al. A systematic review of the evidence supporting a causal link between diatery factors and coronary heart disease. Arch Intern Med 2009
7. Micha R, Wallace SK, et al. Red and processed meat consumption and the risk of incidence coronary heart disease, stroke and diabetes mellitus. A systematic review and meta-analysis. Circulation 2010
8. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke – response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 2013
9. Lawrence GD. Dietary fats and health: Dietary recommendations in the context of scientific evidence. Adv Nutr 2013
10. Έλενα Παπαβάντη. Μεσογειακή διατροφή και κρίση: Αλήθειες και ψέματα. Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ 16/01/2013
11. Serge Renaud: from French paradox to Cretan miracle. Lancet 2000

Πηγή: ntellos.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ

  Σταματήστε να Κάνετε τα 25 Σημαντικότερα Λάθη που Χαλάνε τη Ζωή σας!    Σταματήστε να στρεσάρεστε.    Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδ...