Ο καρκίνος είναι μια γενετική ασθένεια Προερχεται από μεταλλαγές που είτε κληρονομούνται είτε, συχνότερα, αποκτιούνται λόγω έκθεσής στις δυσμενείς περιβαλλοντολογικές καταστάσεις αλλα κι απ το κάπνισμα και τη φτωχή διατροφή.
Μεταξύ των τρισεκατομμυρίων των κυττάρων μας, εχουμε και ανώμαλα ή άτυπα κύτταρα με χαρακτηριστικά καρκινικών κυττάρων, που τα περισσότερα αυτοθεραπεύονται και δεν προκαλούν καρκίνο.
Υπάρχουν τρόποι απεικόνισης για ορισμένες μορφές καρκίνου όπως η κολονοσκόπηση για το το παχυ εντέρο, η μαστογραφία για το καρκίνο του μαστού, το PSA για τον προστατικό καρκίνο, και το ΠΑΠ τεστ για τον καρκίνο της μήτρας, και όλες αυτές οι δοκιμασίες μπορούν να ανιχνεύσουν τους καρκίνους σε ένα πολύ αρχικό και ιάσιμο στάδιο.
Για πολλές όμως άλλες μορφές καρκίνους δεν υπάρχει κάποια διαγνωστική εξέταση, και εντοπίζονται όταν αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα.
Όταν αναφέρεται κανείς στον καρκίνο και στο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν είναι θέμα πόσο ισχυρό ή αδύναμο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο αστικός μύθος υποστηρίζει, αλλά μάλλον είναι ένα ζήτημα αναγνώρισης του από αυτό.
Το ανοσοποιητικό σύστημα απλά δεν αναγνωρίζει τον καρκίνο.
Στην πολυπλοκότητά του, το καρκινικό κύτταρο έχει μάθει να μεταμφιέζεται και να παρουσιάζεται στο ανοσοποιητικό σύστημα ως κανονικό κύτταρο.
Τα μολυσμένα κύτταρα στέλνουν σήματα κινδύνου που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να δράσει. Τα καρκινικά κύτταρα όμως δεν το κάνουν
Οι διαιτητικές συνήθειες και οι επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολλών ανθρώπινων καρκίνων
Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν ισορροπημένη διατροφή ως μέσο μείωσης του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου.
Όσον αφορά τα συμπληρώματα, ο Nelson επισημαίνει ότι ενώ μπορούν να βοηθήσουν τις ενδιάμεσες ανεπάρκειες βιταμινών, δεν παρέχουν κανένα προστιθέμενο όφελος.
Η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες θανατώνουν τα καρκινικά κύτταρα με μια αξιοπρόσεκτη επιλεκτικότητα. Υπάρχουν μερικές προσωρινές και αντιστρέψιμες παρενέργειες, κοινές για τη θεραπεία καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας των μαλλιών και τις χαμηλές τιμές στο αίμα. Ο περιορισμός και η διαχείριση αυτών των παρενεργειών είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας.
Η χειρουργική επέμβαση είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για πολλούς τύπους καρκίνων. Δεν προκαλεί την εξάπλωση του καρκίνου. Οι καρκίνοι εξαπλώνονται σε άλλους ιστούς και όργανα καθώς ένας όγκος προχωρεί στο σπάσιμο καρκινικών κυττάρων και ξεφεύγει από τον αρχικό όγκο και ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλες περιοχές του σώματος.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονές , μια μη σωστή διατροφή και η παχυσαρκία που συνδέονται με μια μη ορθή διατροφή είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου. Εντούτοις, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σχετικά με το ότι ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν το περιβάλλον ενός υφιστάμενου καρκίνου, σε κυτταρικό επίπεδο, και προκαλούν είτε την καταστροφή είτε την εξάπλωσή του.
Η αυτοσυγκράτηση είναι το κλειδί, Ως τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής,Η πραγματική ανησυχία με πολλά από αυτά, ιδιαίτερα με την ζάχαρη, είναι ότι προσθέτει τις θερμίδες σε μια διατροφή και μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία, και παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου στη δημιουργία καρκίνου.
Μια ισορροπημένη θρεπτική διατροφή, ένα υγιές βάρος, μια σωματική δραστηριότητα, και η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών μπορούν να αποτρέψουν το 1/3 του συνόλου των καρκίνων.
Φρούτα και λαχανικα καθε ημέρα και οχι τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα χοτ-ντογκ.
Οι συστάσεις τους για τα θέματα της πρόληψης του καρκίνου και για την καλή υγεία είναι γενικά οι ακόλουθες:
1. Να είστε όσο το δυνατόν πιο αδύνατοι χωρίς όμως να φθάνεται σε σημείο κάτω από το σωστό βάρος. 2. Να περπατατε τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά. 3. Να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ποτά. Περιορίστε την κατανάλωση των energy-dense τροφίμων ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλά προστιθέμενη ζάχαρη, ή χαμηλά στην ίνα, ή υψηλά στο λίπος. 4. Να τρώτε περισσότερο από μια ποικιλία λαχανικών, φρούτων, ολόκληρων σιταριών και οσπρίων όπως τα φασόλια. 5. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινων κρεάτων όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας και το αρνί και αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα. 6. Εάν είναι δυνατό μη καταναλώνετε καθόλου οινοπνευματώδη, ή περιορίστε τα σε 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτό για τις γυναίκες. 7. Περιορίστε την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων και τροφίμων που υποβάλλονται σε επεξεργασία με το αλάτι (νάτριο). 8. Μην χρησιμοποιήστε συμπληρώματα για να προστατευτείτε από τον καρκίνο.
Οι εμπειρογνώμονές μας συστήνουν ότι οι άνθρωποι ικανοποιούν τις θρεπτικές ανάγκες τους μέσω των επιλογών τους σε τρόφιμα. Και ενώ τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να είναι χρήσιμα στους ανθρώπους με θρεπτικές ανεπάρκειες, η αλήθεια είναι ότι τα συμπληρώματα πάνω από αυτό που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει δεν τους παρέχει κανένα προστιθέμενο όφελος υγείας.
Ισχυρισμός hoax#15: Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια του μυαλού, του σώματος, και του πνεύματος
Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τις γενετικές αλλαγές.
Το πώς το στρες, η πίστη, και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν αυτό είναι κατά ένα μεγάλο μέρος άγνωστο.
Θα επιθυμούσαμε οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι, να αγαπούν, να μην έχουν στρες, απλά επειδή είναι ένας συμπαθητικός τρόπος να ζήσεις και μπορεί να συμβάλει σε ένα γενικότερο συναίσθημα του καλώς έχειν. Δεν υπάρχουν στοιχεία, εντούτοις, ότι ένα πρόσωπο εμποδίζει ή προκαλεί τον καρκίνο εξ αιτίας της ψυχικής του διάθεσης.
Η κολπική μαρμαρυγή ειναι μια αρρυθμία. Το 10% των ατόμων άνω των 80 ετών την εμφανιζει. Εδω υπαρχει παντα ο φοβος εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, με τη δημιουργία θρόμβου ενδοκαρδιακά.
Ο θρόμβος μπορεί να μετακινηθεί και να φράξει μιαν αρτηρία του εγκεφάλου. Αυτή η ατυχής εξέλιξη είναι συχνή όσο περνά η ηλικία και όταν συνυπάρχουν διαβήτης,καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση.
Έτσι, χορηγούμε προληπτικά αντιπηκτική αγωγή στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.
κουμαρινικά αντιπηκτικά.
Πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων που εμποδίζει τη σύνθεση της βιταμίνης Κ, απαραίτητη για την πήξη του αίματος
Ειναι το κλασικό ποντικοφάρμακο .
Το Sintrom και το Panwarfin. Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετική απόκριση στην αγωγή και έτσι η δόση του φαρμάκου καθορίζεται μετρώντας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα μια φορά το μήνα ή και συχνότερα τον χρόνο πήξης του αίματός του (INR) και προσαρμόζοντας ανάλογα τη δόση. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία είναι αρκετά ενοχλητική για τον ασθενή, γιατί πρέπει να υποβάλλεται σε αιματολογικό έλεγχο κάθε μήνα. Επίσης, επειδή τα αντιπηκτικά αυτά επηρεάζονται από τροφές και από άλλα φάρμακα έχουμε συχνά απορρύθμιση της αντιπηκτικής δράσης είτε με πολύ υψηλά επίπεδα INR πάνω από 3.0 και κίνδυνο αιμορραγίας, είτε με πολύ χαμηλά επίπεδα INR κάτω από 2.0 και κίνδυνο θρόμβωσης.
Τα νεότερα φάρμακα
Πρόσφατα, η σύγχρονη φαρμακολογία κατασκεύασε αντιπηκτικά φάρμακα που δρουν στο μηχανισμό της πήξης του αίματος, αλλά ανεξάρτητα από τη βιταμίνη Κ.
Τα φάρμακα αυτά έχουν το πλεονέκτημα να επιτυγχάνουν σταθερό αντιπηκτικό αποτέλεσμα, που δεν επηρεάζεται από άλλα φάρμακα ή τροφές και κυρίως χωρίς την ανάγκη εργαστηριακής παρακολούθησης.
Υπάρχουν τρία τέτοια φάρμακα
Το dabigatran (Pradaxa) της Boheringer Ingellheim, το rivaroxaban (Xarelto) της Bayer, και το apixaban (Eliquis) της Pfizer και της Bristol Myers Squibb.
Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα.
Το σταθερό αντιπηκτικό αποτέλεσμα βασίζεται στη σταθερή λήψη των δισκίων χωρίς παράλειψη δόσεων.
Αυτά φάρμακα δεν έχουν αντίδοτο σε περίπτωση αιμορραγίας, αν και η δράση τους παρέρχεται γρήγορα με τη διακοπή τους.
Να που ξαφνικα εχουμε καυσωνα με χαμηλη υγρασια. Στο γραφειο μου εξω η θερμοκρασια ειναι στους 35 βαθμους και η σχετικη υγρασια 29%. Τί μπορει τωρα να σημαινε αυτο.
Εαν βρεθειτε εξω, με σχετικη υγρασια κατω απο 25%, φοραμε παντα μια υφασματινη μασκα , που υγραινει τον αερα ου εισπνεουμε κι αυτο γιατι ο ζεστός ξηρός αέρας παίρνει την υγρασία από το στόμα και τη μύτη κι ετσι εχουμε ερεθισμό του βλεννογόνου, ενώ η μύτη μας ξηραίνεται .
Η χαμηλή υγρασία, κατω απο 30%, είναι ένας από τους λόγους νοσηροτητας ,αφού ο βλενογονος της μυτης φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουμε.
Όταν το κροσσωτο βλενογονο της μυτης αφυδατωθει, χάνει την ελαστικότητά του, οπως και την ικανοτητα να σταματα παθογονα , βακτηριδια, ιους και αλεργιογονα, να περασουν στους πνευμονες,
με ο,τι αυτο συνεπαγεται .
Ο ξηρός αέρας είναι σαν ένα σφουγγάρι θα απορροφήσει υγρασία από όπου μπορεί.
Όσο πιο ξηρό είναι το σφουγγάρι τόσο πιο γρήγορα θα απορροφήσει την υγρασία.
Συμπερασμα :
Οσο εχουμε υψηλες θερμοκρασιες με χαμηλη υγρασια οι μετα τα 70, μενουμε μεσα στο σπιτι μας με τον κλιματισμο, προσεχοντας τη σχετικη υγρασια, και τον αερα που εισπνεουμε
Στο νεκροταφείο του Σπιτακ στην Αρμενία, ανάμεσα σε εκατοντάδες τάφους με την ίδια ημερομηνία θανάτου
7 Δεκεμβρίου 1988
υπάρχει ένας χωρίς σταυρό, αστέρι η φωτογραφία.
Το μνημείο έχει μόνο το όνομα Zhuuzha.
Κατά τη διάρκεια ενός σεισμού που σκότωσε 25.000 ανθρώπους, η Zhuuzha ένα συνηθισμένο σκυλι έκανε το αδύνατο.
Έσωσε κοριτσάκι ενός έτους που βρισκονταν μαζί της κάτω από τα χαλάσματα.
Τεσσερις μέρες το σκυλι ζέσταινε το μωρό και τελικα το παιδί επέζησε.
Όταν οι διασώστες τηρησαν σιωπή για να ακούσουν ζωντανούς ανθρώπους κάτω από ένα σωρό από πέτρες και χώμα, η Zhuuzha γαυγισε .Την ακουσαν αλλά τα ζώα δεν ήταν προτεραιότητα Και τότε η Zhuuzha έκανε κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ πριν δάγκωσε ελαφρα το παιδί.
Το κορίτσι έβαλε τα κλάματα, και χάρη σ αυτό, βγήκαν έξω από τα χαλάσματα.
Η Zhuuzha έζησε στην οικογένεια του Λάλα Σαριαν για άλλα 12 χρόνια.
Οταν πέθανε, την έθαψαν στο νεκροταφείο του Σπιτακ ανάμεσα σε άλλους τάφους...
Συνηθως ακουμε ότι ο Ιπποκρατης ελεγε οτι, το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν αλλά η πραγματικότητα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα του Ιπποκράτη.
Ας δούμε πώς σκοπιμως η σύγχρονη ιατρική μας μετέτρεψε ακουσια σε ασθενεις .
Ας ξεκινησουμε απ τα βασικα :
Παχυσαρκια που σημαινει Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 27.75 .
Δυσλιπιδαιμία Πηλικον διαιρεσως τριγλυκεριδιων δια HDL πανω απο 2.
Ψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας
Πως να το κανουμε , μου αρέσει να τακτοποιώ τα πράγματά μου
Να δουμε καποιες διαγνώσεις μετα απο εναν προγραμματισμενο και...ακριβο ελεγχο
Αν κάνω βιοψία στον προστάτη έχω 40% πιθανότητες για διάγνωση καρκίνου.
Αν κάνω μια ολοσωματική αξονική τομογραφία θα βρεθούν αρκετες ανωμαλίες σε κάποια όργανα.
Αν κάνω προληπτικα μια και δεν εχω καμμια ενδειξη, κολονοσκόπηση, έχω 20 με 30% πιθανότητες να βρεθούν πολύποδες .
Συμπερασματικα , όσο πιο πολύ ψάχνουμε τόσα περισσότερα βρίσκουμε.
Όταν όμως βρεθεί κάτι, που είναι και το πιθανότερο, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε χωρίς να το ψάξουμε ακόμα περισσότερο και να οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στη θεραπεία.
Απ το σημειο αυτο κι επειτα αρχίζουν οι πραγματικοί κίνδυνοι γιατί μια αχρείαστη επεμβαση μπορεί να μας προκαλέσει κακό.
Η υπερδιάγνωση που μολις ψηλαφισαμε επεκτείνεται από :
την ήπια υπέρταση, τον αυτισμό, οστεοπόρωση ως τον διαβήτη ΙΙ, τον καρκίνο, και τον..γονιδιακό έλεγχο.
Στις δε ψυχιατρικές ανωμαλιες ειναι μεγαλύτερο το πρόβλημα, μια και η πανδημια δημιουργησε νέους ασθενείς .
Υπερδιάγνωση εχουμε όταν διαγιγνώσκεται μια κατάσταση που, κατά τα άλλα,
δεν θα εδινε κλινικά συμπτώματα.
Ας πουμε ότι υπερδιάγνωση θεωρειται σαν παρενέργεια της διαγνωστικής ακρίβειας.
Στην σημερινη ιατρική πλεον δεν εστιάζουμε σε ένα σύμπτωμα αλλά στον ..εξονυχιστικό έλεγχο πολλών άλλων συστημάτων.
Αυτό είναι ένα ιατρικό φαινόμενο.
Στην ουσία δεν είναι παρα ο φόβος μήπως ξεφύγει τίποτα και χαθει ενας δυναμει ασθενής.
Ειναι γεγονος οτι σημερα εχουμε απειρες τεχνολογικες και απεικονιστικες δυνατότητες, κατι που επιδαψιλευει το διαγνωστικό πάθος ή για να το πουμε αλλιώς , μιας πρώιμης διάγνωσης, κατι που μεταφέρεται και σε όσους δεν έχουν συμπτώματα και απλά φοβούνται ότι στο μέλλον θα αποκτήσουν .
Ακριβως αυτο το πάθος για διάγνωση ειναι που μετατρέπει ενα άτομο σε ασθενή.
Οπως ακριβως η ιατρική δεοντολογια μετατρέπει ενα ατομο με υψηλη ολικη χοληστερινη που μπορει να οφειλεται σε εναν προβληματικο ...θυρεοειδη σε δυσλιπιδαιμικό που θα πρεπει υπακουοντας στον καρδιολογο του να παρει στατινες ή τους ακριβους αναστολεις του ενζυμου PCSK 9
Το λαϊκο παραμυθι της χοληστερίνης που ταλαιπωρει εκατομμυρια σ ολο τον κοσμο.
Κι ενα παιδι γνωριζει σημερα είναι τις στατίνες που δεν είναι μια απλή θεραπεία αλλά τρόπος ζωής.
Στην χρυσή βίβλο της ιατρικής Παθολογίας του Harrison Μονον οταν η χοληστερίνη ήταν
300 χορηγειτο θεραπεία.
Σταδιακά, αρχισαν να προστιθενται παραγόντες κινδύνου οπως :
υπέρταση, κάπνισμα, στεφανιαία νόσος, διαχωρισμός της χοληστερίνης σε καλή και κακή, με πληθώρα ερευνών και γνώμες των ειδικών το όριο χαμηλωσε στα 200.
Αυτοματα με τη μείωση του ορίου από το 240 στο 200 προστέθηκαν 42 εκατομμύρια Αμερικανοί καταναλωτές στατινών .
Μια αύξηση κατά 86% της δεξαμενής ασθενών .
Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι εταιρίες.
Μόνον από το Lipitor, ο ετήσιος τζίρος για τη Pfizer ηταν 10 δισεκατομμύρια.
Ισως το πιο πετυχημένο σκεύασμα όλων των εποχών
Μέχρι το 1998 το όριο της χοληστερίνης ήταν 240. Όμως μελέτη, με το κύρος της πιο αξιόπιστης ιατρικής μεθοδολογίας δηλαδή της τυχαιοποίησης Worrall 2007, βρήκε ότι όσοι είχαν χοληστερίνη από 228 ως 184 είχαν μικρότερο κίνδυνο για οξύ στεφανιαίο επεισόδιο. Για την ακρίβεια, στην πενταετία, το 5% των ασθενών που δεν λάμβαναν στατίνη είχαν καρδιακό επεισόδιο έναντι του 3% αυτών που λάμβαναν στατίνη. Πράγματι, υπήρξε μια μείωση κατά 40% στα στεφανιαία επεισόδια σε όσους έπαιρναν στατίνες.
Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια.
Η άλλη μισή είναι η εξής: η πιθανότητα οφέλους είναι μόνο 2%.
5% - 3% = 2%, που σημαίνει ότι
από τους 100 που παίρνουν στατίνες μόνον οι δύο θα ωφεληθούν και οι 98 όχι .
Επίσης, θα πρέπει να σκεφτούμε τους κινδύνους από τις παρενέργειες των στατινων
Αν λοιπόν σας έλεγαν ότι έχετε πιθανότητα 2% μέσα στην πενταετία να ωφεληθείτε από την λήψη στατίνης, τι θα κάνατε; Σίγουρα θα ήσασταν πιο πληροφορημένοι και σίγουρα δεν θα λαμβάνατε όλοι στατίνες.
Ο γιατρός από την άλλη, επειδή μπορεί να φοβάται μήπως χάσει κάποια διάγνωση, επειδή μπορεί να έχει οικονομικές συναλλαγές με την εταιρία ή επειδή μπορεί να σκέφτεται ως ασθενής, θα συνέστηνε το φάρμακο.
Αλλά αυτός δεν θα ήταν καλός επιστήμονας γιατί σας είπε τη μισή αλήθεια.
Η μοναδικη αληθεια είναι ότι μια υψηλή ολική χοληστερόλη δεν είναι μια κατάσταση που χρήζει θεραπείας αλλά μόνον ένας παράγοντας κινδύνου ανάμεσα στους πολλούς που αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ατυχως η σύγχρονη ιατρική αν δεν είμαστε προσεκτικοί, δεν εχουμε εστω και εναν σωστο γιατρο φιλο μπορεί να μας βλάψει
Σήμερα, πλεον ειμαστε βεβαιοι για το τεράστιο ζήτημα που ξεκινησε από τη δεκαετία του 1970 κι άρχισε να κινειται σαν μια αθόρυβη πανδημία τις κοινωνίες..
Η Υπερδιάγνωση..που σαν μέρος της γενικότερης ιατρικοποίησης της ζωής στοχεύει στους υγιείς, και τους ασυμπτωματικούς , με το πρόσχημα δυνητικών κινδύνων, που σε όλους αναπόφευκτα θα συμβούν κάποια στιγμή
Ετσι διενεργεί εξετάσεις.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις, με την σειρά τους οδηγούν σε παρεμβάσεις που συνήθως θεραπεύουν κάτι που ουδέποτε θα έδινε συμπτώματα ή θα προκαλούσε τον θάνατο.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι το 60% των ανδρών άνω των 80 ...έχουν καρκίνο προστάτη
αλλά θα ...πεθάνουν από άλλη αιτία.
Σήμερα τα ποσοστά καρκίνου θυρεοειδούς, μελανώματος, μαστού αυξήθηκαν ενώ οι θάνατοι από αυτούς τους καρκίνους παρέμειναν σχετικά σταθεροί σε σχέση με το 1975.
Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε αληθή αύξηση των καρκίνων αλλά υπερδιάγνωση.
Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται σε όλους τους καρκίνους.
Η αύξηση των διαγνώσεων νέων καρκίνων οφείλεται στο καλύτερο και πιο ακριβές
screening στην αμυντική ιατρική,
στις οικονομικές μας δυνατότητες, οφείλεται στο ότι ζητάμε περισσότερη φροντίδα μέσω των εξετάσεων, οφείλεται στον φόβο μας για το αύριο
Όμως, αν σκεφτούμε ότι για 65 χρόνια θα είμαστε υγιείς Healthy Life Years - Eurostat, που αναλογεί περίπου στο 81% του προσδόκιμου επιβίωσης, τότε δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε, να τρέχουμε στους γιατρούς, τα διαγνωστικά κέντρα και τα νοσοκομεία,
χωρίς να έχουμε συμπτώματα.
Αν έχουμε συμπτώματα, φυσιολογικά, θα έχουμε και πρόβλημα...κοινή λογική.
Αν οι γιατροί επιμένουν ότι πρέπει να κάνουμε προληπτικές/διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να εξηγούν τους κινδύνους και τις επιπλοκές
μιας προληπτικής/διαγνωστικής εξέτασης.
Αν οι γιατροί δεν ενημερώνουνε σωστά και μεθοδικά για τα προβλήματα της υπερδιάγνωσης, τότε, σιγουρα λιγότερη ιατρική,
περισσότερη υγεία
Οι φαρμακοβιομηχανίες των 500 δισ τζίρου το έτος δίνουν σκληρή μάχη για να μας υποβιβάσουν σε ρόλο ασθενούς, δηλαδή του
μη έχοντος σθένους, δηλαδή δύναμης.
Η πραγματική ιατρική, η καλή ιατρική, είναι
η ιατρική των συμπτωμάτων και
ο παιδικός εμβολιασμός,
δηλαδή η κλινική ιατρική που
ομως δεν είναι το ίδιο προσοδοφόρα με την κακή ιατρική, δηλαδή την τυφλή διαγνωστική ιατρική χωρίς συμπτώματα, την ιατρική των φαρμάκων που θεραπεύουν μόνο τις τιμές, των επεμβάσεων που τις ενδείξεις τις βάζουν οι εταιρίες που πουλάνε τα ρομπότ και τα μηχανήματα, με λίγα λόγια, την ιατρική του φόβου και του κέρδους.
Προσοδοφόρα στις μέρες μας είναι η ιατρική που πουλάει την υγεία ως προϊόν, ή για την ακρίβεια, που πουλάει την φυσιολογική φθορά του σώματος που αναπόφευκτα θα έρθει πάνω στο άρμα του χρόνου.
Πουλάει την φυσιολογική φθορά,
αφού πρώτα την ορίσει ως αρρώστια.
Όμως αυτή η ιατρική νοιάζεται για το χρήμα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων για την ανεργία.
Μετά από όλα αυτά
Το πρόβλημα υπερδιάγνωση ξεκινάει με το
Τι κάνουμε όταν είμαστε υγιείς
και πόσο πρέπει να ψάξουμε για πράγματα που μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους.
Η αναζήτηση μιας κρυφής νόσου
μας βάζει σε μεγαλύτερους κινδύνους.
Πολλές νόσοι τελικά δεν προορίζονται να μας κάνουν κακό .
Το δόγμα της πρώιμης διάγνωσηςχωρίς πληροφορίες από το ιστορικό και χωρίς συμπτώματα θα πρέπει να αναθεωρηθεί αφού είναι γνωστό από καιρό ότι :
Το ιστορικό προσφέρει το 50% της διάγνωσης
ενώ οι εξετάσεις ρουτίνας μόλις στο 1%
Το τυφλό παιχνίδι πιθανοτητων, δηλαδή το παιχνίδι της πρώιμης διάγνωσης, θα πρέπει να αντικατασταθεί με αυτό που μπορούμε