Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

 






Ο καρκίνος είναι μια γενετική ασθένεια Προερχεται από μεταλλαγές  που είτε κληρονομούνται  είτε, συχνότερα, αποκτιούνται λόγω  έκθεσής στις δυσμενείς περιβαλλοντολογικές καταστάσεις αλλα κι απ το κάπνισμα και τη φτωχή διατροφή. 
Μεταξύ των τρισεκατομμυρίων των κυττάρων μας, εχουμε και ανώμαλα ή άτυπα κύτταρα με χαρακτηριστικά καρκινικών κυττάρων, που τα περισσότερα αυτοθεραπεύονται και δεν προκαλούν καρκίνο.
Υπάρχουν τρόποι απεικόνισης για ορισμένες μορφές καρκίνου  όπως η κολονοσκόπηση για το το παχυ εντέρο, η μαστογραφία για το καρκίνο του μαστού, το PSA για τον προστατικό καρκίνο, και το ΠΑΠ τεστ για τον καρκίνο της μήτρας, και όλες αυτές οι δοκιμασίες μπορούν να ανιχνεύσουν τους καρκίνους σε ένα πολύ αρχικό και ιάσιμο στάδιο. 
Για πολλές όμως άλλες μορφές καρκίνους δεν υπάρχει κάποια διαγνωστική εξέταση, και εντοπίζονται όταν αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα.

Όταν αναφέρεται κανείς στον καρκίνο και στο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν είναι θέμα πόσο ισχυρό ή αδύναμο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο αστικός μύθος  υποστηρίζει, αλλά μάλλον είναι ένα ζήτημα αναγνώρισης του από αυτό. 
Το ανοσοποιητικό σύστημα απλά δεν αναγνωρίζει τον καρκίνο. 
Στην πολυπλοκότητά του, το καρκινικό κύτταρο έχει μάθει να μεταμφιέζεται και να παρουσιάζεται στο ανοσοποιητικό σύστημα ως κανονικό κύτταρο. 
Τα μολυσμένα κύτταρα στέλνουν σήματα κινδύνου που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να δράσει. Τα καρκινικά κύτταρα όμως δεν το κάνουν 

Οι διαιτητικές συνήθειες και οι επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολλών ανθρώπινων καρκίνων 
Οι εμπειρογνώμονες  συστήνουν  ισορροπημένη διατροφή ως μέσο μείωσης του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου. 
Όσον αφορά τα συμπληρώματα, ο Nelson επισημαίνει ότι ενώ μπορούν να βοηθήσουν τις ενδιάμεσες ανεπάρκειες βιταμινών, δεν παρέχουν κανένα προστιθέμενο όφελος.
Η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες θανατώνουν τα καρκινικά κύτταρα με μια αξιοπρόσεκτη επιλεκτικότητα. Υπάρχουν μερικές προσωρινές και αντιστρέψιμες παρενέργειες, κοινές για τη θεραπεία καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας των μαλλιών και τις χαμηλές τιμές στο αίμα. Ο περιορισμός και η διαχείριση αυτών των παρενεργειών είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας.
Η χειρουργική επέμβαση είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για πολλούς τύπους καρκίνων. Δεν προκαλεί την εξάπλωση του καρκίνου. Οι καρκίνοι εξαπλώνονται σε άλλους ιστούς και όργανα καθώς ένας όγκος προχωρεί στο σπάσιμο καρκινικών κυττάρων και ξεφεύγει από τον αρχικό όγκο και ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλες περιοχές του σώματος.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονές , μια μη σωστή διατροφή και η παχυσαρκία που συνδέονται με μια μη ορθή διατροφή είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου. Εντούτοις, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σχετικά με το ότι ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν το περιβάλλον ενός υφιστάμενου καρκίνου, σε κυτταρικό επίπεδο, και προκαλούν είτε την καταστροφή είτε την εξάπλωσή του.

Η αυτοσυγκράτηση είναι το κλειδί, Ως τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής,Η πραγματική ανησυχία με πολλά από αυτά, ιδιαίτερα με την ζάχαρη, είναι ότι προσθέτει τις θερμίδες σε μια διατροφή και μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία, και παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου στη δημιουργία καρκίνου. 
Μια ισορροπημένη θρεπτική διατροφή, ένα υγιές βάρος, μια σωματική δραστηριότητα, και η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών μπορούν να αποτρέψουν το 1/3 του συνόλου των καρκίνων. 
Φρούτα και λαχανικα καθε ημέρα και οχι τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα χοτ-ντογκ.
Οι συστάσεις τους για τα θέματα της πρόληψης του καρκίνου και για την καλή υγεία είναι γενικά οι ακόλουθες:
1. Να είστε όσο το δυνατόν πιο αδύνατοι χωρίς όμως να φθάνεται σε σημείο κάτω από το σωστό βάρος.
2. Να περπατατε τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά.
3. Να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ποτά. Περιορίστε την κατανάλωση των 
energy-dense τροφίμων ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλά προστιθέμενη ζάχαρη, ή χαμηλά στην ίνα, ή υψηλά στο λίπος.
4. Να τρώτε περισσότερο από μια ποικιλία λαχανικών, φρούτων, ολόκληρων σιταριών και οσπρίων όπως τα φασόλια.
5. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινων κρεάτων όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας και το αρνί και αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα.
6. Εάν είναι δυνατό μη καταναλώνετε καθόλου οινοπνευματώδη, ή περιορίστε τα σε 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτό για τις γυναίκες.
7. Περιορίστε την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων και τροφίμων που υποβάλλονται σε επεξεργασία με το αλάτι (νάτριο).
8. Μην χρησιμοποιήστε συμπληρώματα για να προστατευτείτε από τον καρκίνο.
Οι εμπειρογνώμονές μας συστήνουν ότι οι άνθρωποι ικανοποιούν τις θρεπτικές ανάγκες τους μέσω των επιλογών τους σε τρόφιμα. Και ενώ τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να είναι χρήσιμα στους ανθρώπους με θρεπτικές ανεπάρκειες, η αλήθεια είναι ότι τα συμπληρώματα πάνω από αυτό που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει δεν τους παρέχει κανένα προστιθέμενο όφελος υγείας.
Ισχυρισμός hoax #15: Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια του μυαλού, του σώματος, και του πνεύματος
Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τις γενετικές αλλαγές
Το πώς το στρες, η πίστη, και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν αυτό είναι κατά ένα μεγάλο μέρος άγνωστο. 
Θα επιθυμούσαμε οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι, να αγαπούν, να μην έχουν στρες, απλά επειδή είναι ένας συμπαθητικός τρόπος να ζήσεις και μπορεί να συμβάλει σε ένα γενικότερο συναίσθημα του καλώς έχειν. Δεν υπάρχουν στοιχεία, εντούτοις, ότι ένα πρόσωπο εμποδίζει ή προκαλεί τον καρκίνο εξ αιτίας της ψυχικής του διάθεσης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ..ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

  Tο   Αλτσχάιμερ   μπορεί να είναι κληρονομικο σε πολύ περισσότερους απ' ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες Όπως έδειξε, ένα αρκετά ...