Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 















Η κολπική μαρμαρυγή ειναι μια αρρυθμία. Το 10% των ατόμων άνω των 80 ετών την εμφανιζει. Εδω υπαρχει παντα ο φοβος εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, με τη δημιουργία  θρόμβου ενδοκαρδιακά. 

Ο θρόμβος  μπορεί να μετακινηθεί και να φράξει μιαν αρτηρία του εγκεφάλου. Αυτή η ατυχής εξέλιξη είναι  συχνή όσο περνά η ηλικία και όταν συνυπάρχουν διαβήτης,καρδιακή ανεπάρκεια,  υπέρταση. 

Έτσι, χορηγούμε προληπτικά αντιπηκτική αγωγή στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

κουμαρινικά αντιπηκτικά. 

Πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων που εμποδίζει τη σύνθεση της βιταμίνης Κ, απαραίτητη για την πήξη του αίματος 

Ειναι το κλασικό ποντικοφάρμακο .

Το Sintrom και το Panwarfin. Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετική απόκριση στην αγωγή και έτσι η δόση του φαρμάκου καθορίζεται μετρώντας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα μια φορά το μήνα ή και συχνότερα τον χρόνο πήξης του αίματός του (INR) και προσαρμόζοντας ανάλογα τη δόση. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία είναι αρκετά ενοχλητική για τον ασθενή, γιατί πρέπει να υποβάλλεται σε αιματολογικό έλεγχο κάθε μήνα. Επίσης, επειδή τα αντιπηκτικά αυτά επηρεάζονται από τροφές και από άλλα φάρμακα έχουμε συχνά απορρύθμιση της αντιπηκτικής δράσης είτε με πολύ υψηλά επίπεδα INR πάνω από 3.0 και κίνδυνο αιμορραγίας, είτε με πολύ χαμηλά επίπεδα INR κάτω από 2.0 και κίνδυνο θρόμβωσης.

Τα νεότερα φάρμακα

Πρόσφατα, η σύγχρονη φαρμακολογία κατασκεύασε αντιπηκτικά φάρμακα που δρουν στο μηχανισμό της πήξης του αίματος, αλλά ανεξάρτητα από τη βιταμίνη Κ

Τα φάρμακα αυτά έχουν το πλεονέκτημα να επιτυγχάνουν σταθερό αντιπηκτικό αποτέλεσμα, που δεν επηρεάζεται από άλλα φάρμακα ή τροφές και κυρίως χωρίς την ανάγκη εργαστηριακής παρακολούθησης.

Υπάρχουν τρία τέτοια φάρμακα 

Το dabigatran (Pradaxa) της Boheringer Ingellheim, το rivaroxaban (Xarelto) της Bayer, και το apixaban (Eliquis) της Pfizer και της Bristol Myers Squibb. 


Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. 

Το σταθερό αντιπηκτικό αποτέλεσμα βασίζεται στη σταθερή λήψη των δισκίων χωρίς παράλειψη δόσεων. 

Αυτά φάρμακα δεν έχουν αντίδοτο σε περίπτωση αιμορραγίας, αν και η δράση τους παρέρχεται γρήγορα με τη διακοπή τους. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ..ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

  Tο   Αλτσχάιμερ   μπορεί να είναι κληρονομικο σε πολύ περισσότερους απ' ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες Όπως έδειξε, ένα αρκετά ...