Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ..ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ

 









8 στους 10 ασθενεις με κοινό κρυολόγημα στην αξονική τομογραφία διαγιγνωσκονται με ιογενή ιγμορίτιδα.  6 στους 10 ασθενεις με κοινό κρυολόγημα, των οποίων τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από μία εβδομάδα, έχουν θετική καλλιέργεια υγρού που έχει ληφθεί με παρακέντηση του ιγμορείου. 









Τα  συμπτώματα της ιγμορίτιδας είναι φτέρνισμα, ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση, αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο, κεφαλαλγία.

Στη συνέχεια εχουμε: 

πυώδη ρινική έκκριση, πόνο ή ευαισθησία στην περιοχή των ιγμορείων, ενδεχομένως βουητό και βαρηκοΐα. 

Στη δε βακτηριδιακή ιγμορίτιδα η επιδείνωση των συμπτωμάτων αυτών μετά από μια αρχική βελτίωσή τους ειναι πιθανη. 

Τα παιδιά παρουσιάζουν και βήχα. 







Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν υψηλός (>39°C) πυρετός που επιμένει, πρήξιμο γύρω από τις κόγχες των ματιών, δυνατός πόνος στο πρόσωπο ή τα δόντια της άνω γνάθου, επηρεασμός του επιπέδου συνειδήσης και διπλωπία.








Η διάγνωση είναι κατά βάσιν κλινική  








Τύποι ιγμορίτιδας

Οξεία ιγμορίτιδα, που είναι πιθανό να εμφανιστεί ύστερα από το κοινό κρυολόγημα και έχει διάρκεια μικρότερη των τεσσάρων (4) εβδομάδων.


Υποξεία με διάρκεια 4-12 εβδομάδες και επίμονα συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή του ασθενούς.

Οξεία υποτροπιάζουσα, με 4 επεισόδια ανά έτος διάρκειας 7-10 ημερών το καθένα, που υποχωρούν πλήρως με φαρμακευτική αγωγή.

Χρόνια, με διάρκεια πάνω από 12 εβδομάδες, που είναι πιο συχνή σε άτομα με μεγάλου βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, μεγάλου βαθμού υπερτροφία των ρινικών κογχών και σε άτομα με ρινικούς πολύποδες.








Οι επιπλοκές της ιγμορίτιδας μπορεί να είναι: Υποπεριοστικό απόστημα του οφθαλμικού κόγχου, οστεομυελίτιδα των οστών του κρανίου, ενδοκρανιακό απόστημα, θρόμβωση του σηραγγώδους κόλπου , ενδοκρανιακό απόστημα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, επιπλοκές σπανιες γιατί οι ασθενείς, αναζητούν εγκαίρως ιατρική βοήθεια.







Η θεραπεία της ιγμορίτιδας περιλαμβάνει ρινικες πλυσεις με ισότονα διαλύματα, και φαρμακευτική αγωγή αναλγητικά και αντιβιοτικά. 



https://kosmaser.wordpress.com/2015/04/03/






Η πρόληψη συνίσταται στην εξάλειψη των προδιαθεσικών παραγόντων όπως είναι το κάπνισμα και στην υιοθέτηση κάποιων πρακτικών που μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης ιγμορίτιδας όπως: 






η σωστή υγιεινή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος  ο καθαρισμός της μύτης με ρινικές πλύσεις, η διατήρηση της φυσιολογικής υγρασίας της ρινικής κοιλότητας με χρηση κατα το δυνατον μασκας . 







Με  κλιματισμό του χώρου στον οποίο ζούμε ή δουλεύουμε και η αποφυγή της έκθεσής μας σε απότομες και μεγάλες αλλαγές της θερμοκρασίας. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ

Ο  καρκίνος του εντέρου   στους ενήλικες κάτω των 50  έχουν σημειώσει δραματική αύξηση, με τους   ειδικους  να μιλούν για άνοδο στην επόμενη...