Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΠΡΟΛΗΨΗ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΤΤΑ ΛΟΓΙΑ.

 




Σε καθε αρρωστια και στον καρκινο, η πρόληψη  είναι το ζητούμενο. 

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ το 75% από τους θανάτους από καρκίνο  θα μπορούσαν να προβλεφθούν μόνον από μερικές βασικές αλλαγές στις συνήθειες μας. 

Υιοθέτησε όσο περισσότερες από τις συμβουλές μπορείς και δεν θα συμβάλλεις μόνο στην πρόληψη του καρκίνου, θα είσαι συνολικά πιο υγιής.






Απόφυγε τον καπνό σε όλες του τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.








Μείωσε κι αν μπορεις κοψε την κατανάλωση  κόκκινου κρέατος. Ευθυνεται για ηυξημένο κίνδυνο καρκίνο του εντέρου και για μια πιο επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη. 

Τρώγε φρούτα, λαχανικά και πλήρη σιτηρά.






Ξεκινα να περπατας καθημερινα 5000 βηματα ακουγοντας γρηγορη μουσικη. 

Η φυσική δραστηριότητα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. 

Η άσκηση  μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και πιθανώς τους καρκίνους των γεννητικών οργάνων.










Διατήρησε ένα υγιές βάρος. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου. 


Εάν μπορεις κοψε το  αλκοόλ, ή περιορίσου στο ένα ποτό την ημέρα. Η μεγάλη κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος και του εντέρου. 

Στις γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Εάν, δε, συνδυάζεται με κάπνισμα, αυξάνεται ο κίνδυνος για πολλές μορφές κακοήθειας.





Απόφυγε την αχρείαστη έκθεση σε ακτινοβολία. Μην κάνεις ακτινογραφία και αξονικη παρά μόνο αν είναι πραγματικά απαραίτητη. 

Προστατέψου από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου που αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα και άλλους καρκίνους του δέρματος. 

Μην ανησυχείς για τις γραμμές υψηλής τασης ή την ακτινοβολία από τους φούρνους μικροκυμμάτων και το κινητό. 

Δεν προκαλούν καρκίνο.


Απόφυγε την έκθεση σε βιομηχανικές και περιβαλλοντικές τοξίνες όπως ο αμίαντος, το βενζόλιο, οι αρωματικές αμίνες και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs).


Απόφυγε τις λοιμώξεις που συνδέονται με καρκίνο: Οπως  ιοί της ηπατίτιδας, ο HIV και ο ιός των κονδυλωμάτων. Πολλές από αυτές μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή 


Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο σου. Παρότι δεν υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με τον καρκίνο, ο κακής ποιότητας και ανεπαρκής ύπνος συσχετίζεται με την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο.





Έπάρκεια σε βιταμίνη D; Πολλοί ειδικοί σήμερα συστήνουν 800 με 1,000 IU την ημέρα, ένας στόχος που δύσκολα επιτυγχάνεται χωρίς τη λήψη συμπληρώματος. 

Η βιταμίνη D συνδέεται με την καλή υγεία του ανοσοποιητικού και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, καρκίνο του εντέρου και άλλες κακοήθειες.





www.shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ

Ατομα με δύο συγκεκριμένους σωματότυπους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του   παχέος εντέρου   συγκριτικά με άτομα με ...