Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΗΠΑΤΟΣ

 







Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος  ειναι η Συσσώρευση Λίπους σ οσους απεχουν η πινουν ελάχιστο ή καθόλου αλκοόλ.

Οι Σπήλιος Μανωλακόπουλος Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας,  Β΄ Παθολογική Κλινική, Ιπποκράτειου,  και η Κωνσταντίνα Τηνιακού Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής – Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, Αρεταιείου Νοσοκομείου, αναφέρουν ότι η παθηση 

σχετίζεται με την παχυσαρκία, το διαβήτη, την υπέρταση και την υπερχοληστεριναιμία και θεωρείται ως η ηπατική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου.










Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος προκαλεί ένα ευρύ φάσμα ηπατικών βλαβών.

Κυμαίνονται από την απλή στεάτωση, δηλαδή την συσσώρευση τριγλυκεριδίων στα ηπατοκύτταρα , μέχρι την ανάπτυξη 

μη αλκοολικής στεατο ηπατίτιδας  

με επιπρόσθετη φλεγμονή,  ηπατοκυτταρική βλάβη  διόγκωση και, στη συνέχεια, ίνωση με ανάπτυξη ουλών στο ήπαρ, η οποία εξελισσόμενη μπορεί σε γενετικά προδιαθετειμένα άτομα να οδηγήσει σε κίρρωση.

Αποτελεί τη συχνότερη χρόνια ηπατοπάθεια στη Δύση, με πρόσφατη μελέτη να ανεβάζει τη συχνότητά της στο 25% με τον υψηλότερο επιπολασμό στις χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Σχετίζεται ατυχως με το σύγχρονο τρόπο ζωής και  την περιορισμένη σωματική δραστηριότητα οπως και την πλούσια σε ζωικό λίπος δίαιτα.

Στην χωρα μας  ο επιπολασμός της ήταν 17%. 

Η συχνότητά της αυξάνεται μετά τα 40 , ενώ μετά τα 70 παρουσιάζονται περιστατικά με τις σοβαρές συνέπειες της χρόνιας ηπατοπάθειας, όπως είναι η κίρρωση και το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. 

Στα παιδια  ανευρίσκεται στο 53% των παιδιών   με  παχυσαρκια , ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παιδιών κάτω των 12 ετών με κίρρωση του ήπατος ή με ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.

Δεδομένης της σημαντικής αύξησης της παχυσαρκίας αναμένεται άνοδος του επιπολασμού και της βαρύτητας της Νοσου. 

Εκτιμάται έως το 2030 αύξηση κατά 20% των ατόμων με απλή στεάτωση και κατά 50-63% περίπου των περιπτώσεων κίρρωσης.







Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι δυστυχως ασυμπτωματική κατάσταση.

Η διάγνωση γίνεται επ’ ευκαιρία κάποιου τυχαίου αιματολογικού ελέγχου, οπου βλεπουμε  αύξηση στις τιμές ηπατικών ένζύμων ή ελέγχου με υπερηχογράφημα κοιλίας, με το οποίο παρατηρείται λιπώδης αλλαγή στο ήπαρ

Ειδικοί μη επεμβατικοί δείκτες μπορούν με ασφάλεια να αναδείξουν ποιοι ασθενείς έχουν προχωρημένη βλάβη με ανάπτυξη ίνωσης ή ακόμα και κίρρωση και να παραπεμφθούν σε ειδικά κέντρα. 

Όμως, η διάγνωση της  εξελικτικής μορφής της Νοσου, βασίζεται στη βιοψία ήπατος  η οποία ενδείκνυται σε επιλεγμένους ασθενείς που παρουσιάζουν ασαφή αποτελέσματα στις τιμές μη επεμβατικών δεικτών καθώς και σε περιπτώσεις με υποψία συνυπάρχουσας ηπατικής πάθησης. 


Υπογραμμιζεται  ότι όλοι οι Διαβητικοι πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο για τη Νοσο και, αντίστροφα, οι ασθενείς με ενδείξεις της Νοσου να εξετασθούν για  διαβήτη

Υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα ή εκεινα με κεντρικού τύπου σπλαχνική παχυσαρκία πρέπει να υποβληθούν σε υπερηχογράφημα ήπατος.

Η πορεία της  μη αλκοολικής λιπώδηους νόσου  εξαρτάται από την βαρύτητα των ηπατικών βλαβών.

Η απλή στεάτωση δεν ενέχει κίνδυνο για ανάπτυξη επιπλοκών από το ήπαρ. 

Αντίθετα, η παρουσία προχωρημένης ίνωσης και κίρρωσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου. 

Να τονισθεί ότι  καρδιαγγειακά συμβάματα και οι νεοπλασίες είναι οι κύριες αιτίες θανάτου σε ασθενείς με ανεπίπλεκτη Νοσο , επομένως η επιτυχής και επιθετική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων μεταβολικών παραγόντων είναι απαραίτητη.

Δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία . Επομένως, η απώλεια σωματικού βάρους, η μεσογειακού τύπου δίαιτα, πλούσια σε όσπρια, λαχανικά και φρούτα, και το καθημερινο περπατημα συνιστούν τη βάση της αντιμετώπισής της 






ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ

Ο  καρκίνος του εντέρου   στους ενήλικες κάτω των 50  έχουν σημειώσει δραματική αύξηση, με τους   ειδικους  να μιλούν για άνοδο στην επόμενη...