Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ..ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ..ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

 








Η Γηριατρική θα έπρεπε να αποτελεί και την αιχμή του δόρατος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει για την χώρα μας. 

Η Γηριατρική είναι ανύπαρκτη ως ειδικότητα  δεν υπάρχει ούτε καν ως εξειδίκευση σε μια από τις πλέον γερασμένες Ευρωπαϊκές χώρες 

Και προκύπτει εύλογα το ρητορικό ερώτημα κατά πόσο η Γηριατρική είναι αναγκαιότητα ή πολυτέλεια για την Ελλάδα. 






Η Γηριατρική, είναι η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με την τρίτη ηλικία και τις παθήσεις που την χαρακτηρίζουν, ενώ 

Η Γεροντολογία είναι ο κλάδος της επιστήμης που ασχολείται και μελετά την διαδικασία της γήρανσης.

Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει την Γηριατρική με την Παιδιατρική από την άποψη πως και οι δύο συγκαταλέγονται στις παθολογικές ειδικότητες προσεγγίζοντας και οι δύο ολιστικά δύο διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου που απαιτούν συνεχή φροντίδα ή επίβλεψη. 

Μια διαφορά ανάμεσα στους δύο τομείς της Ιατρικής, είναι πως η μεν Παιδιατρική είναι αναγνωρισμένη, ενώ η Γηριατρική δεν είναι στην Ελλάδα επίσημα αναγνωρισμένη ως ειδικότητα και με αυτή την έννοια δεν είναι ευρέως γνωστή στην ελληνική κοινωνία.

Η Γηριατρική εξετάζει τον άνθρωπο στο σύνολό του εξετάζοντας τόσο την φυσική όσο και τη ψυχική υγεία του, καθώς και την κοινωνική του υπόσταση, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ένα άτομο διαβιεί. 

Αντιλαμβάνεται την αλληλεπίδραση που έχει ο κάθε τομέας στον άλλον και θεωρώντας τον κάθε ασθενή ως μια ξεχωριστή και μοναδική οντότητα, ξεπερνά την τυποποιημένη αντιμετώπιση της ασθένειας των κλασικών ειδικοτήτων και υιοθετεί την εξατομικευμένη αντιμετώπιση και θεραπεία μέσα από την διεπιστημονικότητα και πολυ παραγοντικές παρεμβάσεις τόσο επί του ίδιου του ατόμου ,όπως και του περιβάλλοντος που ζει.

Βασική ενασχόληση της Γηριατρικής είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη των διαφόρων Γηριατρικών συνδρομών και παθήσεων όπως αυτών :

της Ευπάθειας, της οστεοπόρωσης, των πτώσεων και καταγμάτων ευθραυστότητας, διαταραχών της θρέψης και της σίτισης, της σαρκοπενίας των ψυχογηριατρικών νοσημάτων οπως ανοϊκά σύνδρομα, οργανικό ψυχοσύνδρομο delirium, της ακράτειας και των αισθητηριακών ελλειμμάτων, της διαχείρισης μεταβολικών συνδρομών και καρδιαγγειακών νοσημάτων, της διαχείρισης της πολυφαρμακείας και της πολυπαθολογίας κ.α.







Μέσω μιας ολιστικής και δι-επιστημονικής προσέγγισης, απώτερος στόχος της Γηριατρικής είναι όχι μόνο η επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης, αλλά κυρίως η ποιότητα ζωής και διασφάλιση της αυτονομίας του ατόμου για μια υγιή και ενεργό γήρανση. Κι όπου αυτό δεν καθίσταται δυνατόν, στην υποστηρικτή και παρηγορητική φροντίδα, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια κάθε ασθενούς σύμφωνα με τις προσωπικές επιθυμίες και αξίες του, κατά το τέλος της ζωής αυτού, κάνοντας όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη την περίοδο αυτή. 

Έχοντας ως χώρα μπροστά μας την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω αναφερομένων δημογραφικών και στατιστικο-οικονομικών προκλήσεων, η Γηριατρική μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο τόσο στον τομέα της Υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας όσο και στην εφαρμογή πολιτικο οικονομικών πολιτικών για την γήρανση.

Συγκεκριμένα, η γηριατρική Είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έννοια της πρόληψης και την βελτιστοποίηση της υγείας του ατόμου και της ποιότητας ζωής. 

Μια από τις επερχόμενες προκλήσεις της πληθυσμιακής γήρανσης είναι αυτή της αντιμετώπισης της Γηριατρικής Ευπάθειας.

Ο επιπολασμός της ευπάθειας στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται στο 18% και είναι ηλικιακά εξαρτώμενος και μεγαλύτερος στον ηλικιωμένο πληθυσμό. 





Απο επιδημιολογικές μελέτες προκύπτει πως η ευπάθεια αυξάνει την θνησιμότητα του πληθυσμού κατά 1,8-2,3 φορές, τις νοσηλείες για οποιαδήποτε αιτία κατά 1,2-1,8 φορές, την αυτονομία του ατόμου στις καθημερινές δραστηριότητες κατά 1,6-2 φορές και τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων κατά 1,2-2,8 φορές
Στην χώρα μας πρόκειται για ένα σύνδρομο που υποδιαγνώσκεται, δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως και επαρκώς, αλλά και δεν προλαμβάνεται. 
Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη γηριατρικής εκπαίδευσης των διαφόρων επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η ευπάθεια να έχει ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στην χώρα.

Σε νοσοκομειακό επίπεδο η γηριατρική εξασφαλίζει μια εξειδικευμένη αντιμετώπιση με θετικό αντίκτυπο στην μείωση της θνητότητας, των ημερών νοσηλείας, στην καλλίτερη έκβαση και μείωση των επιπλοκών, στην διατήρηση της λειτουργικότητας και ποιότητας ζωής, με την ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων. 






Η Γηριατρική , θεωρώντας τον οργανισμό ολιστικά καθώς και το περιβάλλον στο οποίο διαβιεί, υιοθετεί και μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της Υγείας και την πρόληψη διαφόρων ασθενειών 







https://www.cnn.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΕΝΔΟΚΑΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ..

  Τα ενδοκανναβινοειδή  παίζουν βασικό ρόλο στην πρόσληψη τροφής και στη χρήση ενέργειας.  Η τροποποίηση της δράσης των θα μπορούσε να βοηθή...