Η πολλαπλή σκλήρυνση μια αυτοάνοση νευρολογική διαταραχή επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και οδηγεί σε σοβαρή σωματική και γνωστική αναπηρία.
Τα αντι-υπεργλυκαιμικά φάρμακα βοηθουν το σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκοζη αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, άτομα άνω των 45 ετών ιδιαίτερα γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ, που έλαβαν θεραπεία με αντιυπεργλυκαιμικά φάρμακα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι σε άτομα κάτω των 45 ετών, τα ίδια φάρμακα μείωσαν τον κίνδυνο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.
Τα ευρήματά μας ενισχύουν την ανάγκη για μια ιατρική προσέγγιση ακριβείας στην πρόληψη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Kathleen Rodgers, αναπληρώτρια διευθύντρια μεταφραστικής νευροεπιστήμης στο Κέντρο Καινοτομίας στην Επιστήμη του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου.
Για τα άτομα με Διαβήτη ΙΙ, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν μεταβολικές διαταραχές και Πολλαπλή Σκλήρυνση μέσω ενός κοινού παράγοντα αυξημένης αυτοανοσίας.
Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τον αντίκτυπο των αντι-υπερ γλυκαιμικών θεραπειών που χρησιμοποιούνται στο Διαβήτη ΙΙ, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης στη συχνότητα εμφάνισης της ΠΣ.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μια νευροπροστατευτική δράση των αντι-υπεργλυκαιμικών φαρμάκων στο Αλτσχάιμερ και σε συναφείς άνοιες είπε η δρ. Rodgers.
Πιο σοβαρός ο κίνδυνος για γυναίκες άνω των 45 ετών
Ανδρες ηλικίας άνω των 45 ετών είχαν ελαφρά αύξηση του κινδύνου ΠΣ και οι γυναίκες άνω των 45 ετών εμφάνισαν σημαντική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης ΠΣ μετά από ληψη αντι-υπεργλυκαιμικων .
Εκτός από τις διαφορές ηλικίας, η ανάλυση κινδύνου ανά κατηγορία φαρμάκων έδειξε ότι η ληψη ινσουλίνης σε ασθενείς άνω των 45 ετών συσχετίστηκε με ηυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
Αντιθέτως, σε ασθενείς κάτω των 45 η αντιυπεργλυκαιμική έκθεση ήταν προστατευτική έναντι της ανάπτυξης ΠΣ.
Η μελέτη χρησιμοποίησε μια βάση
δεδομένων από αιτήσεις
ασφαλιστικής κάλυψης στις ΗΠΑ με
151 εκατομμύρια συμμετέχοντες.
Εντοπίστηκαν πάνω από 5
εκατ ασθενείς με διάγνωση
διαβήτη τύπου ΙΙ και πολλαπλή
σκλήρυνση πρώιμης ή όψιμης
έναρξης.
Οι ερευνητές τμηματοποίησαν τα
δεδομένα ανά ηλικία (ασθενείς που
είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου
2πριν ή μετά την ηλικία των 45
και φύλο για να αποκωδικοποιήσουν
τους παράγοντες που οδηγούν στον
κίνδυνο ΠΣ και στους δύο
πληθυσμούς, ειδικά σε γυναίκες άνω
των 45 ετών.
Πηγή: https://scitechdaily.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου