Ο διαβήτης ΙΙ αντιμετωπίζεται κατά κανονα ελεγχοντας τους παραγόντες κινδύνου πίεση, λιπιδια και το ζαχαρο με χορήγηση φαρμάκων
Τα φαρμακα δεν αντιμετωπίζουν τις υποκείμενες αιτίες της νόσου, αφου η ινσουλίνη δεν ελέγχει πλέον αποτελεσματικά τη γλυκοζη στο αίμα.
Διαβαζουμε στο The Conversation για τη μελέτη που επιμελήθηκαν οι Duane Mellor από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aston και Δρ. Dr Adrian Brown από το Παν/κό Κολέγιο του Λονδίνου, ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι
η απώλεια βάρους συμβάλει στην αντιμετώπιση υποκείμενων αιτίων διαβήτη τύπου ΙΙ
καθώς βοηθά το σώμα να ελέγξει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.
Πρόκειται για εύρημα σημαντικό καθώς ο έλεγχος του ζαχάρου μέσω της βελτίωσης του τρόπου παραγωγής και λειτουργίας της ινσουλίνης είναι το κλειδί για την μειωση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Οι περισσότερες έρευνες μέχρι στιγμής έχουν εξετάσει τη χρήση ροφημάτων αντικατάστασης γεύματος προκειμένου να βοηθήσουν τους πάσχοντες, γι’αυτό και η συγκεκριμένη προσέγγιση συστήνεται συχνά από τους γιατρούς.
Πρόσφατα, οι επιστήμονες ξεκίνησαν να διερευνούν άλλους τύπους διατροφής, όπως αυτή με χαμηλούς υδατάνθρακες, για την επίτευξη της ύφεσης.
Παρόλο που οι έρευνες στον τομέα αυτό παραμένουν υπό εξέλιξη, τα αποτελέσματα της μελέτης των δύο ερευνητών μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι πράγματι πολλά υποσχόμενη.
Για να κατανοήσουν καλύτερα ποια είδη διατροφής συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην ύφεση του διαβήτη τύπου ΙΙ, οι ειδικοί επανεξέτασαν περισσότερες από 90 εργασίες, οι οποίες περιέγραφαν τις επιδράσεις τύπων διατροφής στη νόσο.
Διαπιστώθηκε ότι το μοντέλο αντικατάστασης γευμάτων βοηθά
έναν στους τρεις
να πετύχουν ύφεση, ενώ η διατροφή χαμηλών υδατανθράκων βοηθά
έναν στους πέντε.
Οι άνθρωποι που έχασαν βάρος χρησιμοποιώντας και τις δύο μεθόδους κατάφεραν να διατηρήσουν την νόσο σε ύφεση έως και για δύο χρόνια, εφόσον διατηρούσαν την απώλεια βάρους, εξηγούν οι Δρ. Mellor και Brown.
Η μεσογειακή διατροφη κατάφερε να βοηθήσει στη ρυθμιση του διαβήτη Το 5% οσων ακολουθούσαν διατροφή χαμηλών θερμίδων παρέμεινε σε ύφεση μετά από ένα χρόνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό με τη μεσογειακή διατροφή το 15%.
Παρόλο που διατροφές χαμηλών υδατανθράκων βοηθούν στην επίτευξη της ύφεσης, υπάρχει ανησυχία ότι τα επίπεδα ζαχάρου μπορούν να αυξηθούν εκ νέου, μόλις καταναλωθούν περισσότεροι υδατάνθρακες.
Η ύφεση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απώλεια λίπους γύρω από τα όργανα, κατι που θα επιτρέψει στην ινσουλίνη να παραχθεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά αποτελεσματικά
Επειδή, όμως, οι υδατάνθρακες ειναι πηγή ενέργειας στη διατροφή μας, η μικρότερη κατανάλωσή τους συχνά οδηγεί στην ολιγοθερμικη διαιτα με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
Αν, λοιπόν, κάποιος καταφέρει να διατηρήσει μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων μακροπρόθεσμα, όχι μόνο θα μειώσει τα επίπεδα ζαχάρου και τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη, αλλά και την ύφεση.
Τα στοιχεία καθιστούν σαφές ότι υπάρχουν τρόποι βελτίωσης του ζαχάρου μέσω της διατροφής και ότι αυτό σ αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση.
Το σημαντικότερο όμως, για κάθε τύπο διατροφής είναι ότι πρέπει να υπάρξει απώλεια τουλάχιστον 10-15 κιλών για να επιτευχθεί η ύφεση
Σημειώνεται, πάντως, ότι παρόλο που η απώλεια βάρους φαίνεται να είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της επιτυχίας, προϋποθέτει και απώλεια λίπους από το πάγκρεας και το ήπαρ.
Θα είναι σημαντικό οι μελλοντικές μελέτες να συγκρίνουν πώς λειτουργούν οι διάφοροι τύποι διατροφής για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, καθώς οι κάτω των 50 ετών, οι άνδρες, πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ για λιγότερα από έξι χρόνια και όσοι χάνουν περισσότερο βάρος έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αναστρέψουν τις αιτίες του διαβήτη, αποκαθιστώντας σε μεγαλύτερο βαθμό την ικανότητα του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη και του ήπατος να τη χρησιμοποιεί.
Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασθενείς δεν θα τα καταφέρουν, εφόσον βελτιώσουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους και χάσουν βάρος
ygeiamou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου